Dev Rahim Miyomitozu: Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Dev rahim miyomitozu mümkün olan en kısa zamanda teşhis alıp tedavi olabilmeniz için özellikle dikkat etmeniz gereken bir dizi semptoma neden olur.
Dev Rahim Miyomitozu: Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Pek çok kadına rahim miyoması teşhisi koyulur. Bunlar rahimde ortaya çıkan ve normalde daha büyük problemlere neden olmayan iyi huylu neoplazmlardır. Ancak, dev rahim miyomitozu oluşumuna neden olabilirler.

Ayrıca rahim leiomiyomu olarak da bilinen dev rahim miyomitozu çok büyük hale gelen bir miyomdur. 11 kiloluk bir miyom vakası bulmak nadir olsa da bu bazen bir jinekoloğun ofisinde görülebilir.

Bundan dolayı size düzenli muayenelerin önemini hatırlatmak istiyoruz, böylece eğer miyomlarınız varsa doktorlar bunları gözetim altında tutabilir ve giderek büyüyüp büyümediklerini görebilir.

Dev Rahim Miyomitozu ve Belirtileri

Dev rahim miyomitozu semptomlarını temsil eden bir görsel.
Rahim miyomları karın üzerinde baskıya neden olur, bu da semptomlarının ana nedenidir.

Dev rahim miyomitozunun normalden çok daha büyük bir hale gelen bir miyom olduğunu artık bildiğimize göre semptomları da bilmek önemlidir, ki bunun sizde olup olmadığını bilebilesiniz.

Ancak, dev rahim miyomitozu yaşamanızın genel olarak malign bir tümörünüz olduğu anlamına gelmediğini bildiğinizden emin olmak istiyoruz. Ancak, bazı hastalar sınırda miyom ya da kist tanısı almıştır. Bu, bu durumun sağlıkları için gerçekten tehlikeli olmaya çok yakın olduğu anlamına gelir.

Karında İltihap

Dev rahim miyomitozu belirtilerinden bir tanesi karnın şişmesidir. İlk başta bu semptomu gaz ile karıştırabilirsiniz. Ancak, eğer doktor kontrol ederse rahmin yumuşak değil sert olduğunu fark edecektir.

Mümkün olan en kısa zamanda bir uzmana görünmek önemlidir, ki bir ultrason yapıp miyomu en kısa zamanda görebilsinler. Çünkü, aşağıda listeleyeceğimiz rahatsız edici semptomları düzeltmeye başlamanız gerekmektedir.

Asidite

Mide yanması yaşayan bir kadın.
Semptomların arasında bulunan karın ağrısı ve asidite ciddi rahatsızlık ve alarma neden olabilir.

Daha önceden belirtilen semptomla birlikte asidite en sık görülen semptomlardan biridir. Miyoma büyüdükçe tıpkı bir bebeğin yapacağı gibi mide duvarına bastırır. Bundan dolayı, bazı dönemlerde midenizde sizi dinlenmek zorunda bırakacak kadar rahatsız edici seviyede bir asidite hissedebilirsiniz.

Ağrı ve Kanama

Dev rahim miyomitozunuz olduğunda hissedebileceğiniz acı keskin olabilir ya da basitçe ayakta durduğunuzda normalde gerçekleşen sürekli bir sıkıntı olabilir.

Ayrıca menstrüasyon sırasında daha fazla kanayıp kanamadığınızı görmek için de dikkat etmelisiniz, bu daha uzun sürebilir ve pıhtılar görebilirsiniz. Benzer şekilde menstrüasyon dönemleri sırasında da kanama fark edebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Fibroidler ve Bu Durumu Gösteren 7 Uyarıcı İşaret

Kısırlık

Dev rahim miyomitozunun diğer semptomları arasında bölgede yaratacağı baskının Fallop tüplerinizin işleyişini değiştirebilmesi de vardır, bu da embriyonun implante olmasını ve normal bir şekilde büyümesini engelleyebilir.

Miyomanın yarattığı basınç diğer semptomlara da neden olabilir. Bunların arasında örneğin idrar kaçırma ya da kabızlık problemleri olabilir.

Dev Rahim Miyomitozu Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekolog tarafından muayene edilen bir kadın.
Jinekoloğunuza gidip düzenli bir şekilde kontrol olmak bu ve buna benzer durumlar yaşama olasılığınızı ortadan kaldıracaktır.

Ailenizden birinde miyoma olduğunda ya da size bu tanı koyulduğunda jinekoloğunuzu düzenli olarak, en az yılda bir kere görmek önemlidir.

Eğer daha önce bu tip bir kontrol olmadıysanız öncelikle daha önce belirttiğimiz semptomlara sahip olup olmadığınızı görmeniz gerekir. Eğer herhangi bir rahatsızlık, acı, idrar kaçırma ya da benzer tipte semptomlara sahipseniz bir uzmana danışmak daha iyidir.

  • Hormon tedavisi: Bu ameliyattan önce miyomaların boyutunu azaltmaya yardımcı olur ancak sorunu tamamen çözmez.
  • Histeroskopik rezeksiyon: Bu üreme fonksiyonlarını korumanıza olanak sağlayan minimal seviyede invaziv bir cerrahidir. Genç kadınlar arasında yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.
  • Laparoskopik cerrahiBu ameliyat miyomaları ve gerekirse rahmi çıkarabilecekleri bir ameliyattır.
  • Geleneksel cerrahi: Bu durumda karında miyomayı ve (gerekli olduğu durumlarda) rahmi çıkarmak için sezaryene benzer bir kesik açılır. Bu seçenek sadece doktorlar miyomanın boyutunu küçültemediklerinde kullanılır.

Jinekoloğa ilk ziyaretinizi cinsel ilişki yaşamaya başladığınızda yapmanız önerilse de 17 yaşında ya da daha genç olan ve bu problemden muzdarip olabilen genç kadınlar da vardır.

Bundan dolayı bu kontrollere bir pratisyen hekimi görür gibi gitmeniz ve listelediğimiz semptomlara dikkat etmeniz önemlidir. Bu mümkün olan en kısa sürede uygun tedaviyi almanıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Corrales, J., Claiden, A., Vargas, J. K. C., de Quesada Arceo, S., Guerra, J. M., Espinosa, M. A., & Leiva, R. F. (2015). Mioma uterino: Un trastorno frecuente en mujeres en edad fértil. 16 de abril54(257), 59-70.
  • Hiralda Martínez, Jorge Luís. (2013). Presentación de una paciente con mioma gigante del útero. Correo Científico Médico17(3), 392-396. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1560-43812013000300022&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez, J. M. E., Pereira, L. T. P., Ramírez, L. C., Madrid, J. M. E., & Vallejo, J. E. S. MIOMATOSIS UTERINA GIGANTE EN MUJERES NULÍPARAS: REPORTE DE DOS CASOS.
  • Sarduy Nápoles, Miguel, Vasallo Prieto, Raúl, Collera, Simeón, Martínez Chang, Ysis M., Correa Padilla, Jorge Miguel, Rivero Ojeda, Javier, Frigola Cartaya, Joel, & Alfonso Sabatier, Carlos. (2009). Miomatosis uterina gigante. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología35(3) Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2009000300011&lng=es&tlng=es.
  • Sosa Martín, Gimel, Gutiérrez Gaytán, Luis Raúl, & Crespo Galán, Adonis. (2011). Mioma uterino gigante. Revista Cubana de Cirugía50(4), 555-559. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932011000400017&lng=es&tlng=es.
  • Jiménez Ubieto, I., Zornoza, A., & Tarrío, O.. (2009). Sangrado de origen ginecológico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 32(Supl. 1), 39-48. Recuperado en 17 de junio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272009000200005&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.