Depresyon ile Savaşta Etkili ve Doğal 9 İpucu

Egzersiz yapmak, bizi mutlu hissettiren endorfin hormonunun salınmasına yardımcı olur.
Depresyon ile Savaşta Etkili ve Doğal 9 İpucu

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Depresyon, insanları fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilen duygusal bir durumdur. Bazı insanlar, partnerleriyle yaşanan problemler, ailede yaşanan bir kayıp, ekonomik sorunlar, stres veya endişe ve daha bir çok şey yüzünden depresyon anlarından muzdarip olur.

Bu tipteki bir depresyon nispeten daha kolay tedavi edilebilir bir haldedir ve sadece örnek verdiğimiz gibi kriz durumlarında görülür. Fakat, kronik depresyondan muzdarip olan insanlar da vardır, bu depresyon tipi bu insanların sağlığını etkilemektedir ve hayat kalitesini düşürmektedir.

Bu gibi durumlarda, depresyon bir uzman tarafından tedavi edilmelidir, çünkü eğer tedavi edilmezse daha büyük problemleri de tetikleyebilir.

Yaşamın modern, stres dolu hali, son günlerde depresyonu dünya çapında salgın bir hastalık haline getirmiştir. Neyse ki, çeşitli bir çok öneri ve ipucu depresyon ile doğal yoldan savaşmaya yardımcı olmaktadır, bu şekilde bağımlılık yaratan ilaçları ve hapları kullanmak zorunda kalmazsınız.

Egzersiz

açık havada oturan kadın

Depresyon ile savaşmak ve onu önlemek için en iyi doğal yöntemlerden birisi düzenli egzersiz yapmaktır. Egzersizin bir çok farklı formu vardır, hangisini seçerseniz seçin, hepsi de size bir çok fayda sağlayacaktır: yoga, aerobik, ağırlık kaldırma, yüzme, koşu…

Egzersize ilk başladığınız andan itibaren yoğun ve ağır bir program uygulamamalısınız. Hafif başlamak ve zamanla yoğunluğu azar azar arttırmak daha iyidir.

Her gün en az yarım saat egzersiz yapmak idealdir, daha fazlasını da yapabiliyorsanız onun da faydalarını görürsünüz. Eğer egzersizin depresyonla savaşma üzerindeki etkisini arttırmak istiyorsanız sporunuzu dışarıda yapmaya çalışın.

Beslenme Düzeni

beslenme düzeni

Beslenme düzenimiz depresyon ile savaşma ve bu durumu önlemede çok büyük bir rol oynamaktadır. Eğer hayatınızda bazı şeyler iyi gitmiyorsa, B vitamini ve kalsiyumu beslenme rutininize dahil edin, işlenmiş karbonhidrat ve şeker bakımından yüksek gıdaları da tamamen çıkarın.

Bitkisel tamamlayıcılar

Bitkilerin çoğu çeşidinin depresyon ile savaşmaya yardımcı olan rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır. Aşağıda önerilen bitkilerin dışında, sarı kantaron otu depresyon ile savaşmada en etkili olan bitkilerden birisidir.

Depresyon ve anksiyete ile savaşma yeteneği ile bilinen diğer bitkiler ve otlar şunlardır:

  • Çarkıfelek çiçeği
  • Melisa
  • Lavanta
  • Limon
  • Kedi otu
  • Tam tahıllılar
  • Isırgan

Temiz hava alın

temiz hava

Depresyonda olduğunuz zaman doğa ile iletişim halinde olmak daha iyi hissetmenize yardımcı olacak ve harika bir terapi olacaktır. Özellikle doğal alanlarda en az 30 dakika için yürüyüşe çıkmak idealdir. Köpeğinizle yürüyebilirsiniz, doğal bir parkta yürüyebilirsiniz, nehre inebilirsiniz, bisiklet sürebilirsiniz, dışarıda yapılabilecek bunlar gibi bir çok güzel aktivite vardır.

Yeterince dinlenin

Depresyona karşı olan savaşı kazanmanızın diğer bir anahtarı ise her gece deliksiz olarak en az 7 saat uyumaktır, bu vücudun eksikliklerini telafi etmesine ve kendini yenilemesine yardımcı olur. İyi bir dinlenme ruh halinizi iyileştirir, daha esnek olursunuz ve depresyonun önemli derecede azaldığını görebilirsiniz.

Hoşunuza giden aktiviteleri yapın

kitap okuyan kadın

Hayatta her şey iş, zorunluluklarınız ve günlük ev işleriniz olmak zorunda değildir. Kendiniz için zaman ayırmak ve size keyif veren aktiviteleri yapmak çok önemlidir.

Tatile çıkın, alışverişe gidin, ailenizle zaman geçirin, arkadaşlarınızla gezin, bir eğlence parkına gidin, yapacak bunlar gibi bir çok şey bulabilirsiniz. Bunlar depresyon ve strese karşı harika bir terapi yöntemi olacaktır.

Ellerinizi çalıştıracak şeylerle uğraşın

Depresyon ile savaşmada ellerinizi meşgul tutmak iyi bir fikirdir. En iyi seçenek ellerinizle yaratıcı olmanızdır ve çeşitli kalitelerde çıkarabileceğiniz işlerle uğraşmaktır.

Örneğin, el sanatlarından birisiyle uğraşabilirsiniz, aileniz için yemek pişirebilirsiniz, dikiş dikebilirsiniz, fırında bir şeyler yapabilirsiniz, yazı yazabilirsiniz, fotoğraf çekebilirsiniz veya resim yapabilirsiniz.

Hislerinizi, duygularınızı yazın

Eğer çektiğiniz ızdırabı başkalarıyla paylaşmak istemiyorsanız ve sizin için duygularınızı anlatmak zorsa, duygularınız hakkında yazı yazmak veya çizim yapmak depresyon ile savaşmaya iyi gelecektir. Düşüncelerinizi ve hislerinizi bir kağıda aktarmak içinizdekileri duyup onları yansıtmanın bir yolu olabilir.

Bir arkadaşınızı arayın

Eğer hayatınızın her anında ulaşabileceğiniz ve her an yanınızda olabilecek iyi bir arkadaşı olan şanslı insanlardan biriyseniz, depresyonda hissettiğiniz zaman onu aramayı düşünün.

Depresyondayken nasıl hissettiğinizi çok rahatça söyleyemeyeceğiniz doğrudur, fakat bir arkadaştan gelen öneriler ve bu arkadaşın sizi desteklediğini bilmek, krizin üstesinden gelmenizde size yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
  • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
  • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
  • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.