Eklem Ağrısını Hafifletmek İçin Bir Diyet

Eklem ağrısı çekiyor musunuz? Eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olacak diyet ve beslenme önerileri veriyoruz.
Eklem Ağrısını Hafifletmek İçin Bir Diyet
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 06 Ocak, 2023

Eklem ağrısı hissediyor ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Doktorunuz, izlemeniz gereken tedaviyi size söylemeye yetkili tek kişidir ve doktorunuza, eklem ağrısını hafifletmek için aşağıdaki diyet ve beslenme ipuçlarının uygunluğu hakkında danışabilirsiniz.

Eklem ağrısını hafifletmek için diyetinizin önemi

Eklem ağrısı çeken birçok kişiden biriyseniz, bunun ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Bazen, bize her zaman beklenen sonuçları vermeyen bir ilaç olan anti-inflamatuar ilaçlara başvurmak zorunda kalırız.

Eklem ağrısı, aşınma ve yıpranma, artrit veya romatizma gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bazıları genellikle ömür boyu süren ve alışmamız gereken hastalıklardır.

Bununla birlikte, daha iyi yaşam tarzı alışkanlıkları ve doğru beslenme ile insidanslarını azaltabilir ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde edebiliriz.

Ağrıyı hafifletmek için yiyecek gerekli olabilir. Eklemleri daha da güçlendirmek için kemikleri, kıkırdakları ve tendonları yeterli minerallerle beslemek mümkündür.

Şunu da belirtmeliyiz ki, nüfusun henüz eklem ağrısı çekmeyen şanslı yüzdesinden biriyseniz, bunu önlemek için şimdi yansıttığımız yönergeleri izlemeniz yine de tavsiye edilir.

Eklem ağrısını azaltmak için bir diyet

Tabii ki gıda, bir beslenme uzmanı ile tartışılması gereken bir husustur. Bir uzmanın onayı olmadan asla diyetinizde değişiklik yapmayın. Ayrıca bu besinleri kesinlikle doktor tarafından reçete edilen tedavinin yerine geçirmeyin; her durumda, semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için tamamlayıcı olabilirler.

1. İşlenmiş gıdalardan kaçının

bir bardak buzlu kola
Organlarımızın iyi sindiremediği rafine un, şeker, tuz ve benzeri bileşenlerin tüketimini azaltmanız önerilir.

Bir an için düşünürseniz, haftada kaç tane işlenmiş gıda tüketiyorsunuz? Burada ayrıca şekerli alkolsüz içecekler ve hatta bazen satın aldığımız ve esas olarak şeker içerikleri nedeniyle çok sağlıksız olan meyve suları da girer.

Ne yediğiniz konusunda daha seçici olun, alışveriş yapmak için biraz zaman ayırın ve tabağınıza ne koyacağınızı seçin.

Organlarımızın iyi sindiremediği ve kilo alıp eklemlerimize daha fazla zarar vermesine neden olan zararlı rafine un, şeker, tuz ve benzeri bileşenlerin tüketiminin azaltılması önerilir.

2. Asit oranı yüksek yiyeceklere dikkat edin

Genellikle günlük olarak tükettiğimiz ve sağlıklı olmaktan çok zararlı olan besinlerden biri de süttür. Süt, kanımızın pH’ını değiştiren asitleştirici etkiye sahip hayvansal kaynaklı bir besindir.

Süt kanı daha asidik hale getirir ve bu da eklem ağrısına neden olur. Asit oranı yüksek olan bir diğer içecek ise kahvedir. Bu nedenle fazla tüketmemeye çalışın.

3. Fazla hayvansal proteine dikkat edin

eklem ağrısını hafifletmek
Süt gibi hayvansal protein de vücudumuzdaki asit seviyesini yükseltir.

Süt gibi hayvansal protein de vücudumuzdaki asit seviyesini yükseltir. Proteinlerin insanlar için gerekli olduğunu biliyoruz, ancak sebzeler ve baklagiller veya fındık gibi bitkisel proteinler de bize yeterli bir denge sağlayabilir. Araştırmalara göre, hayvansal proteinlerden sadece birkaç tane daha az esansiyel amino asitleri var.

Hayvansal protein yiyecekseniz, kırmızı etten kaçının veya en azından tüketimini, özel tıbbi kaynakların belirttiği gibi azaltın. Örneğin daha sağlıklı olan tavuk veya hindi göğsünü tercih edin.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Sakroiliak Eklem Hipermobilitesi Nedir?

4. Kollajeni destekleyen yiyecekler

eklem ağrısını hafifletmek
Kolajen elde etmenin bir yolu jelatindir.

Kollajen, eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olan kıkırdağı güçlendirmek ve eski haline getirmek için gereklidir. Bunu elde etmenin bir yolu, bildiğiniz gibi kıkırdak sağlığımız için gerekli olan kollajen ve C vitamini açısından zengin olan jelatindir.

Kükürt açısından zengin olan, kıkırdak için destek ve takviye görevi gören elementi sağlayan besinler vardır, bu nedenle her hafta biraz soğan, pırasa, kuşkonmaz ve brüksel lahanası tüketirseniz idealdir.

5. Yeterli Kalsiyum ve Magnezyum Alın

eklem ağrısını hafifletmek
Magnezyum ayrıca marul, ıspanak, su teresi ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.

Kemikleri ve eklemleri güçlendirmek için iki temel unsur. Bu nedenle mercimek, nohut gibi baklagilleri bol bol tüketmeyi ihmal etmemeniz tavsiye edilir.

Kabak çekirdeği, chia tohumu ve keten tohumu da idealdir, çünkü bunlar marul, ıspanak, su teresi ve maydanoz gibi tüm yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan bir mineral olan magnezyum açısından zengindir. Kurutulmuş meyveler ve deniz yosunu da bize bu mineralleri sağlayabilir.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Eklem Ağrıları İçin Zencefil Tedavisi

6. Omega-3 yönünden zengin besinler

Bu sizi şaşırtabilir çünkü omega-3 bir tür yağ asididir. Ancak, en sağlıklısı ve bilimsel olarak kanıtlandığı gibi iltihabı ve eklem ağrısını azaltmamıza yardımcı olanıdır.

Somonda veya uskumru gibi balıklarda bulabilirsiniz. Dilerseniz gıda takviyelerine de başvurabilirsiniz ancak her zaman önce doktorunuza danışın.

7. Sonuç olarak: Bazı temel beslenme anahtarları

eklem ağrısını hafifletmek
Her zaman yeterince meyve ve sebze yediğinizden emin olun.

Her şeyden önce, bir denge sağlamaya çalışın ve aşırıya kaçmayın. Anahtar, öğün atlamadan günde birçok kez küçük miktarlarda yemek yemektir. Fazla kiloları vermenin ayrıca iltihap ve eklem ağrısı için etkili bir rahatlama olduğu kanıtlanmıştır.

Bol su içmeyi ve ayrıca meyve ve sebze tüketmeyi unutmayın. Vücudunuzu temizlemeniz ve tüm bu toksinleri ortadan kaldırmanız önemlidir.

Daha önce de söylediğimiz gibi eklem ağrıları kolay geçmez ama azaltabiliriz. Cesaretiniz kırılmasın ve duygusal sağlığınızı ihmal etmeyin. Ayrıca, her zaman güvendiğiniz doktorunuz tarafından verilen talimatları harfiyen uyguladığınızdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
  • Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
  • Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
  • Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.