Ebeveynlerinizle İlişkinizi Geliştirmek için 7 İpucu

Ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek, huzur içinde yaşamanıza ve bir sevgi ve destek bağının keyfini çıkarmanıza olanak tanır. Bunu başarmanın bazı anahtarlarını burada keşfedin.
Ebeveynlerinizle İlişkinizi Geliştirmek için 7 İpucu
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Ergenlik geldiğinde, ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişimin azalması yaygındır. Bunun nedeni ya gençlerin düşmanca ve kayıtsız olmaları ya da ebeveynlerin bu yeni aşamaya uyum sağlayamaması ve genç yetişkinlere çocuk gibi davranmaya devam etmesidir.

Bazı durumlarda, kişi genç bir yetişkin olduğunda bağ düzelir. Bununla birlikte, diğerlerinde iletişimdeki sorunlar yerleşik hale gelir ve onlarca yıl sürer. Bu nedenle, hangi yaşta olursanız olun, size anne babanızla olan ilişkinizi geliştirecek bazı ipuçları sunmak istiyoruz.

Ebeveynleri ve çocukları birleştiren bağlar, var olan en önemli bağlardan biridir. Bu nedenle, onlar büyük bir sevgi ve memnuniyet kaynağıdır. Bununla birlikte, anlaşmazlıkların kaynağı da olabilirler. Çoğu durumda, ebeveynlerimiz bize sadece hayat vermekle kalmadı, aynı zamanda bizi bildikleri en iyi şekilde yetiştirdiler.

Hatalarına rağmen onlar güvenebileceğimiz en koşulsuz sevgidir. Öyleyse neden onlarla sağlıklı ve ödüllendirici bir bağın tadını çıkarmaya çalışmıyorsunuz?

Ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek neden gereklidir?

Ebeveyn-çocuk ilişkileri her zaman pürüzsüz, kolay ve arkadaşça olsaydı her şey daha basit olurdu. Ancak, birkaç nedenden dolayı durum böyle değil.

Her şeyden önce, her iki tarafı da etkileyen ve çok fazla talep ve beklenti taşıyan çok yoğun ve samimi duygusal bağlardır.

Bu nedenle, ebeveynler genellikle çocuklarının belirli bir şekilde olmasını ve kendileri için tasarladıklarını gerçekleştirmelerini bekler. Bu arada, çocuklar genellikle ebeveynlerinin akıllarındaki bu ebeveyn idealine uymalarını beklerler. Bu olmadığında (ve zamanın %100’ünde olamaz), bağı zedeleyen kırgınlıklar, hayal kırıklıkları ve öfke ortaya çıkar.

Kısacası bu ilişkide her birimizin en derin kısmı yansıtılır. Bunun farkında değilsek, birbirimize saldırabiliriz.

Öte yandan, nesil farkı da sorunlara neden olabilir. İhtiyaçlar, yaşam tarzları gibi zamanlar da farklıdır. Ebeveynler için yararlı ve uygun olan, çocuklar için olmayabilir. Bu, çocukların yanlış anlaşıldıklarını, ebeveynlerin de görmezden gelindiğini hissetmelerine yol açar. Her iki tarafta iletişim ve anlayış olmadan, zorluklar ve çatışmalar ortaya çıkacaktır.

Ebeveynlerinizle İlişkinizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Bir ilişki düzgün yürümediğinde, bunun ilgili herkesin sorumluluğunda olduğunu unutmamak önemlidir. Ebeveynlerinizin sahip olduğunu düşündüğünüz olumsuz özellikler ne olursa olsun, iletişiminizi daha keyifli hale getirmek için çok şey yapabilirsiniz. İşte bazı yönergeler ve ipuçları.

Ebeveynlerle çatışmalar yaşanması kaçınılmazdır, ancak ilişkiyi geliştirmek için onlar üzerinde çalışabiliriz.

1. Ailenizle ilişkinizi geliştirmek için geçmişi iyileştirin

Ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek için affetmek ve geçmişi geride bırakmak çok önemlidir. Ancak, onu geride bırakmak için önce onu iyileştirmeniz gerekir.

Belki de anne babanın ihtiyacınız olan sevgiyi ya da desteği vermediğini, davranışlarının ya da sözlerinin sizi incittiğini ya da size hak ettiğiniz eğitimi ya da hayatı vermediklerini düşünüyorsunuz. Bu şekilde hissetmeye hakkınız var, ancak bu duygular üzerinde çalışmazsanız acı devam edecek.

Bir profesyonele görünmek, çocukluğunuzu iyileştirmenize, geçmiş deneyimlerinizi bütünleştirmenize ve artık mutluluğunuzdan sorumlu olduğunuzu anlamanıza yardımcı olabilir. Bu noktadan itibaren, mevcut ilişkiyi değiştirme konusunda çok daha yetenekli olacaksınız.

Bu makaleyi kesinlikle beğeneceksiniz: Bağımsız Düşünmenin ve Özgüvenli Olmanın Yolları

2. Bir empati ve anlayış alıştırması yapın

Yukarıdakileri takip ederek, ebeveynlerin de insan olduklarını hatırlamak çok güzel. Onlar ellerinden gelenin en iyisini yapan insanlardır.

Oturun ve onlarla konuşun. Onlara hayatlarını, çocukluklarını ve yaşadıkları zorlukları sorun. Bu, onlara yeni, daha şefkatli bir bakış açısıyla bakmanıza yardımcı olacaktır. Nereden geldiklerini anlamak, neden oldukları gibi olduklarını anlamanıza ve oldukları gibi davranmanıza yardımcı olabilir.

3. Bağımsızlığı ve sınırları teşvik edin

Çoğu zaman, çocuklar evden ayrıldığında, gergin ilişkiler hafifler ve bunun nedeni, hem ebeveynlerin hem de çocukların kendi alanlarına sahip olmalarıdır. Bununla birlikte, hala gençseniz, bazı sınırlar belirleyebilir ve herkes için daha rahat ve keyifli bir bağımsızlık arayabilirsiniz.

Örneğin, sorumluluk aldığınızı gösterin ve çalışmalarınızın, odanızın temizliğinin ve evdeki işlerinizin sorumluluğunu üstlenin. Bu şekilde, ebeveynleriniz peşinize düşmek veya kurallara uymanız için ısrar etmek zorunda kalmayacak.

Aynı zamanda anne babanız sizi olgun, sorumlu ve güvenilir biri olarak algılamaya başlayacak. Size karşı tutumları da değişecektir. Bu aynı zamanda daha fazla özgürlüğe sahip olmanızı da sağlayacaktır.

4. Ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek için kendinizi iddialı bir şekilde ifade edin

Girişkenlik, başkalarıyla iletişim kurarken, anlaşmazlığı ifade ederken veya isteklerde bulunurken harika bir beceridir. Şiddete başvurmadan, bağırmadan, saygısızlık etmeden, ancak duygularımızı bastırmadan düşündüklerimizi ifade etmemizi sağlar.

Kararlılığınızı göstermek için aşağıdaki yönergeleri uygulayabilirsiniz:

  • Mesajınızda kararlı olun, ancak sesinizi yükseltmeyin veya kimseye saygısızlık etmeyin.
  • Karşınızdakini eleştirmek yerine hissettiklerinizi paylaşın. “Beni kardeşimle kıyasladığında kendimi aşağılanmış hissediyorum” ifadesi, “Beni sürekli aşağılayıp duruyorsun”dan daha iyidir.
  • Açık isteklerde bulunun: Örneğin, “Keşke bana ne yapacağımı söylemeye devam etmeseydin ve sorumluluk alacağıma güvenseydin.”
  • Kazan-kazan durumunu vurgulayın: Örneğin, “Bu şekilde çok fazla tartışmayacağız ve daha iyi anlaşabiliriz, benim de istediğim bu.”

Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Gerçek Tutkunuzu Keşfetmek için Yedi İpucu

5. En iyisini bekleyin ve gerçekleştiğinde kabul edin

Ebeveynleriniz hakkında belirli bir şekilde düşünmeye alışmış olabilirsiniz. Belki de onların çok katı veya inatçı olduklarını veya sizi her zaman eleştirdiklerini düşünebilirsiniz.

Ancak, sevdiğiniz ve takdir ettiğiniz davranışları belirlemeye çalışma egzersizini yapın. Size iltifat ettiklerinde veya destek verdiklerinde, bunu aklınızda bulundurun ve keyfini çıkarın. Bu şekilde, onları yalnızca farklı bir ışıkta görmeye başlamakla kalmayacak, aynı zamanda sizinle olumlu şekilde ilişki kurmaya devam etmeleri için onları teşvik edeceksiniz.

6. Huzurlu olmak haklı olmaktan daha sağlıklıdır

Öfke, hayal kırıklığı veya egomuz bize hükmettiğinde, mantık yürütemez ve gereksiz tartışmalara gireriz. Hatta sonradan pişman olacağımız şeyler de söyleyebiliriz.

Bu nedenle, mücadelelerinizi seçmek için kesin bir karar vermeli, patlamamak için nefes almayı öğrenmeli ve kelimelerinizi bilinçli seçmelisiniz. Huzurlu olmak haklı olmaktan daha sağlıklıdır. Sessiz kalmak zayıflık değildir ve kavgaya karışmamak bazen kendiniz ve başkaları için en iyi karardır.

oğluna sarılmış anne
Etkili iletişim, daha az şiddet içeren ve saldırgan olmayan bir şekilde ilişki kurmanın bir yoludur.

7. Açık fikirli ve içten olun

Son olarak, her şey istediğiniz gibi olmasa bile, anne ve babanızın size hayatlarını, zamanlarını ve sevgilerini verdiğini unutmayın. Bunun için onları onurlandırabilir ve böylece onlarla – en azından kendi içinizde – uzlaşabilirsiniz.

Reddetmiş olabileceğiniz öğretilerinin ve tavsiyelerinin sizin için yararlı olabileceğini unutmayın, bu nedenle gerçek dinleme niyetiyle anları ve sohbetleri paylaşmaya açık olun. Aklınızı ve kalbinizi onlara açık tutun. Sonuç olarak, ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek, kendi huzurunuz ve esenliğinizle ilgilidir. Bunu kendiniz için yapın.

Ebeveynlerinizle olan ilişkinizi geliştirmek, mükemmelliği aramakla ilgili değildir.

Yukarıdaki ipuçlarını izleseniz bile, yine de anlaşmazlıklar ve çatışmalar olabileceğini bilin. Hiç kimse mükemmel değildir – ne çocuklar ne de ebeveynler.

Ancak tutumunuzu değiştirerek onlarla daha sağlıklı ve olumlu bir şekilde başa çıkmayı öğrenebilirsiniz. İlişkiler, içine koyduklarımız tarafından dönüştürülür. Onlara kendinizden daha fazlasını koyarak başlayın ve harika ödüller kazanacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chávez, M. A. (2017). Tu hijo, tu espejo (nueva edición): un libro para padres valientes. Grijalbo.
  • García-de-León, M. R., Chávez, V. Á., & Gómez, J. M. (2015) Considerando las necesidades de los adolescentes desde la brecha generacional padres e hijos para el desarrollo de contenidos curriculares: Aprendizaje y desarrollo personal. Recuperado de: http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/32918
  • Paleari, F. G., Regalia, C., & Fincham, F. D. (2003). Adolescents’ willingness to forgive their parents: An empirical model. Parenting: Science and Practice3(2), 155-174.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.