Aç Karnına Su İçmenin 10 Faydası

Aç Karnına Su İçmenin 10 Faydası

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sahip olabileceğiniz en yararlı alışkanlıklardan biri, her gün aç karnına bir bardak su içmektir. Çoğumuz bunu önemsemeyiz; ama sabahları kalkar kalkmaz bir bardak su içmek, günün herhangi bir saatinde olduğundan çok daha faydalıdır.

Siz uyurken vücudunuz hasarlı hücreleri tamir etmek, toksinleri filtreleyip atılmaları için hazırlamak ve kendini temizlemek gibi önemli görevleri yerine getirmektedir.

Bu nedenle aç karnına su içmek çok önemlidir; çünkü bu sıvıdan sadece bir bardak içmek, vücudumuzun gece boyunca filtrelediği toksinlerin yok edilmesini artırabilir.

Birçok kişi kalktıktan hemen sonra su yerine diğer içecekleri tüketmeyi tercih etmektedir. Ancak bu içecekler arasında vücut için en çok yararlı ve en çok tavsiye edileni sudur. Size bu makalede aç karnına su içmenin 10 faydasından bahsedeceğiz.

Aç karnına su içmek cilt sağlığı için çok faydalıdır

cilt sağlığı

Aç karnına su içmek, cilt sağlığı ve güzelliği için çok önemli faktörlerden biridir. Vücudunuz cilt hücrelerini güçlendirebilmesi, toksinleri atabilmesi ve cildi elastik, genç görünümlü ve kırışıksız olarak tutabilmesi için sabahları iyi nemlendirilmiş olmalıdır.

İdrar söktürücüdür

Toksinleri ve atıkları ortadan kaldırmak için, yeterli sıvı tüketmek suretiyle böbrek işlevini harekete geçirmek önemlidir. Aç karnına su içmek, böbreklerde biriken atık maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve idrar yoluyla toksinlerin vücuttan atılmasına da olanak sağlar.

Lenfatik sistemi nemlendirir

Aç karnına su içmek, lenfatik sistemin nemlendirilmesinde ve stres hormonu olan kortizol üretiminden sorumlu olan adrenal yorgunluğun önlenmesinde anahtardır.

Sindirimi geliştirir

su sindirimi geliştirir

 

Aç karnına su içtiğinizde, sindirim sistemi uyarılarak toksinlerin temizliği kolaylaşır, bağırsaklardan geçiş düzenlenir ve sistem yiyecekleri almaya ve sindirmeye hazır hale gelir.

Metabolizmayı tetikler

Su içmek, yağ yakmaktan sorumlu böbrek sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Vücudunuzda yeteri kadar su yoksa, bu işlem karaciğer tarafından gerçekleştirilir ve bu da karaciğer sorunlarına, karaciğer hastalıklarına ve metabolizma hızının azalmasına neden olabilir.

Fiziksel performansı arttırır

Su içmek; eklemler, kaslar ve bağların hareketliliği için hayati önem taşımaktadır. Vücudunuzun nemini koruması ve enerji alabilmesi için her sabah uyandığınızda su içmeniz önerilir.

Her türden spor veya egzersiz yapan insanların, antrenman sırasında kaybettikleri sıvıyı yenilemek için su tüketimlerini artırmaları gerektiğini unutmayın.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önler

idrar yolu enfeksiyonu

Aç karnına su içmek, sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarının gelişim riskini azaltıcı faktörlerden en önemlisidir. Susuz kaldığınızda böbreklerinizde yeterince su yoksa, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskiniz çok daha yüksektir.

Sıvı tutulumu ile mücadele eder

  • Sıvı tutulumu, vücuttaki fazla sodyum ve beslenme ile ilişkili diğer faktörlerin neden olduğu bir sorundur.
  • Aç karnına su içmek; tutulan sıvıları yok etmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve farklı hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Ağrıları azaltır

Su içmek; artrit, taşikardi, astım, bronşit, böbrek rahatsızlıkları, kabızlık, PMS ve migren gibi durumların semptomlarını ve ağrılarını azaltmakla ilişkilendirilir.

Vücut ısısını düzenler

Aç karnına su içmek hücrelere oksijen ve besin maddelerinin taşınmasını geliştirmeye yardımcı olur ve vücut ısısını düzenler.

Unutmayın!

  • Su içmenin faydaları yadsınamaz; ancak yararların sürekli olması için gün içinde iki litre su içmek önemlidir.
  • Böbrekler üzerinde olumsuz bir etki bırakmaması için bu oran çok fazla aşılmamalıdır. Su içmek vücut için çok iyi olsa da, aşırı su tüketimi böbrekler üzerinde fazla hidrasyona ve yüke neden olabilmektedir.
  • Gün içinde içmeniz gereken su miktarını bulmanın kolay bir yolu vardır: Ağırlığınızı 30’a bölün. Çıkan sayı, gün içinde kaç litre su içmeniz gerektiğini verir. Örneğin 59 kilo olan bir kişi her gün yaklaşık 2 litre su içmelidir. (59/30 = 1.96)

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.