Ellerde Uyuşma Neden Gerçekleşir?

Ellerde uyuşma soğuk gibi basit bir sorunun sonucu, ya da ciddi bir hastalığın sonucu olabilir. Bu yazımızda size bilmeniz gereken şeyleri açıklayacağız.
Ellerde Uyuşma Neden Gerçekleşir?

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2021

Ellerde uyuşma sık ve rahatsız edici bir his olabilir. Etkilenen vücut kısmı sertleşir ya da esnekliğini yitirir ve muhtemelen karıncalanma yaşarsınız.

Bu, genellikle doktora gitmek için bir sebeptir. Problem, bu durumun kökeninin çok çeşitli olmasıdır ve bu nedenle, doğru tanıya ulaşmak karmaşık bir şey olabilir. Bu yazıda, ellerde uyuşma hakkında bilmeniz gereken şeyleri ve bunun en yaygın nedeninin ne olduğunu size açıklayacağız.

Ellerde Uyuşma Yaşadığınızda Ne Olur?

Açıkladığımız gibi, ellerde uyuşma vücudun bu bölümündeki hassasiyet ve harekette gerçekleşen bir değişikliktir. Dokunma hissi bozulmuş hale gelir ve parmaklarınızı hareket ettirmek pek kolay değildir.

Pek çok durumda, karıncalanmaya ek olarak yanma ya da iğnelenme hissi de yaşayabilirsiniz. Bu, uyuşmanın nedenine bağlı olarak sadece parmaklarda, bir elde ya da her iki elde birden bulunabilir.

Ellerin uyuşmasının bir nedeni, oldukça yaygın olan ve genellikle kalıcı sonuçları olmayan soğuk durumu olabilir. Ancak İsveç’te yapılan bir çalışmaya göre en sık görülen patoloji karpal tünel sendromudur. Bu araştırma, bu semptomu yaşayan her 5 kişiden 1’inin muhtemelen bu sendromdan etkilendiğini açıklamaktadır.

Karpal tünel sendromu yaşayan bir kişi.
Karpal tünel sendromu, ellerin uyuşmasının en yaygın nedenidir.

Ellerde Uyuşma Nedenleri

Ellerde uyuşma birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Üst uzuvlarda meydana gelen sistematik bir patoloji ya da sinirlerde bir yaralanma (örneğin, kompresyon ya da hasardan kaynaklanabilir) bu hissi yaşamaya neden olabilir.

Ancak, her ikisi de duygu ve hareketliliği koordine eden organlar olduğu için beyinde ya da omurganın kemik iliğinde de bir değişiklik olabilir. Bununla birlikte, bu yaralanmalar genellikle daha ciddidir ve belirgin ya da engelleyici semptomlar gösterir.

Metabolik ya da bulaşıcı hastalıkların yanı sıra belirli tıbbi tedaviler bu duruma yol açabilir. Bu yazının ilerleyen bölümlerinde, bu sorunun ana nedenlerinin neler olduğunu ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Beyin ve Sinir Sistemi Durumları

Sinir sistemini etkileyen ve özellikle ellerle ilgili bölgeye zarar veren her türlü patoloji uyuşmaya neden olabilir. Örneğin Guillain-Baré sendromu. Bu, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine saldırmasına neden olan bir hastalıktır.

Vla Cátedra de Medicina Lisansüstü Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ellerde uyuşma teşhis edilebilir semptomlardan biridir. Omurga disklerinin yani ekstremitelere giden sinirlerin yolculuğuna başladıkları yerlerin aşınmasını içerdiğinden servikal spondiloz da bununla ilgilidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karpal Tünel Ağrısını Gideren Beş Etkili Egzersiz

Travma ya da Aşırı Kullanımdan Kaynaklanan Hasar

Bu kategoride, karpal tünel sendromunu anahtar neden olarak buluyoruz. Bu medyan sinirin sıkıştırılmasına neden olan bir durumdur; bu da ön koldan parmaklara giden bir sinirdir. Bu; bilek ağrısına, uyuşmaya, kramplara ve karıncalanmaya neden olur.

Ana neden bu olsa da, diğer bazı sendromlar ve yaralanmalar da bu hisse yol açar. Örneğin, kübital tünel sendromu. Burada farklı bir sinir sıkıştırılır. Bir kazadan sonra brakiyal pleksus hasar gördüğünde de aynı şey gerçekleşir.

Son mekanizma, sıkılaştırılmış ya da bastırılmış ortak bir yolda sona ermektedir. Beyin, sıkıştırılmış nöronlardan gelen sinyalleri yanlış yorumlar ve ellere karıncalanma, ağrı ve hatta felç sinyalleri gönderir.

Ellerde Uyuşmaya Neden Olan Bulaşıcı Hastalıklar

Lyme hastalığı, bazı kenelerin ısırığından yakalayabileceğiniz bir enfeksiyondur. Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, zamanında tedavi edilmezseniz, ellerinizde uyuşma yaşamanız muhtemeldir.

Bu semptoma neden olabilecek başka bir bulaşıcı patoloji frengidir. Önceki hastalığa benzer şekilde, eğer tedavinizi geciktirirseniz hastalık geliştikçe sinir sistemine zarar verir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Ellerimizin Bize Gösterdiği 9 Sağlık Problemi

Kronik Bozukluklar

Pek çok bozukluk sinir hasarına neden olabilir. Bu tür bozuklukların sonucu his ve hareketlilik değişiklikleri olacaktır. Diyabet en önemli ve yaygın olanlardan biridir. Kaliforniya Üniversitesine göre, doğrudan bir şekilde ellerde uyuşma ile bağlantılı biçimde diyabetik nöropatiye neden olur.

Alkol tüketimi, amiloidoz ve multipl skleroz da üst uzuvları etkileyen kronik süreçlerdir. Kanser buna neden olan en tipik rahatsızlık olmasa da; kemoterapi tedavisi, olumsuz yan etkilere neden olabilecek bir ilaç kombinasyonu kullanır.

Elleri acıyan yaşlı bir kadın.
Ellerde uyuşmasın en az görülen nedenleri arasında gangliyon ve vaskülit vardır.

Ellerde Uyuşmanın Diğer Olası Nedenleri

Anekdotsal bir veri, suçu ganglionlara atar. Bunlar el bileği gibi eklemlerde sıklıkla görülen kistlerdir. Çok fazla büyürlerse ya da yakındaki bir sinire baskı yaparlarsa, uyuşmaya neden olurlar.

Öte yandan vaskülit, kan akışını elin avuç içi ve parmaklar ile sınırlar. Vaskülit, arter duvarlarında enflamasyona neden olur, bu da daha sonra arterlerin kapasitelerini azaltır. Bu, bu şekilde, dokulara daha az oksijen ulaşması anlamına gelir ve bu da hasara neden olur.

Ne Zaman Bir Doktoru Ziyaret Etmeliyiz?

Eğer elinizde uyuşma fark ederseniz, bir tıp uzmanını ziyaret etmelisiniz. Onlar, tanıya ulaşmak için fiziksel muayene ve tamamlayıcı testler yapabilmelidirler.

Gördüğümüz gibi, bu durumun nedenleri çeşitlidir ve ilk başta net bir çözüm bulunmaması olasıdır. Hangi bozukluğun sizi etkilediğini açıklığa kavuşturmak için birkaç farklı yaklaşım gerekebilir. Ancak endişelenmeyin, nedenlerin çoğunun bir çözümü vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.