Çocuğuma Online Derslerde Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Çocuğunuza online derslerde yardımcı olmak, onları motive etmeyi, onlara doğru alanı sağlamayı ve performanslarını izlemeyi gerektirir. Bu makalede daha fazlasını öğrenin.
Çocuğuma Online Derslerde Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir süredir, online eğitim, özellikle özel ders şeklinde olduğunda, geleneksel yüz yüze derslere bir alternatif olmaya başlamıştı. Ancak küresel koronavirüs sağlık krizinin ardından bu eğitim türü daha yaygın hale geldi. Bu nedenle, bugünün makalesinde, çocuğunuza online derslerde nasıl yardımcı olabileceğinize dair bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.

Günümüzün çocukları dijital ortamlara alışkın bireylerdir. Genellikle hem yeni teknolojilerde akıcıdırlar hem de onlardan zevk alırlar. Ancak bu, öğretme-öğrenme sürecini sanal dünyaya aktarmanın onlar için bir zorluk olmadığı anlamına gelmez. Bunu kolaylaştırmak için ebeveynler olarak aşağıda size anlatacağımız bir dizi yönergeyi uygulayabilirsiniz.

Online derslerin faydaları

bilgisayar başında online eğitime katılan çocuk
online dersler ebeveyn desteği gerektirir.

Son aylarda, çocuklarınızın öğrenmeye sanal olarak erişmesinin ne anlama geldiğini muhtemelen kendiniz de deneyimlediniz. Öyle olsa bile, örgün eğitimin bu ortam aracılığıyla mı yoksa ders almak için mi yoksa müfredat dışı dersler için mi kullanıldığı gibi temel faydalarından bazılarını hatırlamak iyidir.

  • Yeni teknoloji onlara kolay ve doğal bir şekilde geldiğinden online sınıflar çocuklar için çekici bir alternatiftir. Bu, onların ev ödevlerine ve öğrenme görevlerine katılmaları ve bunları yerine getirmeleri için motivasyon yaratabilir.
  • Bu eğitim türü teknolojik öğrenmeyi teşvik eder. Kuşkusuz çocuklar bu sayede eğlenmenin yanı sıra bilgisayar ve elektronik cihazların kullanımı konusunda bilgi ve akıcılık kazanabilirler.
  • Sanal sınıflar, sınıflar sırasında daha az denetim olduğu için çocukları özerklik ve sorumluluk geliştirmeye teşvik eder. O zaman, sorunları ve sorularını organize etmek, ilgilenmek ve çözmek zorunda kalanlar genellikle onlardır. Ebeveynlerin yakın varlığına ve onların yardımına sahip olsalar da, görevlerinin sorumluluğunu almak söz konusu olduğunda daha bağımsızdırlar.
  • Birçok öğrencinin, özellikle de sınıfın teşvik edici sosyal ortamından çok fazla dikkati dağılan çocukların konsantrasyonu artar. Kendi alanlarında yalnız oturmak, dikkatlerini odaklamalarına yardımcı olabilir. (Ancak, başka bir grup çocuk için bu durum tersine çalışabilir ve denetim eksikliği nedeniyle dikkatin dağılmasına neden olabilir).

Çocuğunuza online derslerde nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Çocuğunuzun sanal sınıflarından en iyi şekilde yararlanmasına ve tuzaklardan kaçınmasına yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz bazı yönergeler aşağıda verilmiştir.

Eğitim için uygun bir alan bulun

Evde derslerine katılacakları uygun bir yer bulmalarına yardımcı olun. Bu alan aydınlık ve iyi havalandırılmış olmalı ve gerekli tüm malzemeleri elinin altında bulunduracak kadar büyük bir masa veya sıraya sahip olmalıdır.

Ek olarak, bunun evin gürültülerinden ve dikkat dağıtıcı unsurlarından uzakta, biraz mahremiyet ve izolasyon sağlaması önemlidir. Ayrıca, mümkünse, çocuğun yatak odası olmaması en iyisidir, çünkü bu alanı sadece dinlenmek için ayırmak iyi bir fikirdir.

Düzenli bir program ve rutinleri takip ettiklerinden emin olun

Derslere online olarak katılmak, hijyen veya rutinler gibi temel konuların ihmal edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Kalkıp hemen bilgisayarın başına pijamalarla oturmak iyi bir fikir değil. Bu nedenle, online derslere başlamadan önce çocuğunuzun düzenli bir programa uyduğundan, örneğin kahvaltı yaptığından, giyindiğinden ve temizlendiğinden emin olun.

Çevrimiçi bir derse katılan bir çocuk
Rutinler, çocukların odaklanmalarına ve okul devam ediyormuş gibi hissetmelerine yardımcı olur.

Denetim ve özerklik arasında sağlıklı bir denge kurun

Çocuğunuz online eğitim görürken, iyi olduğunu ve herhangi bir sorunu olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Bununla birlikte, belirli bir miktarda özerkliğe de izin vermeniz ve teşvik etmeniz gerekir.

Sürekli onların tepesinde olmayın. Aynı şekilde, ödevlerinin ve ev işlerinin sorumluluğunu üstlendiğinden emin olun ve onlara yardım etseniz bile görevlerini onların yerine yapmayın.

Onların öğretmeni olmadığınızı, ancak onlara rehberlik edebileceğinizi unutmayın.

Önceki ipucuyla ilgili olarak, çocuğunuzun bazı konular hakkında soruları olabilir. Ancak öğretmenlerine erişimleri daha karmaşık olduğu için bunları çözemeyebilirler.

Bu nedenle, derslerini takip etmek için bilgisayar veya tablet kullanımı ile ilgili olduğu kadar, bu konuda da onlara rehberlik etmeye çalışın. Ancak, onların öğretmeni olmadığınızı ve önemli sorular için her zaman öğretmenlerine başvurmaları gerektiğini unutmayın.

Her şeye zamanı olduğundan emin olun

Dersler çevrimiçi olarak yürütülse de, çocuk derslere yüz yüze olduğundaki gibi aynı özveriyle katılmalıdır. Yani bu zamanın dikkat ve öğrenme için olduğunu ve oyun oynamaya, sosyalleşmeye ve başka aktiviteler yapmaya daha sonra zamanları olacağı konusunda net olmaları gerekir.

Aile de bu zamana saygı duymalı ve çocuğun sözünü kesmemelidir.

Aktif molaları teşvik edin

Bir çocuk okula bizzat gittiğinde, dersler arasında sınıf arkadaşlarıyla rahatlayabileceği ve sosyalleşebileceği küçük rahatlama anları olur.

Evde, su içme, bir şeyler yeme veya bir tür aktivite yapma fırsatını yakalayabilecekleri bu molaların verilmesi de önemlidir. Ailece aktif molalar (koreografili molalar veya diğer fiziksel egzersiz türleri) vermek faydalı ve eğlenceli olabilir.

Çocuğunuza online derslerinde yardımcı olacak diğer ipuçları

Yukarıdaki önerilere ek olarak, aşağıdaki noktaları aklınızda tutmayı unutmayın:

  • Planlama: Birlikte bir takvim oluşturarak çocuğunuzun her gün yapılması gereken işleri, ödevleri ve ev ödevlerini hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sorumluluk ve özerkliği teşvik eder.
  • Motivasyon: Çocukların evde yalnız ders almaları sıkıcı ve motivasyon kırıcı olabilir, bu nedenle ebeveynlerinden destek, pekiştirme ve teşviğe ihtiyaçları olacaktır.
  • Çocuğunuzun teknoloji kullanımını kontrol edin : Ders saatlerinde cep telefonunu kullanmadığından emin olun. Bu arada cihazları kullanırken de onları yalnız bırakmayın. Müdahale etmeseniz bile onlara yakın durun.

Kısacası, çocuğunuza online derslerde yardımcı olmak, bu yeni öğretim türünü bilmeye ve anlamaya açık olmanızı gerektirir. Uyum, öğretmenler, öğrenciler ve aileler arasındaki ortak bir çabadır, bu nedenle işbirliği her zaman en iyi strateji olacaktır. Doğru şekilde yaklaşılırsa, online dersler birçok eğitim bağlamında mükemmel bir alternatif olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Méndez-Giménez, A.(2020). Resultados académicos, cognitivos y físicos de dos estrategias para integrar movimiento en el aula: clases activas y descansos activos. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte, 63-74. https://revistas.um.es/sportk/article/view/412531/278691
  • Manasía, N. M., & Aguirre, A. A. Beneficios prácticos del Sistema de Educación Virtual.
  • Grover, S., Goyal, S. K., Mehra, A., Sahoo, S., & Goyal, S. (2021). A survey of parents of children attending the online classes during the ongoing COVID-19 pandemic. The Indian Journal of Pediatrics88(3), 280-280.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.