Antabuz: Kullanımları ve Etkileri

Kronik alkolizmi tedavi etmek için kullanılan bu ilaç etanol alkol tüketimi sonrasında "Antabuz etkisi" olarak bilinen bir akut reaksiyona sebep olur. Bu reaksiyon ile ilgili her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!
Antabuz: Kullanımları ve Etkileri

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Antabuz aktif maddesi disülfiram olan bir ilaçtır. Kronik alkolizm tedavisinde kullanılır. Alkolizm için bir çare olmasa da terapi ile birlikte kullanılabilen yardımcı bir araçtır.

Antabuz: Kullanım Alanları ve Etkileri

Alkole hayır diyen bir kişi.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere disülfiram kronik alkolizm tedavisinde kullanılır. Bu ilaç alkol alındıktan sonra en az 12 saat boyunca alınmamalıdır çünkü küçük bir miktarda alkol tüketseniz bile nahoş etkilere sebep olur.

Bu etkilerden bazıları şunlardır:

Antabuz aldığınızda etkiler alkol almanızdan sonraki 10 dakika içerisinde başlar ve bir saate kadar veya daha uzun bir zaman boyunca devam edebilir.

Antabuz Nasıl Alınır

Antabuz ağız yolu ile alınan tabletler olarak bulunur. Doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda günde bir tane almanız gerekir. Reçetelenenden daha fazla ya da daha az doz almamalı ve ilacı önerilenden daha uzun süre boyunca kullanmamalısınız.

Eğer tabletleri almak ile ilgili zorluk çekiyorsanız tabletleri ezip meyve suyu, su, kahve ya da çay ile karıştırarak alabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kilo Vermek İçin Alkolü Bırakmak Zorunda Mısınız?

Peki Bir Dozumu Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir dozunuzu almayı unutursanız bunu hatırladığınız anda almaya çalışın. Ancak, eğer bunu bir sonraki dozun zamanı geldiğinde hatırlarsanız normal programınıza devam etmelisiniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz almamanız önemlidir.

Özel Önlemler

Birtakım alkolik içeceklerin bir fotoğrafı.

Bu ilaca başlamadan önce aktif maddesine alerjik olup olmadığınızı belirlemeniz önemlidir.

Ayrıca eğer başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza bilgi vermeniz de önemlidir çünkü bu ilaçlar alkol içeriyor olabilir. Eğer diyabetikseniz ya da tiroit, karaciğer ya da böbrek rahatsızlıklarından muzdarip iseniz doktorunuzun bunu bilmesi de önemlidir.

Kadınlar için, eğer hasta hamile ise, hamile kalmayı planlıyorsa ya da emziriyorsa doktorun bunu da bilmesi gerekir. Eğer bu ilacı alırken hamile kalırsanız mümkün olan en kısa zamanda doktorunuzu görmelisiniz.

Ayrıca diş ameliyatları da dahil olmak üzere herhangi bir ameliyata girecekseniz sizinle ilgilenen uzmana disülfiram tedavisi görüyor olduğunuzu belirtmeniz önemlidir.

Özel Bir Beslenme Düzeni Takip Etmeli Misiniz?

Antabuz alırken ilk dozu almanızdan önceki 12 saat içerisinde ve ilacı almayı bırakmanızdan sonraki birkaç hafta boyunca herhangi bir alkolik içecek ya da alkol içeren ilaç tüketemezsiniz.

Ayrıca sos ve sirke tüketirken ve alkol içerme ihtimali olan herhangi bir yemek ya da yiyecek yerken de dikkat etmelisiniz.

Antabuzun Yan Etkileri

Antabuzun olası yan etkileri akne, baş ağrısı, uyuşukluk, bitkinlik ve cinsel iktidarsızlıktır. Ayrıca bazı hastalar ağızlarında metalik ya da sarımsağı andıran bir tat da alabilirler.

Ancak, eğer bu semptomlardan herhangi birini deneyimliyorsanız doktorunuza görünmelisiniz:

  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik.
  • İştah kaybı.
  • Ciltte ve gözlerde sararma.
  • Koyu renkli idrar.

Antabuz Alıyorsanız Önerdiğimiz Diğer Şeyler

Her zaman bu ilacı aldığınızı belirten bir kart taşımalısınız. Bu karta doktorunuzun ya da tedavi gördüğünüz hastanenin adını da bir acil durum oluşması riskine karşı eklemeniz iyi bir fikirdir.

Alkol içeren herhangi bir ürün ile etkileşime girmemeli ve bu maddeleri solumamalısınız, bunlara boya buharı, boya, cila ve vernikler de dahildir. Ayrıca tıraş sonrası losyonu ve kolonya gibi alkol içeren ürünler kullanırken de dikkatli olmaya çalışın. Bu ürünler disülfiram ile bir araya geldiklerinde baş ağrılarına, mide bulantısına, kaşıntıya veya kızarıklıklara neden olabilir.

Alkol içeren bir ürünü cildinizde kullanmadan önce deneyin. Bunun için cildinizin küçük bir kısmına ürünü uygulayıp bir ya da iki saat boyunca bekleyin. Eğer bu sürenin sonunda kaşıntı ya da diğer istenmeyen etkiler ile birlikte ortaya çıkan bir kızarıklık yoksa ürünü kullanabilirsiniz.

Bu yazımızı da okumalısınız: Çok Alkol Tüketirseniz Beyninize Ne Olabilir?

Sonuç Olarak

Antabuz alkolizm için bir çare olmasa da içme ihtiyacını azaltır. Hastanın alkol tüketmeyi durdurmasına yardımcı olmak üzere davranış değiştirme, psikoterapi ve danışmanlık ile birlikte kullanılır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

  • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

  • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.