Atorvastatin İlacı: Özellikleri ve Kullanım Alanı

Atorvastatin ilacı, diğer statinler gibi kolesterol sentezinden sorumlu enzimleri seçerek salgılanmalarını durdurduğu için kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
Atorvastatin İlacı: Özellikleri ve Kullanım Alanı

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Atorvastatin ilacı statin ailesinde yer alan ilaçlardan biridir. Düşük kolesterol seviyesini stabil hale getirebilmelerinden ötürü, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ve dislipidemi tedavisinde kullanılırlar.

Kolesterolün fazlası bu gibi hastalıkların riskini artırmakla birlikte, gelişmiş ülkelerde en fazla ölüme yol açan sorunların başında gelir. Fakat kolesterolün birçok hormonun öncüsü olması nedeniyle vücudun düzgün çalışması için oldukça önemli bir bileşen olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Bundan dolayı, kolesterol seviyesinin gerekli aralıkta olması gerekir; düşük ya da yüksek olmamalıdır. Kolesterolün düşük olması da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu hususta, doktorunuzun tedavinizle ilgili talimatlarına uymanız son derece önemlidir.

Kalp Damar Hastalıkları Hakkında

Kalp ve kalbe gelen damarların çizimi

Yukarıda da söz ettiğimiz üzere, Atorvastatin ilacının amacı, kolesterolü normalden yüksek olan hastalarda kalp damar hastalıklarının önlenmesidir.

Özellikle gelişmiş ülkelerde kalp damar hastalıkları ölümle sonuçlanabilecek derecede ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Kardiyovasküler hipertansiyon
  • Kalp yetmezliği
  • Miyokardiyal enfarktüs
  • Felç ya da serebrovasküler hastalıklar
  • Periferik vasküler hastalıklar

Tabii bu hastalıklar kolesterolün yükselme riskini artıracak bazı sonuçlar da doğururlar. Bundan ötürü, şunlardan kaçınmaya çalışmalısınız:

  • Sigara içmek sağlık sorunlarına yol açabilecek toksik kimyasalların birikmesine yol açar. Sigara içen bireylerin kardiyovasüler hastalıklara yakalanma riski sigara içmeyenlere kıyasla iki kat daha fazladır.
  • Gelişmiş ülkelerde insanlar git gide daha az fiziksel aktivitede bulundukları için hareketsiz bir yaşam tarzı benimserler. Sigaraya ek olarak böylesi bir yaşam tarzı kalp damar hastalıklarının oluşma riskini artırır.
  • Kötü beslenme alışkanlıkları da kolesterolü yükseltir.

Atorvastatin İlacı ve İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri

Atorvastatin ilacı, diğer statinler gibi kolesterol sentezinden sorumlu enzimleri seçerek salgılanmalarını durdurduğu için kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Özellikle de Hidroksimetilglutaril Koenzim A’yı (HMG-CoA) mevalonik asite dönüştüren indirgeyici enzimin salgılanmasını önler. Bu da kolesterol gibi steril bileşenlerin öncüsüdür.

Yani Atovastatin ilacı HMG-CoA indirgeyici enziminin salgılanmasını önleyip mevalonik asit miktarını azaltarak, karaciğerde kalan kolesterol miktarını da azaltır.

Bunun yanı sıra, bu mekanizma “kötü kolesterol” olarak da bilinen LDL reseptörlerinin işleyişini ve bu lipoproteinlerin kan dolaşımından alınmasını etkiler.

Kötü kolesterolün düşmesi bu sürecin son aşamasıdır. Tabii tedavinin etkinliği hala deneyler ve klinik takipler aracılığıyla devam etmektedir.

Atorvastatin İlacı: Yan Etkiler

Damar tıkanması durumlarında Atorvastatin ilacı

Atorvastatin tolere edilebilen bir ilaç olmasına rağmen yan etkileri de bulunmaktadır.

İlacın en yaygın görülen yan etkileri hafif şiddetlidir ve kendiliğinden yok olur. Sık rastlanan yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • Gastrointestinal problemler
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Uykusuzluk

Benzer şekilde, sık görülmeyen yan etkiler de bulunmaktadır. Tabii bunlar kesin olarak yalnızca bu ilacın yan etkilerinden kaynaklanan durumlar olmamakla birlikte, şu şekilde sıralanabilirler:

  • Hiperglisemi
  • Hipoglisemi
  • Vertigo
  • Trombositopeni
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Saçkıran
  • Ciltte kaşıntılı döküntü

Sonuç

Atorvastatin ilacı, statin ailesinden genellikle kalp damar hastalıklarının önlenmesinde kullanılan bir ilaçtır.

Tabii bu ilacın yanında, sağlıklı alışkanlıklar edinmenin en etkili yöntem olduğunu, fiziksel olarak aktif olmanın ve dengeli beslenmenin önemini aklınızda çıkarmayın. Ayrıca sigara içmek gibi alışkanlıklardan da kaçınmaya gayret gösterin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
  • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
  • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.