Deri Sertleşmesinin (Acanthosis Nigricans) Nedenleri

Cilt değişiklikleri, deri sertleşmesinin tek belirtisidir. Vücudun kıvrımlarında ve kırışıklıklarında cildin koyulaştığını, kalınlaştığını ve kadifemsi olduğunu fark edeceksiniz.
Deri Sertleşmesinin (Acanthosis Nigricans) Nedenleri
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Deri sertleşmesi, kıvrımlarda ve kırışıklıklarda kadifemsi renk değişiklikleri ile koyu renkli cilt bölgeleri ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Aynı zamanda, etkilenen cilt de kalınlaşabilir. Çoğu durumda koltuk altlarını, kasıkları ve boynu etkiler.

Deri sertleşmesinden kaynaklanan cilt değişiklikleri genellikle obez veya diyabeti olan kişilerde ortaya çıkar. Ek olarak, bu hastalığa sahip çocukların, tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksektir.

Nadir durumlarda, akantozis nigricans, mide veya karaciğer gibi bir iç organdaki kanserli bir tümörün uyarı işareti olabilir.

Bu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, teşhis edilmemiş bozuklukların tedavisi, cildin etkilenen bölgelerine bazı normal renk ve dokuyu geri kazandırabilir.

Deri sertleşmesinin belirtileri

Cilt muayenesi olan kadın

Deri değişiklikleri, hastalığın tek belirtisidir. Vücudun kıvrımlarında ve kırışıklıklarında daha koyu, daha kalın ve daha kadifemsi bir cilt görülür. Bu semptomlar genellikle koltuk altlarında, kasıklarda ve ayrıca boynun arkasında ortaya çıkar.

Çoğu zaman cilt değişiklikleri yavaşça ortaya çıkar. Aynı zamanda, etkilenen ciltte bir koku veya batma hissi de olabilir.

Herhangi bir cilt değişikliği fark ederseniz, özellikle aniden ortaya çıkarsa, doktorunuza danışın. Tedavi gerektiren, teşhis edilmemiş bir rahatsızlığınız olabilir.

Deri sertleşmesinin nedenleri

Acanthosis nigricans aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir:

İnsülin direnci

Deri sertleşmesi olan birçok insan ayrıca insüline dirençli hale gelmiştir. İnsülin, vücudun şekeri işlemesine izin veren, pankreas tarafından salgılanan bir hormondur ve sonuçta tip 2 diyabete neden olan insülin direncidir.

Hormonal bozukluklar

Acanthosis nigricans genellikle hormonal bozukluğu olan kişilerde görülür. Örneğin yumurtalık kistleri, yetersiz tiroid veya adrenal bezlerle ilgili sorunlar.

Bazı ilaçlar ve takviyeler

Yüksek dozda niasin, doğum kontrol hapları, prednizon ve diğer kortikosteroidler neden olabilir.

Kanser

Acanthosis nigricans, lenfomada veya mide, kolon veya karaciğer gibi bir iç organda kanserli bir tümör büyümeye başladığında da ortaya çıkabilir.

Risk faktörleri

Acanthosis nigricans için risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • Obezite: Kilonuz ne kadar fazlaysa, bu hastalığa yakalanma riski de o kadar yüksektir.
  • Irk: Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletlerinde deri sertleşmesinin daha yaygın olduğunu gösteriyor.
  • Aile öyküsü: Bazı ailelerde çok yaygın görülüyor.

Deri sertleşmesi teşhisi

Dermatologlar, deri sertleşmesini tespit etmek için genellikle bir deri testi kullanırlar. Nadir durumlarda, bir uzman biyopsi için küçük bir deri örneğini çıkarır ve analiz için bir laboratuvara gönderir.

Nedeni net değilse, doktorunuz kan testleri, röntgen veya başka analizler yaptırmanızı tavsiye edebilir. Bu çalışmaların amacı, teşhis edilmemiş olası nedenleri araştırmaktır.

İlave testler ve muayeneler

Doktorunuz genellikle cildinize bakarak teşhis koyabilir. Nadir durumlarda deri biyopsisi gerekebilir. Açık bir neden yoksa uzman başka testler de isteyebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Kan şekeri veya insülin seviyelerini kontrol etmek için kan testleri
  • Tanı yöntemi olarak endoskopi
  • Röntgen

Deri sertleşmesi için tedavi

Obezite sebebiyle deri sertleşmesi yaşayanlar için diyet planı

Çoğu durumda, altta yatan hastalığı tedavi etmek renk değişikliklerinin dağılmasına yardımcı olabilir. Bazı örnekler şunları içerebilir:

  • Kilo kaybetmek. Deri sertleşmesinin nedeni obezite ise, kilo vermek yardımcı olabilir.
  • İlaçları veya takviyeleri bırakmak. Durum, aldığınız ilaç veya takviye ile ilgili görünüyorsa, doktorunuz ilacı bırakmanızı önerebilir.
  • Ameliyat olmak. Durumun arkasındaki neden kanserli bir tümörse, tümörün cerrahi olarak çıkarılması genellikle cilt rengindeki değişikliği ortadan kaldırır.

Ayrıca şunlarla da ilgilenebilirsiniz: Cilt Hastalıklarını Önlemek İçin İpuçları

Cildin görünümü nasıl iyileştirilir

Cildinizin görünümü konusunda endişeleriniz varsa veya lezyonlarınız rahatsız ediyorsa veya kötü kokmaya başlarsa, doktorunuz aşağıdakileri önerebilir:

  • Etkilenen bölgeleri hafifletmek veya yumuşatmak için reçeteli kremler
  • Sürtünme durumu daha da kötüleştirebileceği için antibakteriyel sabunların makul kullanımı
  • Topikal antibiyotikler
  • Ağızdan akne ilaçları
  • Cildi inceltmek için lazer tedavisi

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Del Castillo A., L., & De Bernard, C. (1997). Acantosis nigricans. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(11)70198-0

  • González Fernández, P., Cabrera Rode, E., & Oti Gil, M. A. (2011). Resistencia a la insulina e historia familiar de diabetes en niños y adolescentes obesos con acantosis nigricans y sin ella. Revista Cubana de Endocrinología.

  • Gagnon, B., Lalande, R., & Fahmy, S. H. (2001). Organic matter and aggregation in a degraded potato soil as affected by raw and composted pulp residue. Soil Biology and Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s00374-001-0428-2


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.