Dobutamin: Ne İçin Kullanılır?

Dobutamin, kalp ameliyatı sırasında veya septik şok vakalarında tetiklenenlerde olduğu gibi ciddi kalp yetmezliklerini tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.
Dobutamin: Ne İçin Kullanılır?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Dobutamin, pozitif inotropik etkileri olan bir ilaçtır. Bu nedenle, kalp yetmezliğini ve kardiyojenik şoku tedavi etmek için kullanılır ve intravenöz olarak uygulanır.

Dobutamin yapısal olarak dopamin ve diğer katekolaminlere benzer olsa da, bu ilaç izoprenalinin yapısal bir analogudur ve yukarıda belirtilen inotropik etkilerin yanı sıra kronotropik ve vazodilasyon etkileri de dahil olmak üzere farklı farmakolojik özelliklere sahiptir.

Dopaminden farklı olarak, dobutamin dopamin reseptörlerini etkilemez, ancak örneğin artan kardiyak output nedeniyle idrar üretimi artabilir.

İnotropik ve kronotropik etkiler nelerdir?

kalp doktoru

Dolaşım sistemi, düzgün vücut çalışması için birçok temel fonksiyona sahiptir. Bunlar arasında aşağıdakilerden bahsedebiliriz:

  • Temel maddelerin dokulara taşınması ve dağıtılması
  • Metabolik atıkların uzaklaştırılması
  • Farklı fizyolojik durumlarda oksijen ve besin maddelerinin ayarlanması
  • Vücut ısısı ayarı
  • Humoral iletişim

Kalbin, nasıl çalıştığını ve dobutamin’in etki mekanizmasını anlamak için bilmeniz gereken birçok özelliğe sahiptir. Bunlar:

  • Otomatizm. Kalp otomatik olarak atıyor.
  • İnotropik. Kalp belirli uyaranlar altında büzülür. Sempatik sinir sistemi olumlu bir inotropik etkiye sahiptir. Bu nedenle, kalbin kasılma yeteneğini arttırır.
  • Kronotropizim. Kalp atımının düzenliliğinin değiştirilmesiyle bağlantılıdır.
  • Sempatik sinir sistemi taşikardi üretir. Aksine, parasempatik sinir sistemi kalp atış hızını azaltır.
  • Batmotropizim. Kalbin heyecanlanma derecesini değiştirir.
  • Kromotropizim. Bir eksito iletken sistem tarafından kardiyak impulsların hızımdan sorumludur. Sempatik sinir sistemi pozitif bir dromotropik etkiye sahiptir Bu nedenle iletim hızını arttırır. Öte yandan, parasempatik sinir sistemi tam tersi bir etkiye sahiptir.
  • Lusitropi. Belirli uyaranlar altında kalbin gevşemesini sağlar.

Dobutamin endikasyonları

dobutamin ve kalp

Dobutamin, kalp cerrahisi sırasında veya septik şok vakalarında tetiklenenler gibi akut kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Tüm bu etkiler, bu ilacın karakteristik inotropik etkileri ile bağlantılıdır.

Buna ek olarak, tıp uzmanları, kalbin performansını arttırmak için konjestif kalp yetmezliği çeken hastalara dobutamin reçete edebilirler. Genellikle hastanın miyokard kontraktilite eksikliğine bağlı kısa süreli kardiyak dekompansasyon tedavisinde inotropik destek olarak parenteral beslenmeye ihtiyaç duyduğu durumlarda kullanılır.

Ayrıca, tıp profesyonellerinin koroner kalp hastalığını tedavi etmek için dobutamin önermediğini belirtmek önemlidir, çünkü miyokardın sonucunda ortaya çıkan oksijen talebinin eşlik ettiği kalp atış hızını artırır.

Dobutamin vücut üzerindeki etkisini nasıl tetikler?

Dobutamin beta-1 adrenerjik reseptörlerle etkileşir ve onları aktive eder. Ayrıca, daha düşük bir alfa 1- ve beta 2-adrenoseptör stimülasyonuna sahiptir. Bu nedenle miyokard kontraktilitesini ve inme hacmini artırabilir. Bu nedenle, bir dizi mütevazı kronotropik etkiyi tetikler ve artan kardiyak çıktıya neden olur.

Bu etkilerin bir sonucu olarak, diğerleri sistemik vasküler direncin azalması ve ventriküler dolum basıncında olduğu gibi hemodinamik düzeyde ortaya çıkar. Ayrıca, kan basıncı artmış inme hacmi nedeniyle artma eğilimindedir. Bununla birlikte, diyastolik kan basıncı ve ortalama arter basıncı genellikle değişmeden kalır.

Makalenin başında belirttiğimiz gibi, buburotransmitterin aksine, dobutamin’in dopamin reseptörleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Ayrıca, sempatik sinir uçlarından norepinefrin salınmasına neden olmaz.

Dobutamin ile tedavinin olumsuz etkileri

renkli ilaçlar

Piyasadaki diğer ilaçlar gibi dobutaminin de yan etkileri pek tabii mevcuttur. Yan etkiler dendiğinde, bir hastanın bir ilaçla tedaviye başladığında bekleyebileceği istenmeyen durum ve istenmeyen olaylar anlaşılır.

Bu ilacın yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • Ventriküler aritmiler
  • Hipertansiyon
  • Artan sistolik frekans
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Anjin
  • Nefes almada zorluk

Sonuç

Dobutamin, tıp uzmanlarının kalp kasılmasını ve kalp atış hızını arttırma yeteneği nedeniyle kalp yetmezliği tedavisi için reçete ettiği bir ilaçtır. Bununla birlikte, bu ilaçla tedaviye başlamadan önce hastanın doktorlarıyla değerlendirmesi gereken bir dizi olumsuz etkiyi tetikleyebilir.

Dobutamin hakkında herhangi bir sorunuz varsa bir uzmana danışın ve başka bir şey alıp almadığınızı söyleyin. Bu şekilde komplikasyonları önleyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Claveria, J. (2016). Farmacos en Cardiología. Hospital Universitario Central de Asturias.
  • Levy, B., Perez, P., Perny, J., Thivilier, C., & Gerard, A. (2011). Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock. A prospective, randomized pilot study. Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e3181ffe0eb
  • Mraz, S., & Rorabaugh, B. (2007). Dobutamine. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61634-4

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.