Çocuklarda Hipotermi: Ne Yapmalı

Küçük çocuklarda ve özellikle bebeklerde hipoterminin varlığını tespit etmek zor olabilir, çünkü henüz kendilerini tam olarak ifade edebilir durumda değildirler. Hızlı hareket etmek ve vücut sıcaklıklarını normale döndürmek için gerekli önlemleri almak önemlidir.
Çocuklarda Hipotermi: Ne Yapmalı
Sergio Alonso Castrillejo

Yazan ve doğrulayan eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Çocuklarda hipotermi çocuğun vücut sıcaklığı normal olarak addedilen sınırın altına düştüğünde gerçekleşir – ki bu da 35 derecenin altıdır. Vücut sıcaklığı bu sınırın altına düştüğünde vücudun termoregülasyon sistemleri başarısız olmaya başlar.

Hipotermi genellikle uygun korunma bulunmadan uzun süreler boyunca soğuk havalara maruz kalındığında ortaya çıkar. Bu yazımızda eğer küçük çocuğunuzda bir hipotermi vakası ortaya çıkarsa yapmanız gereken şeyleri öğreneceksiniz.

Çocuklarda ve Bebeklerde Hipotermi: Bilmeniz Gereken Şeyler

Öncelikle, vücudun ısı kaybetmesine sebep olabilecek birçok yol olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu yollara şunlar da dahildir:

  • Radyasyon: Vücut ile vücudun içerisinde bulunduğu ortam arasındaki sıcaklık gradyanı arasında bir fark vardır.
  • Isı iletimi: Bu, spesifik bir derecede olan yüzeylerle kontakt halinde olarak gerçekleşir. Hipotermi söz konusu olduğunda bu soğuk olan veya düşük ısıdaki yüzeylerle kontakt ile olur.
  • Buharlaşma: Bu, bir vücut sıvısının buhara dönüşmesi ile ortaya çıkan ısı kaybıdır. Örneğin terleme, hızlı solunum ve benzeri.

Çocuklarda Hipotermi Görülmesinin Sebepleri

Hipotermi popülasyonun herhangi bir kısmında ve yılın herhangi bir mevsiminde görülebilir. Bebekler ve çocuklar hipotermiden etkilenmeye daha eğilimlidir çünkü vücutları hala gelişmektedir. Bundan dolayı vücut sıcaklıklarını düzenleyen mekanizmalar henüz tam olarak gelişmemiş durumdadır.

Çocuk ve bebeklerde hipoterminin en yaygın sebepleri şunlardır:

  • Düşük sıcaklıklara karşı yetersiz korunma.
  • Bebek veya çocuğun rüzgarlı veya soğuk ortamlarda uzun süreler boyunca ıslak kıyafetler giymesine izin vermek.
  • Bazı durumlarda, çocuğun ateşi olduğunda ebeveynler çocuğu soğuğa maruz bırakarak (buz torbası, soğuk duşlar vb.) ateşini düşürmeye çalışmaktadır. Bu, ısıdaki ani değişiklik dolayısıyla bir termoregülasyon şokuna yol açabilir.

Çocuklarda Hipotermi

Çocuklarda hipotermi düşük sıcaklıklara karşı yetersiz derecede korunmanın bir sebebi olabilir. Bundan dolayı, semptomların farkında olmak önemlidir.

Hipoterminin Semptomları

  • Çocuk veya bebek titremeye veya ürpermeye başlar.
  • Ayrıca, ciltleri soğuyabilir ve solgun hale gelebilir, ya da çoğu bebeğin durumunda olduğu gibi cilt pembe kalabilir.
  • Solunumları ve nabızları yavaşlar.
  • Refleks tepkileri durur.

Bir bebeğin cilt sıcaklığına, davranışlarında değişikliklere ve iştahsızlığına özellikle dikkat etmelisiniz, çünkü bebek size üşüdüğünü söyleyemez.

Bebeklerde Hipotermi Konusunda Ne Yapılmalı

Bebeğinizde hipotermi olabileceğine dair ilk belirtide doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Eğer bebeğiniz hızlı bir şekilde tıbbi yardım alamayacaksa beklerken veya doktora giderken aşağıdakileri yapın:

  • İçinde bulundukları ortamın ısısını yavaş yavaş arttırın, onları ısıtması olan bir odaya alın.
  • Giyiyor olabilecekleri herhangi bir ıslak kıyafeti çıkarın.
  • Kafalarını bir şapka veya battaniye ile kapatıp koruyun veya onları göğsünüzde tutun, ki vücutları sizin vücut sıcaklığınız ile eşitlenene kadar ısınsın.
  • Çıplak ciltlerine direkt bir ısı kaynağı uygulamayın. Ayrıca arada bir bez olmadıkça sıcak şişeler veya sıcak kompres de kullanmayın, çünkü bu yanıklara sebep olabilir.
  • Hipotermiyi stabilize ettikten sonra bile arada bir çocuğun hayati bulgularını kontrol edin. Aynı şekilde, eğer bilinçlerini kaybederlerse solunumlarını kontrol edin. Eğer suni solunum yapmak durumunda kalırsanız çocuğu koma pozisyonuna (yan pozisyon) alın. Sonrasında suni solunum yapın ve tıbbi yardım beklerken kalp masajına devam edin.

Eğer elinizde bir bebek hipotermisi vakası varsa bebeği yavaş yavaş ısıtmanız önemlidir. Eğer semptomlar kötüye giderse veya bariz bir şekilde ağırsalar onları en kısa zamanda bir doktora göstermek için elinizden ne geliyorsa yapmalısınız.

Çocuklarda Hipotermiyle Nasıl Başa Çıkılır

Durumun ciddiyetine bağlı olarak 112’yi aramak durumunda kalabilirsiniz. Semptomları değerlendirin. Eğer hipotermi olduğuna dair ciddi işaretçiler görmüyorsanız aşağıdaki adımları takip edin:

  • Cildinin rengi normale dönene kadar çocuğu ılık su (sıcak değil) dolu bir küvetin içine alın. Sonrasında küvetten çıkmasına yardımcı olun ve hızlıca kurulayın.
  • Sonrasında çocuğa ılık ve kuru kıyafetler giydirip onu sıcak bir odaya götürün ve battaniyelere sarın. Bebeklerde olduğu gibi çocukları da kucaklamalısınız ki vücut sıcaklıkları sizinki ile eşitlenebilsin. Ayrıca, kafalarına bir şapka giydirin ve el ve ayaklarını da kapatın.
  • Ek olarak, onlara sıcak sıvılar ve enerji verecek yiyecekler verin.
  • Çocuğu asla yalnız bırakmayın, çünkü semptomları kötüye gidebilir.

Genelde bu teknikler uygulandıktan sonra vücut sıcaklığı göreceli anlamda kısa bir sürede normale dönecektir. Ancak, eğer bu gerçekleşmezse ve çocuğun durumu kötüleşirse çocuğu hızlı bir şekilde acil servise götürün ya da ambulans çağırın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.