Aşırı Dereceler İnsan Vücudunu Nasıl Etkiler?

İnsan vücudunun termoregülasyon yeteneği, olumsuz iklim ortamlarıyla başa çıkmasını sağlar. Ancak, aşırı sıcaklıklara sürekli maruz kalmak tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Aşırı Dereceler İnsan Vücudunu Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2021

Aşırı dereceler ciddi sağlık sonuçlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu iklim ortamları genellikle ılıman ülkelerde, özellikle kış ve yaz aylarında görülür.

İdeal vücut sıcaklığı 36 derece civarındadır. 40 derecenin üzerindeki herhangi bir derece hipertermi, 35’in altındaki herhangi bir derece hipotermidir. Aşırı dereceler her iki duruma da oldukça hızlı bir şekilde yol açabilir.

Konu hakkında biraz daha bilgi edinmek ister misiniz?

Bu konudaki bazı yaygın soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Vücut aşırı sıcaklık değişikliklerini tolere edebilir mi?

İnsan, birçok biyolojik termoregülasyon mekanizmasına sahiptir. Bunlar, duruma göre ısı kaybını veya kazanımını önlemek için tasarlanmış nesneler ve giysiler yaratma konusundaki bilinçli yeteneğimizle tamamlanır.

Vücut, kardiyovasküler ve nörolojik sistemler gibi birçok organ ve sistemin aktivitesi sayesinde olumsuz iklim koşullarıyla başa çıkma yeteneğine sahiptir.

Örneğin, sıcak havalarda ısı buharlaşması olur ve bu nedenle vücut yüzeyinde bulunan kan damarları ter şeklinde sıvı kaybetmek üzere genişler. Hava soğuk olduğunda bunun tersi olur, kan akışı dağılımı hayati organlara yönlendirilir.

Vücut aşırı sıcağa nasıl tepki verir?

alnı terlemiş adam

Bu, ulaşılan sıcaklıkların devam etmesi halinde ciddi sağlık sonuçları doğurabilecek olumsuz bir iklim durumudur. Sıcaklık bölgeden bölgeye değişir. Bu nedenle adaptasyon mekanizmaları, bir kişinin yaşadığı çevreye bağlıdır.

Sıcaklık, belirli bir alan için ortalama üst sınırın yaklaşık 10 derece üzerinde kaldığında aşırı ısı oluşur. Tabii ki, bu koşullar birkaç hafta boyunca stabil olmalıdır.

Aşırı sıcaklığa maruz kalma belirtileri

Bir sıcak hava dalgası sırasında en önemli klinik belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Kas, karın ağrısı ve baş ağrısı
  • Aşırı terleme
  • Yorgunluk ve bayılma
  • Mide bulantısı
  • Artan kalp hızı

Bu semptomların çoğunun dehidrasyonun doğal sonucu olduğunu unutmayın. Bu belirtileri göstermeye başlarsanız en kısa sürede size en yakın acil servise gidin.

Baş etme ve önleme yolları

Sıcak hava dalgası olasılığı ile karşı karşıya kaldığınızda sağlığınıza herhangi bir zarar gelmemesi için birkaç tavsiyeye uymalısınız. Yapabileceğiniz en temel şey, beklenmedik bir ekonomik yatırım gerektirebilecek bir klima veya fan almaktır.

Evinizde çok sayıda pencere varsa, deflektör satın almanız veya üretmeniz de tavsiye edilir. Karton ve alüminyum folyo ile kolayca kendi deflektörlerinizi yapabilirsiniz.

Bol su tüketmek ve bol giysiler giymek hem içeride hem de dışarıda korunmak için temel önlemlerdir. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, yukarıdaki belirtilerden herhangi birinin olması durumunda klima veya acil tıbbi yardım bulunan halka açık yerleri bulun.

Risk grupları

Hem yaşlılar hem de çocuklar aşırı sıcaklıklardan kaynaklanan tıbbi komplikasyonlara daha yatkındır. Ayrıca, özellikle kardiyovasküler ve böbrek hastalığı olanlar olmak üzere kronik hastalığı olan kişiler daha fazla önlem almalıdır.

Vücut aşırı soğuğa nasıl tepki verir?

elleri üşümüş adam
Aşırı soğuğun tanımı aşırı sıcaklığın tersidir. Genellikle ılıman iklimlerde ve bazı kış fırtınaları şeklinde ortaya çıkar.

Aşırı soğukluğa maruz kalma belirtileri

Tehlikeli derecede soğuğa maruz kalmanın ana klinik belirtileri şunlardır:

  • Titreme ve kas krampları
  • Karıncalanma
  • Azalmış bir bilinç durumu
  • Ekstremitelerde renk değişikliği

Bu semptomların tümü, özellikle son ikisi, en yakın acil serviste müdahaleye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.

Baş etme ve önleme yolları

Tıpkı sıcak hava dalgalarında olduğu gibi, çoğu durumda aşırı soğuğun olumsuz etkilerini aşağıdaki tavsiyelere uyarak önleyebilirsiniz.

  • Gerçekten mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın
  • Çevredeki karı temizlemek için gerekli araçları el altında bulundurun
  • Eller, ayaklar, kulaklar, boyun ve kafa için koruma dahil olmak üzere birkaç kat giysi giyin
  • Önceden bir ısıtma sistemi edinin ve kurun
  • Acil bir durumda sağlık merkezine gitmek için acil durum planı oluşturun
  • Elektrik kesintisi veya yolların kapanması durumlarına karşı yeterince konserve yiyecek alın

Risk grupları

Çok yaşlı veya çok genç yaş grupları ve kronik hastalıkları olan kişiler soğuk dalgasının etkilerine karşı daha hassastır. Hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler, yağan karın yol açabileceği olası engeller nedeniyle evden çıkmaktan daha fazla kaçınmalıdır.

Aşırı derecelere dikkat etmekten asla zarar gelmez

Aşırı derecelere maruz kalmak, her yıl binlerce can alıyor – doğal afetlerden bile daha fazla. Ilıman iklime sahip gelişmiş ülkelerin çoğu, bu nedenle ölümleri azaltmayı amaçlayan hükumet stratejilerine sahiptir.

Acil bir durumda veya bu belirtilerden herhangi biri hakkında herhangi bir şüpheniz varsa derhal bir doktora danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Flouris, A. D. (January, 2011). Functional architecture of behavioral thermoregulation. European Journal of Applied Physiology, 111(1), 1-8.
  • Johnson, J. M., & Kellogg, D. L. (2010). Local thermal control of the human cutaneous circulation. Journal of Applied Physiology, 109(4), 1229-1238.
  • López A. Actualidad en termorregulación. Pensar en Movimiento 2014;12(2):1-36.
  • Nakamura, K. (2011). Central circuitries for body temperature regulation and fever. American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 301(5), R1207-1228.
  • Organización Panamericana de la Salud. Ola de calor y medidas a tomar – revisión preliminar. Biblioteca sede OPS.
  • Schepers, R. J., & Ringkamp, M. (February, 2010). Thermoreceptors and thermosensitive afferents. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 34(2), 177-184.
  • Gómez A. Trastornos de la temperatura corporal. Offarm. 2007; 26(7): 48-53.
  • Soteras I, Subirats E, Reisten O. Hipotermia accidental. Medicina Clínica. 2011; 137 (4): 171-177.
  • Synder M. Los aspectos más escalofriantes de la hipotermia. Nursing. 2006; 24 (1): 25-28.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.