Alkolizm İle Savaşmaya Yardımcı Olan 3 Çözüm

Alkolizm ile savaşmak oldukça karmaşıktır. Sürekli psikolojik destek almanın yanında ailenin de desteği gerekir. Neyse ki bazı doğal çözümler alkolizm ile savaşmaya yardımcı olabilir. 
Alkolizm İle Savaşmaya Yardımcı Olan 3 Çözüm

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Alkolizm veya alkol bağımlılığı, beynin nörokimyasında değişikliklere neden olabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle alkolik hastalar, davranışlarını kontrol edemezler ve içmeyi bırakmaları mümkün değilmiş gibi hissederler. Peki, alkolizm ile savaşmak için çözümler var mıdır?

Herhangi bir bağımlılık gibi, alkol bağımlılığından kurtulmak da zordur. Bu durumla başa çıkma süreci, terapistler, hastalar ve aileleri için oldukça zorlu geçer.

Ancak sağlıklı alışkanlıklar, danışmanlık ve terapi bir araya geldiğinde, bu sorunu aşmanıza yardımcı olabilir! Ayrıca faydalı olabilecek bazı ilaçları da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Alkolizm ile savaşmak için çözümler

Alkolizm kronik bir hastalıktır. Bu hastalıktan muzdarip olanlar, sağlık, iş, aile ve sosyal yaşam açısından olumsuz etkilerine ve diğer yasal yönlerine rağmen aşırı miktarda alkollü içecek tüketirler. Tüketim kalıpları, içki içmemeye çalıştıklarında ortaya çıkan yoksunluk sendromunu da içerir.

oturan adam elinde bira şişesi

Bu nedenle alkol bağımlılığı, sarhoşluğa ve sinir sisteminde değişikliklere yol açtığı için fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde olumsuz bir etki yapar. Böylece alkolik hastalarda, ciddi hastalıklar ve anksiyete ve depresyon gibi sorunlar gelişir.

Neyse ki günümüzde, çeşitli kaynaklar, bağımlılığının üstesinden gelmek isteyen insanların tedavisini destekleyebilir. Bunlar arasında, geleneksel bilgeliğe göre içme arzusunu azaltmanın yanında alkolün bazı etkilerini en aza indirdiği söylenen doğal çözümler de vardır.

1. Kabak yaprağı suyu

Antioksidan, vitamin ve mineral içeriği sayesinde kabak yaprağı suyu, alkolizm ile mücadele etmeye yardımcı olmak için sağlıklı bir içecek olarak kabul edilebilir. Açlığı yatıştırmaya ve bir açıdan anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olduğu için yoksunluk sendromunu kontrol etmeye de yardımcı olacaktır.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kabak yaprağı suyu (30 ml)
  • 1/2 bardak peynir altı suyu (100 ml)

Hazırlanışı

  • Öncelikle kabak yapraklarını ezin ve iki yemek kaşığı miktarında olacak şekilde sularını çıkarın.
  • Sonra yarım bardak peynir altı suyu ile karıştırın.
  • Her gün aç karnına bu çözümü için.

2. Alkolizm ile savaşmak için kereviz suyu

kereviz sapı

Geleneksel bilgeliğe göre kereviz suyunun terapatik uygulamaları vardır ve alkol bağımlılığı mücadele etmeye yardımcı olur. Çok fazla antioksidan içerdiği için alkolün, hücreler üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirir. Bunun yanı sıra vitamin sağlar ve anksiyeteyi azaltır.

Malzemeler

  • 3 adet kereviz sapı
  • 1/2 bardak su (100 m)

Hazırlanışı

  • Öncelikle kereviz saplarını iyice yıkayın ve doğrayın
  • Sonra yarım bardak su ile karıştırın
  • Bu suyu aç karnına için

3. Kavun çekirdekleri ve guava yaprakları

Uzmanlar, kavun çekirdeklerinin antioksidan özelliklerini incelediler. Özler, fenolik bileşimleri nedeniyle vücudun biyolojik fonksiyonlarının çoğu için müttefik olarak kabul edildi. Hatta bazı uzmanlar vücuttaki serbest radikalleri ve toksinleri ortadan kaldırmak için yararlı olabileceklerini düşünüyorlar.

Bu kez alkolizm ile mücadele söz konusu olduğundan kavun çekirdeklerine guava yapraklarını ekleyebilirsiniz. Bu kombinasyonu tüketmek karaciğer fonksiyonlarını destekler ve böylece alkol ve atık maddelerin metabolizması desteklenmiş olur.

Malzemeler

  • 2 su bardağı su (500 ml)
  • 1 yemek kaşığı kavun çekirdeği (15 g)
  • 1 yemek kaşığı doğranmış guava yaprakları (20 g)

Hazırlanışı

  • Öncelikle kavun çekirdeklerini ve guava yapraklarını iki bardak kaynar suya ekleyin.
  • Üstünü kapatın ve yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Bu sürenin sonunda süzün ve içeceği tüketin.
  • Sıvıyı günde iki doz olacak şekilde bölün. İlkini aç karnına ikincisini ise öğleden sonra için.
  • İki hafta boyunca çözümü tüketin, dinlenin, ve yeniden içmeye başlayın.

Bunları dikkate alın

Bu yazıda bahsettiğimiz çözümler, alkolizm ile mücadele etmek için doğal tamamlayıcılardır. Ancak mucizevi etkileri yoktur. Amaç, bir yandan anksiyeteyi en aza indirirken diğer yandan alkolün vücuttaki bazı etkilerini hafifletmektir.

Ancak bu çözümlerin, alkolizme karşı etkileriyle ilgili kanıtlar sınırlıdır ve esasen kişiden kişiye aktarılan verilere dayanmaktadır. Bu nedenle her vakada işe yarayacaklarının garantisi yoktur. Ayrıca ters reaksiyonlara veya etkileşimlere neden olabileceklerini göz önünde bulundurmanız şarttır.

Bu nedenle, özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız, bu çözümleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız en iyisidir. Birçok terapi, bu bağımlılığa karşı yardımcı olabilir. Ancak başarı, büyük ölçüde kişinin gösterdiği bağlılığa ve iradesine bağlıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Albares, J., Guayta-Escolies, R., Pascual, M., Segarra, F., Martinez, N., Roure, N., & Estivill, E. (2010). Eficacia de la terapia herbal con melisa y valeriana en la deshabituación de benzodiacepinas en pacientes con insomnio primario. Vigilia sueño, 1-12.
  • Barve, S., Chen, S. Y., Kirpich, I., Watson, W. H., & Mcclain, C. (2017). Development, Prevention, and Treatment of Alcohol-Induced Organ Injury: The Role of Nutrition. Alcohol research : current reviews38(2), 289–302.
  • Beidokhti, M. N., Eid, H. M., Villavicencio, M. L. S., Jäger, A. K., Lobbens, E. S., Rasoanaivo, P. R., McNair, L. M., Haddad, P. S., & Staerk, D. (2020). Evaluation of the antidiabetic potential of Psidium guajava L. (Myrtaceae) using assays for α-glucosidase, α-amylase, muscle glucose uptake, liver glucose production, and triglyceride accumulation in adipocytes. Journal of ethnopharmacology257, 112877. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.112877
  • Casas-Grajales, S., & Muriel, P. (2015). Antioxidants in liver health. World journal of gastrointestinal pharmacology and therapeutics6(3), 59–72. https://doi.org/10.4292/wjgpt.v6.i3.59
  • Ceccanti, M., Iannitelli, A., & Fiore, M. (2018). Italian Guidelines for the treatment of alcohol dependence. Rivista di psichiatria53(3), 105-106.
  • Díaz-de-Cerio, E., Verardo, V., Gómez-Caravaca, A. M., Fernández-Gutiérrez, A., & Segura-Carretero, A. (2017). Health effects of Psidium guajava L. Leaves: An overview of the last decade. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms18040897
  • Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). Journal of evidence-based complementary & alternative medicine22(4), 1029–1034. https://doi.org/10.1177/2156587217717415
  • Rehm J. (2011). The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol research & health : the journal of the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism34(2), 135–143.
  • Reus, V. I., Fochtmann, L. J., Bukstein, O., Eyler, A. E., Hilty, D. M., Horvitz-Lennon, M., … & Hong, S. H. (2018). The American Psychiatric Association practice guideline for the pharmacological treatment of patients with alcohol use disorder. American Journal of Psychiatry175(1), 86-90.
  • Rojas-Carvajal, M., Fornaguera, J., Badilla, S., Brenes, J. C., & Calvo, M. F. (2017). La administración sub-crónica de hierba de San Juan revierte las conductas de ansiedad y depresión inducidas por dos protocolos distintos de estrés crónico. Revista Mexicana de Neurociencia18(3), 2-10.
  • Rolim, P. M., Fidelis, G. P., Padilha, C. E. A., Santos, E. S., Rocha, H. A. O., & Macedo, G. R. (2018). Phenolic profile and antioxidant activity from peels and seeds of melon (Cucumis melo L. var. reticulatus) and their antiproliferative effect in cancer cells. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. https://doi.org/10.1590/1414-431×20176069
  • Saavedra, M. J., Aires, A., Dias, C., Almeida, J. A., De Vasconcelos, M. C., Santos, P., & Rosa, E. A. (2015). Evaluation of the potential of squash pumpkin by-products (seeds and shell) as sources of antioxidant and bioactive compounds. Journal of food science and technology52(2), 1008–1015. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1089-5
  • Tala’a, A. A., Jumaah, Y. R., Mohammed, L. D., Jead, M. R. & Saranraj, P. (2020). Protective effects of Celery extracts on hepatic tissues in rats consumed a concentrated feed. European journal of cancer prevention (ECP). 7(9):720 – 724
  • Wackernah, R. C., Minnick, M. J., & Clapp, P. (2014). Alcohol use disorder: pathophysiology, effects, and pharmacologic options for treatment. Substance abuse and rehabilitation5, 1–12. https://doi.org/10.2147/SAR.S37907
  • Yapias, R. J. M. (2022). Diente De León (Taraxacum Officinale) con Propiedades Medicinales: Revisión Sistemática. Alpha Centauri3(1), 15-19.
  • Zeb A. (2016). Phenolic Profile and Antioxidant Activity of Melon (Cucumis Melo L.) Seeds from Pakistan. Foods (Basel, Switzerland)5(4), 67. https://doi.org/10.3390/foods5040067

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.