Bilgisayarlı Tomografi Testleri: İşlem, Kullanımlar ve Riskler

Bilgisayarlı tomografi testleri, çeşitli hastalıkların teşhisi söz konusu olduğunda çok faydalıdır. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
Bilgisayarlı Tomografi Testleri: İşlem, Kullanımlar ve Riskler

Son Güncelleme: 23 Ekim, 2021

Konu vücudun iç yapılarına bakmaya geldiğinde arteriyografi ve X-ışınları gibi görüntüleme testleri yararlıdır. Uzmanlar ayrıca vücudu X-ışınları aracılığıyla farklı açılardan analiz eden bilgisayarlı tomografi testlerini (CT taramaları) sıklıkla kullanırlar. Bu, kesitler oluşturur.

Bilgisayarlı tomografi testleri non-invazivdir. Bir nesnenin iç yapısının iki veya üç boyutlu görüntüsünü oluşturmak için bir tarama yöntemi kullanırlar. Tıp uzmanları genellikle bu prosedürü iç yaralanmalara bakmak için kullanırlar. Bununla birlikte, onu kullanan endüstri ve jeoloji gibi başka alanlar da var.

Birçok çalışma, tomografinin insanların iç organlarına bakmak için en sık reçete edilen yöntemlerden biri olduğunu belirtmektedir. Bu prosedür ilk kez 1971’de tanıtıldığından beri ilerlemiştir. Başlangıçta sadece beynin görüntülerini gösteriyordu, ancak şimdi herhangi bir anatomik alanı tarayabiliyor.

Hadi daha yakından bakalım.

Doktorlar bilgisayarlı tomografi testlerinde ne arar?

Bu görüntüleme testinin tıpta onkoloji, kardiyoloji ve travmatoloji gibi çok çeşitli kullanım alanları vardır. Ayrıca, profesyoneller bunu çeşitli koşullardan muzdarip hastalarla teşhis ve takip etmek için kullanır. Ayrıca radyasyon tedavisi planlaması için faydalıdır.

Bilgisayarlı tomografi testleri hem yumuşak organların hem de kemik dokusunun durumunu gösterir. Bu nedenle karaciğeri, böbrekleri veya beyni değerlendirmek ve bu organların etrafındaki kemikleri göstermek için kullanılabilir. Sonuç olarak, bu tek test birden fazla sorunu tespit edebilir.

Tomografi, spinal yaralanmaları incelerken ve kemik yoğunluğunu değerlendirirken de yararlıdır. Ayrıca beyin kanamalarını tespit edebildiği için kafaya bakarken çok faydalıdır.

bilgisayarlı tomografi testlerine bakan doktor

Ön hazırlık

CT taraması çok hızlı ve minimal invaziv bir işlemdir, bu nedenle ayrıntılı bir hazırlıktan geçmeniz gerekmeyecektir. Ancak, rahat kıyafetler giymelisiniz, çünkü onu çıkarmanız ve tıbbi bir önlük giymeniz gerekebilir.

Ayrıca metalik nesneler CT taramasındaki görüntüyü değiştirebilir ve bu da güvenilmez sonuçlar verir. Bu nedenle, taramadan önce gözlüklerinizi, küpelerinizi, yüzüklerinizi, piercinglerinizi, diş protezlerinizi veya diğer metal nesneleri çıkarmanız gerekecektir.

Bazı insanlar için tıp uzmanı, belirli bir alanı daha iyi değerlendirmek için bir kontrast madde de uygulayabilir. Bir kontrasta ihtiyacınız varsa, doktorlar taramadan önce hiçbir şey içmemenizi veya yememenizi tavsiye eder. Ayrıca alerjiniz varsa doktorunuza bildirmelisiniz.

Hamile kadınlar ve kalp, böbrek veya tiroid sorunları olan kişiler uzmanlarını bilgilendirmelidir. Tüm bu durumlar, test sırasında olumsuz etkilere maruz kalma olasılığını artırır. Ayrıca, özellikle hamile olan kadınlar için bir kontrendikasyon bile vardır.

CT taraması nasıldır?

İlk olarak, uzman sizden soyunmanızı isteyecek ve size tıbbi bir önlük verecektir. Eğer özel bir giysi sağlanmayacaksa, üzerinde metal olmayan bol giysiler giymelisiniz. Ardından, testiniz için bir kontrasta ihtiyacınız varsa, bunu oral, intravenöz veya lavman yoluyla uygulayacaklar.

CT tarayıcı, bir yatağı ve merkezi bir tüneli olan büyük, halka şeklinde bir makinedir. Doktor size sırt üstü yatmanızı söyleyecektir veya bazı durumlarda yan ya da yüz üstü yatmanızı söyleyecektir. Yatakta ayrıca sizi doğru pozisyonda tutmak için kayışlar ve yastıklar olabilir.

Bilgisayarlı tomografi testlerinin başlangıcında, makinenin taraması gereken alanı bulmak için yatak hızlı bir şekilde hareket edecektir. Ardından, yatak yavaş yavaş tarayıcıya girecek ve alanı tarayacaktır. Bazı durumlarda, makineden birkaç geçiş yapmanız gerekebilir.

Tarama sırasında hareket etmemelisiniz. Bunun nedeni, herhangi bir hareketin artefakt adı verilen yazdırma hatalarına neden olabilmesidir. Bazen doktor nefesinizi birkaç saniye tutmanızı bile söyleyebilir.

Muayene bittiğinde, doktorun yüksek kaliteli görüntüler elde edebildiğini doğrulaması için biraz beklemeniz gerekecek. Ardından, sonuçlarınız kısa sürede hazır olacaktır. Takip değerlendirmesi genellikle yaklaşık 30 dakika sürer.

Olası riskler ve komplikasyonlar

Anksiyete atakları, bilgisayarlı tomografi testleriyle ilişkili en yaygın risklerden biridir. Bu komplikasyon, klostrofobisi olan kişilerde ve küçük çocuklarda çok yaygındır. Genellikle doktor bu kişilere taramadan önce hafif bir yatıştırıcı verecektir.

Ayrıca bu test, hastaları iyonlaştırıcı radyasyon adı verilen bir radyasyon türüne de maruz bırakır. Bazı araştırmalar, bu tür enerjinin yüksek dozlarını hücresel mutasyonların gelişimine bağlamaktadır. Bununla birlikte, CT taramaları çok düşük seviyelerde kullanır.

Yayılan radyasyona rağmen bilgisayarlı tomografi çok yaygın ve güvenli bir uygulamadır. Bunun nedeni, faydalarının risklerinden çok daha ağır basmasıdır. Ancak uzmanlar, bunu önermeden önce daha az radyasyon yayan diğer tüm seçenekleri tüketmelidir.

çocuk ct taraması

Bilgisayarlı tomografi testlerinden elde edilen sonuçları anlama

Testi tamamladıktan birkaç dakika sonra radyolog sonuçları gözden geçirecektir. Görüntüleri genellikle bir bilgisayar ekranında görebilmeniz için dijital bir dosyada saklarlar.

Radyolog, testleri denetlemek ve yorumlamaktan sorumlu uzmandır, bu nedenle herhangi bir anormalliği tespit edecek olan odur. Sonuçları analiz ettikten sonra bir rapor hazırlayacaklardır. Daha sonra bu raporu hastanın doktoruna vereceklerdir.

Risklerden daha fazla fayda

CT taramaları, yumuşak organlara ve kemik dokusuna bakmak için eşzamanlı X-ışınları kullanan görüntüleme testleridir. Bununla birlikte, insanları geleneksel X ışınlarından 100 kata kadar daha fazla radyasyona maruz bırakırlar ve bu da uzun vadeli risklere neden olabilir.

Ayrıca, hücreleri hızlandırılmış bir hızla çoğaldıkları için çocuklarda hasar olasılığı yetişkinlere göre daha fazladır. Tüm bunlara rağmen, bu test birden fazla hastalığı tespit ederken faydalı olmaya devam ediyor. Bunun nedeni, bu testin faydalarının risklerinden çok daha ağır basmasıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calzado A, Geleijns J.  Tomografía computarizada. Evolución, principios técnicos y aplicaciones. Revista De Física Médica 2010; 11(3).
  • Ramírez Giraldo J, Arboleda Clavijo C, McCollough C. Tomografía computarizada por rayos X: fundamentos y actualidad. Revista Ingeniería Biomédica. 2008; 4 (2): 13-31.
  • Espitia Mendoza Ó, Mejía Melgarejo Y, Arguello Fuentes H. Tomografía computarizada: proceso de adquisición, tecnología y estado actual. Tecnura. 2016; 20(47): 119–135.
  • Brody A, Frush D, Huda W, Brent R. Riesgo de radiación de la tomografía computarizada en niños. Pediatrics. 2007; 64 (3): 171-176.
  • Seeram E. Computed Tomography: A Technical Review. Radiol Technol. 2018 Jan;89(3):279CT-302CT.
  • Leech C. Whole body computed tomography for trauma: friend or foe? Emerg Med J. 2017 Oct;34(10):635-636.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.