Alkali Diyeti: Neden ve Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?

Alkali diyeti yapmayı düşünüyorsanız asidik yiyecekler tüketmeyi bir anda bırakmayın. Yavaş yavaş bırakmanız önemli. Vücudunuz alışık değilse ortaya bazı sorunlar çıkabilir. 
Alkali Diyeti: Neden ve Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?
Sofía Quintana Alonso

tarafından incelendi ve onaylandı. fizyoterapist Sofía Quintana Alonso.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hipokrat bir keresinde şöyle demişti: “Bırakın yemeğiniz ilaç olsun, ilacınız da yemeğiniz.” Ünlü alkali diyeti de aslında bununla ilgili – beslenme programınızı bedeninizi iyileştirecek keyifli bir yönteme dönüştürmek.

Bu diyet planına göre asidik yiyecek alımını azaltmak, daha fazla alkali yiyecek tüketmek gerekiyor. Böylece vücudunuzun pH seviyesini düzenleyip, iç organlarınızın gücünü maksimuma çıkarabilirsiniz.

Alkali ve asidik yiyecekler arasındaki mücadelenin kazananı kuru yemişler ve yeşil olan her şey. Şeker ve yağ tamamen yasak.

Alkali diyetiyle pH seviyenizi düzenleyin

Alkali diyetinin arkasında yatan felsefe şöyledir: Hücrelerin bulunduğu çevre asidik olduğunda vücut hastalıklara yakalanabilir, sağlığımız kötüleşebilir. Bu çevrede alkali yoğunluğu yüksek olduğunda ise vücut çok daha sağlıklı olacaktır.

  • pH ölçeğinde 15 seviye vardır.
  • 0 ile 14 arasındaki sayılardan oluşur. 7 nötr demektir. 0 ile 6 arası asidik, 8 ile 14 arası ise alkali anlamına gelir.

pH seviyesini düzenli tutmak vücut fonksiyonları için hayati önem taşır. pH seviyeniz kan basıncınızı, kan damarlarınızı, metabolik ve solunumla ilgili süreçleri doğrudan etkiler.

Dengesini kaybeden insan vücudu

nefes nefese kalan kadın spor

Beslenme programınızda bol miktarda asidik yiyeceğe yer verirseniz, ilerleyen yıllarda bu durumun yaratabileceği sonuçlar nedeniyle bu kararınızdan pişmanlık duyabilirsiniz.

  • Mineralleri ve besinleri özümsemeniz zorlaşır.
  • Hücreleriniz enerji üretmeyi bırakırlar.
  • Zarar görmüş hücreler kendilerini onarma yeteneklerini kaybederler.
  • Bağışıklık sistemi hastalıklara daha yavaş tepki verir.
  • Kendinizi yorgun hissedersiniz, hastalıklara yakalanma riskiniz artar.

Toplum asidoza mı teşvik ediyor?

Sürekli bir reklam bombardımanı altındayız. Pek çok şekilde zararlı yiyeceklerin tanıtımı yapılıyor.

Reklamlarda sıklıkla hayvansal ürünlere rastlıyoruz. Et, tavuk, yumurta, süt ürünleri, un ve şeker… Bunların hepsi oldukça asidik ürünler. Öte yandan taze yeşillikleri reklamlarda sıklıkla gördüğümüz söylenemez.

Üstelik alkali diyeti dokuları onarır ve iltihabı azaltır. Ayrıca vücudunuzdaki eksik minerallerin ve besinlerin geri dönmesini sağlar.

Karar sizin!

Asidik pH seviyesine neden olan yiyecekler

et çeşitleri

Farklı hastalıkları tetikleyen pek çok yiyecek ve ürün mevcut. Bunlar günden güne vücuda zarar veriyorlar. Örneğin pek çok ilaç asiditeyi artırıyor.

Bazı insanlar şekerden uzak durmak için tatlandırıcılara yöneliyorlar. Ancak yüksek oranda asit içeren bu ürünler de vücuda zarar verebiliyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi en asidik yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz: Et türleri, tahıllar, baklagiller, tavuk, balık ve yumurta.

Gördüğünüz gibi pH seviyenizi dengelemek hayatınızda verebileceğiniz en iyi kararlardan biri.

pH ölçeğinin alkali tarafı

Alkali diyeti yaparken tüketeceğiniz yiyeceklerin yüzde 80’inin alkali yiyeceklerden olması gerekiyor. pH seviyenizi dengelediğinizde ve sonuçtan memnun kaldığınızda, dengeyi sürdürmek için diyetinizi 60-40 oranıyla devam ettirebilirsiniz.

En yaygın alkali yiyecekler şöyledir:

  • Meyveler
  • Yeşil sebzeler
  • Tohumlar
  • Kuru Yemiş
  • Baharat ve çeşniler

Alkali diyetinin 4 faydası

1. Yaşlanma karşıtı

yarı yarıya genç yaşlı kadın yüzü

Bu diyet planını uygulayarak 7.36’lık bir pH seviyesine ulaşacaksınız. Bu seviye hücrelerinizi canlandıracak. Asidik beslenme programındaysa pH seviyenizin kötüleşmesi yaşlanmayı hızlandıracak.

2. Daha yüksek enerji

Bu diyet sayesinde alacağınız besinler ve mineraller sayesinde hücresel fonksiyonlarınız önemli ölçüde iyileşecek.

Bunun nedeni potasyum, kalsiyum, sodyum ve magnezyum gibi minerallerin vücudunuz için tam bir enerji aşısı görevi görmesi.

3. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi

Vücudunuz asidikse, kanınız bakteriler ve virüs için ve böylece hastalıklar için harika bir yuva haline dönüşür.

Vücudunuzdaki alkali oranı daha yüksekse çok daha dayanıklı olursunuz.

4. İdeal vücut ağırlığı

tartılan kadın

Bu diyetin asıl amacı kilo vermek değildir. Ancak kilo vermeyle ilgili de belli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bu diyeti uygulamaya başladıktan sonra hızla yağ yakmaya başlayacaksınız. Hatta ideal vücut ölçünüze bile ulaşabilirsiniz.

İyi bir alkali diyeti için tavsiyeler

  • Yavaş yavaş uygulamaya geçin: Bir anda asidik yiyeceklerin tümünü bırakmak negatif bir etki yaratabilir. Daha yavaş bir geçiş yapmalısınız. Unutmayın yeni bir yaşam tarzı inşa ediyorsunuz.
  • 80-20 dağılımı: Sonuçlar hemen ortaya çıkmayabilir. Aceleci olmayın. Yalnızca alkali yiyecekler tüketmeyin. Arada bir asidik yiyecekler de yiyebilirsiniz. Tabağınızın yüzde 80’inde alkali, yüzde 20’sinde asidik yiyecekler olsun.
  • Asidik yiyecekleri alkali yiyeceklerle değiştirin: Pirinç yerine tam tahıllı pirinç veya kinoa tercih edin. Neredeyse tüm geleneksel tariflerin alkali versiyonlarını yapabilirsiniz.

Diyetiniz için bir doktora danışmayı unutmayın. Egzersiz yapmayı ve hayatın keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dapcich V, Salvador Castell G, Ribas Barba L, Pérez Rodrigo C, Aranceta Bartrina J, M. S. L. (2004). Guía de la alimentación saludable. Senc, 105. https://doi.org/10.1016/S1138-0322(09)71742-0
  • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
  • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Retrieved from http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/PHylosAlimentos.pdf.pdf
  • Blázquez Abellán, G., López-Torres Hidalgo, J. D., Rabanales Sotos, J., López-Torres López, J., & Val Jiménez, C. L. (2016). Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atencion Primaria48(8), 535–542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001
  • Olivares, S., & Zacarías, I. (2002). Guía de alimentación saludable y necesidades nutricionales del adulto. Instituto de Nutrición y Tecnología de Los Alimentos (INTA), Universidad de Chile, 17–38. Retrieved from http://scholar.google.com/scholar?hl=en&btnG=Search&q=intitle:Gu?a+de+alimentaci?n+saludable+y+necesidades+nutricionales+del+adulto#0

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.