Crohn Hastalığıyla Yaşamak: 3 Faydalı İpucu

Crohn hastalığıyla yaşamak kolay değildir; ancak, onunla sağlıklı bir şekilde mücadele etmeyi öğrenirseniz işleri kolaylaştırabilirsiniz. Size yardım edecek üç ipucumuz var.
Crohn Hastalığıyla Yaşamak: 3 Faydalı İpucu
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Solimar Cedeño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Crohn hastalığıyla yaşıyorsanız, hayatınız önemli ölçüde etkisi altındadır. Bu hastalığa sahip bir kişi, kötü kramplar, kusma, ishal ve günlük yaşamına ve benlik saygısına müdahale edebilecek başka birçok semptomla karşı karşıya kalır. Bu yüzden kendinizi hastalık konusunda daha donanımlı hale getirmek çok önemlidir.

Hastalığın tedavi edilmesi mümkün olmadığı için bireyde stres ve depresyona neden olabilir; ancak mücadele etmek ve yoluna devam etmek herkesin kendi seçimidir. Eğer Crohn hastalığınız varsa, sizin için üç tane ipucumuz var. Ama öncesinde, gelin hastalık hakkında biraz konuşalım.

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, kronik bir otoimmün hastalıktır ve kesin nedeni hala tanımlanmamıştır. Yine de hastalığa neden olan genetik faktörler ya da vücudunuzun karşı koyamadığı bakterileri türleri şüphe uyandırmaktadır.

Crohn hastalığıyla yaşıyorsanız eğer, bağırsaklarınız yabancı ajanlara karşı bir tepki üretir. Bu da sindirim sisteminin bazı bölümlerinde iltihaplanmalara neden olur; sıklıkla distal tübül ve kalın bağırsak etkilenir.

Belirtileri nelerdir?

tuvalette oturan bir kadın

Semptomları, etkilenen sindirim sistemi bölgesine göre değişir. Ancak temel belirtiler şunlardır:
  • Karın ağrısı
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı, kilo kaybı
  • İshal
  • Yüksek ateş

Bazen, semptomlar daha yoğun ve kötü halde veya başkalarıyla birlikte ortaya çıkar:

  • Eklem ağrısı ve iltihaplanma
  • Göz iltihabı
  • Kanlı dışkı
  • Ağız ülseri
  • Deri döküntüleri
  • Kabızlık
  • Anüs çevresinde yaralar

Çoğu zaman belirtiler birkaç günde geçer. Bununla birlikte, bu süre hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Bazı insanlar bu semptomları yılda sadece birkaç gün yaşar, diğerleri ise her üç ayda bir veya daha yoğun bir sıklıkta.

Komplikasyonlar şunları içerir:

  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Anüste yırtık
  • Ülser
  • Fistül

Hayati tehlike yaratan bir hastalık olmasa da, Crohn hastalığıyla yaşamak, bazen semptomlarını hafifletmek için ameliyat gerektirir. Crohn hastalığı olan insanlarda kolon kanseri oluşma riski daha yüksektir, bu nedenle hastayı gözlem altında tutmak çok önemlidir.

Bütün bunlar kişiyi psikolojik ve fiziksel olarak etkiler. Semptomlar ortaya çıktığında, kendilerini eve kapatma eğilimi gösterirler ve bir anda hayatları değişir. İşe gitmeyebilir, sosyalleşmeyebilir veya utanç ya da güvensizlik içinde evde oturup hiçbir şey yapmayabilirler.

Crohn hastalığıyla yaşamak

Hastalığın tedavisi olmasa da, kontrol altına alınabilir. Birlikte yaşamayı öğrenmek, yaşam kalitenizi iyileştirmek ve mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalmanın anahtarıdır.

Crohn hastalığınız varsa, aklınızda tutmanız gereken bazı ipuçları.

1. Hastalığınızı tanıyın

chron hastalığı

Hastalığınızı iyi bir şekilde yönetmek istiyorsanız, bunu iyi bilmelisiniz. Okuyun ve bilgi toplayın. Doktorunuz bu noktada büyük bir yardım kaynağı olabilir; sorularınızı ve endişeleriniz ona sorun.

Ailenizi ve arkadaşlarınızı hayatınızın bu kısmına da dahil edin ve onları hastalık konusunda bilgilendirin. Böylelikle neler yaşadığınızı anlayabilir ve ihtiyaç halinde size yardımcı olabilirler. Sevdiklerinizin desteğini hissetmek bir hastalıkla mücadelede size yardımcı olur. Fiziksel veya duygusal olarak fark etmez, kendinizi kötü hissettiğinizde yanınızda olacaklardır.

2. Stresle başa çıkmayı öğrenin

işte stres

Stres her ne kadar Crohn hastalığına neden olmasa bile, belirtiler açısından bir tetikleyici görevi görebilir. Zihninizin, fiziksel haliniz üzerinde büyük bir güce sahiptir. Stres ve endişenin sizi ezmesine izin vermeyin.

Sizi rahatlatacak ve pozitif bir zihni destekleyen aktiviteleri deneyin:

3. Vücudunuzu dinlemeyi öğrenin

Crohn hastalığıyla yaşayan genç bir kadın

Vücudunuz sizinle sürekli konuşur. Onu dinleyin! Vücudunuzun size verdiği sinyalleri okumayı öğrenin ve etrafına yaydığı uyaranlara dikkat edin.

Örneğin, belirli yiyecekleri yedikten sonra nasıl hissettiğinize dikkat edin, böylece onları tüketmenin size iyi gelip gelmediğini belirleyebilirsiniz.

Vücudunuzun tolere edemediği yiyeceklerin bir listesini yapın ve ne pahasına olursa olsun onlardan uzak durun. Dengeli bir beslenme planı edinin ve doktorunuzun beslenme önerilerine uygun.

Aklınızı ve bedeninizi siz kontrol ediyorsunuz. Crohn hastalığıyla yaşarken onun hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin; birlikte yaşamayı öğrenin. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız, doktorunuzun size verdiği ilaçları almak, yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek ya da zihninizi boşaltacak  bir şeyler yapmak iyi gelecektir.

Hastalığınızdan utanmayın. Hayatınızı olabildiğince normal olarak yaşayın ve sağlığınızı korumaya her zaman öncelik verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sans, M. (2006). Enfermedad de Crohn. Gastroenterologia y Hepatologia. https://doi.org/10.1157/13098296
  • Méndez Gutiérrez, T. H. (2010). Enfermedad inflamatoria intestinal. Enfermedad de Crohn. Revista de Gastroenterolog??A de M??Xico.
  • Ballester, M., Boscá, M., & Mínguez, M. (2016). El vivir con la enfermedad de Crohn. Crohn’s & Colitis Foundation of America. https://doi.org/10.1364/OL.34.003268

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.