Bilmeniz Gereken Ötenazi Türleri

Farklı ötanazi türleri olsa da, bazı ortak noktaları vardır. Ne olursa olsun, her zaman şefkat ve anlayışla yapılmalıdır.
Bilmeniz Gereken Ötenazi Türleri
Mariel Mendoza

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Mariel Mendoza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Ülkemizde aktif olarak uygulanmasa da ötenazi, tedavisi olmayan hastaların hayatını acısız bir şekilde sonlandırmayı amaçlayan bir eylem olarak bilinmektedir.

Böyle bir tanımı vardır çünkü, bu uygulamayı sağlık personeli yapar ve şefkatle ve özgürleştirici bir niyetle uygulanır.

Ayrıca, bazı durumlarda hastayı acıdan, fiziksel deformasyondan veya ağrılı yaşlılıktan kurtarmanın bir yolu olduğundan, ötenazi bazen merhametli son olarak da adlandırılır.

Ancak ölüm, aileyi veya toplumu bu yükten kurtarmak için yapılıyorsa buna öjenik, ekonomik veya sosyal ötenazi denir.

Ötenazi türleri

tekerlekli sandalyede duvara bakan yaşlı adam

Uygulanma yöntemleri

  • Aktif ötenazi: Bir yaşamı sona erdirmeyi amaçlayan kasıtlı eylem.
  • Pasif ötenazi: Ölüme neden olmak için yaşamı sürdürecek tedavinin uygulanmaması.

Ayrıca ötenazi, hastanın isteyip istememesine bağlı olarak gönüllü veya gönülsüz olarak sınıflandırılabilir.

Uygulanan kişinin talebi doğrultusunda olsa bile, başka birisi uyguladuğu için ötenazi bazen belirli farklı özelliklere sahip bir cinayet olarak kabul edilir.

Hastanın kendisi kasıtlı olarak ölüme neden oluyorsa, bu bir tür intihar olarak kabul edilir. Yardımlı intihar ise, doktorun hastaya öldürücü bir ilaç vermesi ve hastanın bunu kendisine  uygulamasıdır.

Ötenazi ne değildir

Ölümcül bir hastada ağrı veya diğer semptomları hafifletmek için ilaç uygulamak ötenazi değildir, ancak bu dolaylı olarak ve kaçınılmaz olarak ömürlerini kısaltır. Uygulayan sağlık personeli, hastanın son iradesine göre özgürce hareket etmesine izin verdiğinden emin olmak için her zaman dikkatli olmalıdır.

Ayrıca, ilaçlar uyuşukluğa veya bilinç kaybına neden oluyorsa hastanın rızasının alınması gereklidir.

Ölümcül hastalığı olan bir kişinin ömrünü yapay olarak uzatmak için olağandışı veya orantısız müdahaleleri geri çekmek de ötenazi değildir. Bu durumda öldürme eylemi ve doğal bir yaşam olasılığı yoktur.

Bir hasta için hangi müdahalelerin orantılı, hangilerinin orantısız olduğuna hastanenin etik kurulunun doktoru karar verir. Bu karar aşamasında hastanın durumu özel olarak dikkate alınır.

Günümüzde ötenazi

Sıradan veya orantılı olduğunu düşündüğümüz birkaç farklı şey vardır. Örneğin, hidrasyon ve beslenme minimal temel bakım olarak kabul edilir.

Bazıları zamanı gelince, yaşamı kısaltmadan ve gereksiz yere uzatmadan ölümü “ortotanazi” olarak adlandırır.

Ayrıca, bu yöntem “terapötik gaddarlık” veya distanazi adıyla da bilinir ve hatta yasa dışı bile olabilir.

“Ölüm teşhisi” önemli bir andır. Birisi ölüm zamanını ilan ettiğinde ötenazi olamaz.

Bu sayede doktorlar nakil için organları çıkarabilirler. Ancak bunu belirli yasal gereklilikleri yerine getirdikten sonra yapabilirler.

Beyin fonksiyonlarının ve/veya kardiyorespiratuar fonksiyonların geri dönüşü olmayan sonu, bir kişinin ölüm zamanını doğrulamak için yeterli kriterdir.

Hastalık türü

camdan bakan üzgün yaşlı kadın

Doktorların ötenazi için düşünebilecekleri hasta türleri, ölümcül durumda olan hastalardır. “Tedavi edilemez” terimi, hastalığın iyileştirilememesi veya üstesinden gelinmemesi anlamına gelir.

Ölümcül hasta, ölümün kesin olması beklenen hastadır. Ayrıca, bazı yazarlara göre, nispeten kısa bir süre sonra, altı aya kadar gerçekleşecek ölüm olarak da kullanılır.

Ardından, sağlık uzmanları, semptomların giderilmesine ve ayrıca hasta ve ailesine desteğe odaklanmak için tıbbi terapötik çabaları durduracaktır.

Ölümcül hasta hastalar ötenazi için ana adaylardır. Bununla birlikte, doktorlar isterlerse tedavi edilebilir hastaları kritik durumda da değerlendirebilirler.

Başka bir kavram, kalıcı bitkisel durumdur (PVS). Bu durumdaki hastalar da tedavi edemeyecekler kategorisindedir. Her ne kadar durumları ölümcül olmasa da, geri dönüşü olmayan bir komada kalıcı bilinç kaybı olan hastalardır.

Farkında olunması gereken bir gerçek

Ötenazi ile ilgili sürekli tartışmalar olsa da dünyanın birçok ülkesinde belirli koşullarda yasal olduğu bir gerçektir. Bu kaçınılmaz bir gerçektir, bu nedenle bu uygulama hakkında biraz bilgi sahibi olmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gaviria Díaz, C. (2010). La Eutanasia.
  • Rodriguez, R. (2009). Eutanasia : Aspectos éticos controversiales *. Medical Hered.
  • Nombela, C., Lopez, F., Serrano, J., Postigo, E., Abellan, J., & Prensa, L. (2008). La eutanasia: perspectiva ética, jurídica y médica. Libertad y Testamento Vital. https://doi.org/10.1002/adma.200401501

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.