Çocuklarda Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu Nedir?

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu yabancılara yönelik abartılmış bir güven ile karakterizedir. Bu, özellikle de çocuklar söz konusu olduğunda tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu durumun en sık görülen semptomlarını, nedenlerini ve tedavisini bu yazımızda keşfedebilirsiniz.
Çocuklarda Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu Nedir?

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2021

Çocuklarda sınırsız toplumsal katılım bozukluğu denen şeyi hiç duydunuz mu? Bu bozukluk, herhangi bir dikkat ya da korku duygusu olmadan yabancılara aktif olarak yaklaşan ve onlarla etkileşime giren çocuklarda görülen davranışsal bir kalıbı ifade eder. Bazı durumlarda, bu bozukluk dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilgilidir.

Aşağıdaki yazımızda, bu bozukluğun semptomları ve nedenleri hakkında konuşacağız. Dahası, sadece çocukları etkileyen bu bozukluk için bazı tedavi seçenekleri hakkında da konuşacağız.

Çocuklarda Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu

Bu Bozukluğu Nasıl Tanıyabiliriz

Her şeyden önce, çocuklarda bu bozukluğun saptanmasına ve teşhis edilmesine yardımcı olabilecek sık görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Çocuk yeni biriyle tanışırken hiçbir korku ya da utangaçlık göstermez.
  • Yabancılara karşı sanki güvendiği bir arkadaşıyla etkileşim içindeymiş gibi aktif bir tavır sergiler. Çocuk, yabancılara isteyerek sarılır.
  • Bu bozukluğa sahip çocukların tanımadıkları biriyle birlikte bir yerlere gitmekte bir sorunları yoktur. Dahası, bunu ebeveynlerinden ya da bakıcılarından izin istemeden yapacaklardır.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu rahatsızlıktan muzdarip olan çocuklar, yabancılarla bir yere gitme istekleri nedeniyle günlük olarak büyük risk altındadır. Dahası, akranları ve aile üyeleri ile duygusal bir düzeyde bağlantı kurmakta da zorlanabilirler.

Ne Zaman Doktorunuzla Konuşmalısınız?

Bir yetişkinin elini tutmuş bir şekilde yürüyen bir çocuk.
Bir çocuk yabancılara aşırı ilgi ve güven gösterdiğinde, bu bozukluğun varlığından şüphelenebiliriz.

Bir doktora görünmeniz gerekip gerekmediğini belirlemek için kendinize şu soruları sorun:

  • Çocuğunuz ebeveynlerine, akrabalarına ve öğretmenlerine dönmek yerine, yabancıların desteğini, rahatlığını ve refakatini mi arıyor?
  • Yabancılara karşı aşırı sosyal ve şefkatli bir tavrı var mı?
  • Çocuğunuz yeni bir yere ulaştığında ebeveynlerinden ve bakıcılarından uzaklaşıyor mu?
  • Çocuğunuz yabancılara çok kişisel sorular sormaya meyilli mi?

Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu ile Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun Ne İlgisi Var?

Bazı psikiyatri uzmanlarına göre, çocuklarda sınırsız toplumsal katılım bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ortak faktörlere sahip olabilir. Ancak ikisi arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Bu iki bozukluk arasındaki ortak nokta, yabancılara karşı aşırı ve uygunsuz bir dostluk halidir. Aynı zamanda her iki bozukluk da sosyal ilişkilerde sınırlar oluşturmada zorlukları içerir. Bununla birlikte, DEHB, yaşamın erken dönemlerinde bağlanma eksikliği ile ilişkili değildir.

Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğunun Nedeni Nedir?

İstismara uğramış bir çocuk.
Uzmanlar, bu tür davranışların travmatik olaylara tanık olmak ile ya da yapılandırılmamış bir aile durumuna sahip olmak ile ilgili olduğunu belirtmektedir.

Bazı durumlarda uzmanlar, bebeklik de dahil olmak üzere yaşamın erken dönemlerinde çocuğa karşı ilgi eksikliğine işaret etmektedir. Bu bağlanma eksikliği, daha sonra çocuklarda sınırsız toplumsal katılım bozukluğu görülmesine yol açabilir. Ancak genç yaştan itibaren yetimhanelerde ya da sığınma evlerinde yaşamak da dahil olmak üzere başka faktörler de bu bozukluğa yol açabilir.

Ancak, erken çocukluk döneminde ilgi eksikliği, bir çocuğun sınırsız toplumsal katılım bozukluğu geliştirme şansını arttırsa da, bozukluğu geliştiren tüm çocuklar ihmal yaşamaz. Hatta, bozukluk, travmatik olayların yanı sıra istikrarsız ya da tutarsız aile ortamları ile de ilişkilidir.

Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu, bir uzman hem çocuğu hem de ailesini değerlendirdikten sonra psikolojik düzeyde tedavi edilebilir. Ardından uzman, kişiye özel bir tedavi oluşturabilir.

Tedavi her zaman çocuğun günlük ortamında rahat hissetmesini sağlamayı amaçlayacaktır. Ve oynamak ve çizim yapmak gibi aktiviteler içerebilir. Amaç aileyi desteklemek, bozukluğun anlaşılmasını kolaylaştırmak ve ebeveyn-çocuk bağını güçlendirmek olacaktır.

Çocuk Ne Zaman İyileşme Belirtileri Göstermeye Başlayacak?

Terapi, hem çocuklukta hem de ergenlikte ana tedavi yöntemidir. Ve elbette, çocuk ne kadar erken teşhis edilirse, bozukluğu tedavi etmek o kadar kolay olacaktır.

Ancak, çocukların sosyal ve duygusal düzeyde sağlıklı ve olumlu bir gelişmeyi ne kadar çabuk bir biçimde başaracağını ve yakın çevrelerinde kendilerine bakıldığını ve korunduğunu hissetmeye başlayacaklarını söyleyebilmek imkansızdır. Bu nedenle tedavi süresi her çocuğa ve çocuğun yaşına göre farklılık gösterecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zeanah, C. H., & Gleason, M. M. (2015). Annual research review: Attachment disorders in early childhood – Clinical presentation, causes, correlates, and treatment. Journal of Child Psychology and Psychiatry and Allied Disciplines. https://doi.org/10.1111/jcpp.12347
  • Humphreys, K. L., Nelson, C. A., Fox, N. A., & Zeanah, C. H. (2017). Signs of reactive attachment disorder and disinhibited social engagement disorder at age 12 years: Effects of institutional care history and high-quality foster care. Development and Psychopathology. https://doi.org/10.1017/s0954579417000256
  • Zeanah, C. H., Chesher, T., Boris, N. W., Walter, H. J., Bukstein, O. G., Bellonci, C., … Stock, S. (2016). Practice Parameter for the Assessment and Treatment of Children and Adolescents With Reactive Attachment Disorder and Disinhibited Social Engagement Disorder. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2016.08.004
  • Rubio Morell, Belen & Gastaminza, Xavier & Práxedes, MD. (2016). TRASTORNO DE RELACION SOCIAL DESINHIBIDA (TRSD) y TDAH.
  • CEBC » Search › Topic Areasdsm5 › Dsm 5 Criteria For Disinhibited Social Engagement Disorder. Retrieved from https://www.cebc4cw.org/search/topic-areasDSM5/dsm-5-criteria-for-disinhibited-social-engagement-disorder/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.