Esmer Şeker: Bilmediğiniz Her Şey

Koyu esmer şeker, pudra şekeri, akide şekeri, şeker santrifüj, arıtılmamış şeker. Bütün şekerler size aynı mı görünüyor? Çoğu farklıdır ve çok farklı özelliklere sahiptir. Bugün esmer şekerden bahsedeceğiz.
Esmer Şeker: Bilmediğiniz Her Şey
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Koyu esmer şeker ile birlikte esmer şeker, markette bulabileceğimiz en az rafine edilmiş şekerlerden biridir. Hafif nemli dokusu ve belirgin tadı ile sağlıklı bir alternatif olarak ünü, üretimini ve tüketimini çok artırmıştır.

Bugün size esmer şeker hakkında bilmediğiniz 8 şeyi anlatacağız.

1. Esmer şekeri bir tür tam şeker kamışıdır

Şeker kamışından farklı şekillerde alabileceğimiz farklı ürünler var: ham şeker, rafine şeker, şurup veya pekmez. Aralarındaki fark nem seviyesinden, kristallerin boyutundan ve sükroz oranından kaynaklanır.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), şeker kamışı ve şeker kamışı şurubunu birbirinden ayırır. Esmer şeker gibi diğer şeker türleri, “ortak isimleri olan diğer şeker kamışı türleri” olarak kabul edilir.

Tüm esmer şekerler, sarıdan en koyu kahverengiye kadar değişen tonlarda kahverengi renkleriyle karakterize edilir. Makalede analiz ettiğimiz ürün için durum budur.

2. Pek çok tam şeker türü vardır

Ama hepsi birbirinden farklı. Koyu esmer şeker, santrifüj şeker, açık esmer şeker, rafine esmer şeker, palmiye şekeri. Bize aynı görünseler de onları farklı kılan bazı özellikleri vardır.

Şeker kamışının buharlaşmasından gelirler ve pekmezin tamamen buharlaşmayan bir kısmını tutarlar. Ancak her çeşitte nihai pekmez miktarı farklıdır. Bu yüzden farklı dokuları ve tatları vardır.

Koyu esmer şeker ve santrifüj şeker daha hafiftir ve daha kuru kristallere sahiptir. Rafine esmer şeker, üretim sürecinde elekten geçirildiği için genellikle ince kum gibi görünür. Açık esmer şeker ise orta büyüklükte katı bloklar şeklinde bulunabilir.

Panela şekeri
Açık esmer şekeri piyasada orta büyüklükte bloklar halinde bulabilirsiniz.

3. Üretim sürecinin farklı aşamaları vardır

Esmer şeker hızlı bir şekilde oluşturulamaz, atık ürün de değildir. Üretim, aşağıdakiler dahil belirli aşamaları tamamlamalıdır:

  • Özsu şeker kamışından alınıyor.
  • Katı parçaların ilk konsantrasyonunu elde etmek için sıvının süzülmesi ve buharlaştırma.
  • Şeker kristallerine yol açan soğutma.
  • Pişirme sırasında ortaya çıkan pekmezin rafine edilmemiş nihai ürüne ulaşmak için muhafaza edilmesi.

4. Sadece şeker kamışından gelir

Genelde üreticiler sadece iki hammaddeden şeker alabilirler: şeker pancarı veya şeker kamışı. Nihai ürünü almadan önce geçirdikleri süreç, nereden gelirse gelsin her zaman aynıdır.

Coğrafi bölge, özellikle iklim nedeniyle belirleyicidir. Avrupa gibi daha soğuk yerler daha çok şeker pancarı yetiştiriyor. Tam tersine tropikal iklimlerde şeker kamışı yetiştiriyorlar.

Esmer şeker söz konusu olduğunda, sadece şeker kamışından gelebilir. Üretici hangi bölgede olursa olsun, şeker pancarından elde etmenin bir yolu yoktur.

5. Esmer şekerin belirgin bir tadı vardır

Esmer şekerin tadı beyaz şeker, bal veya tatlandırıcı şuruplardan farklıdır. Nihai üründe kalan pekmezin varlığıyla belirlenen daha belirgin bir tada sahip olma eğilimindedir.

Hafif acı bir tonla size meyan kökü veya şekerlemeyi hatırlatabilir. Dokusu da farklıdır, daha nemli bir şeker türüdür.

6. Tatlandırıcı olarak ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

Esmer şekeri beyaz şekerin yerine kullanabilirsiniz: çaylarda, kahvelerde ve yoğurtlarda. Ama aynı zamanda yemek pişirmenize de yardımcı olur. Aslında, ürünlere daha güçlü bir tat ve daha çekici bir renk verdiği için şekerlemelerde büyük beğeni topluyor.

Kurabiye, kek veya puding tariflerinde harikalar yaratsa da, sadece tatlı yemeklerde yararlı değildir. Ayrıca salata sosu gibi soslarda veya eti marine etmek için marine soslarında da kullanabilirsiniz.

Pişirdiğinizde farklı çalışır ve bir ürünü diğeriyle değiştirmek istiyorsanız bunu aklınızda bulundurmalısınız. Pişirmenin sonunda esmer şeker daha meyvemsi ve tatlı bir tat ve nemli bir doku verir.

7. Rafine şekerle aynı besinsel bileşime sahiptir

Bazı insanlar beyaz şekerden daha sağlıklı olduğunu düşünse de, esmer şeker hemen hemen aynı besin içeriğine sahiptir. Her ikisi de gram başına 4 kalori sağlar ve neredeyse %100 karbonhidrattır.

Esmer şekerin, kamış suyunun bir kısmını muhafaza ederken, magnezyum, potasyum veya kalsiyum gibi bazı minerallerin izlerine sahip olduğu doğru olsa da, bunu bu besinlerin geçerli bir kaynağı olarak kabul edemeyiz. Bunları sebzeler, kuruyemişler ve tam tahıllar gibi daha sağlıklı gıdalardan elde etmek daha iyidir.

Aynı nedenle, daha az işlenmiş bir şeker olmasına rağmen yine de ilave bir şekerdir. Dolayısıyla, tavsiyelere göre alımınızı kontrol etmeli ve günde 25 gramı geçmemelisiniz.

Şeker kullanımını azaltmak üzerine bir resim
Şeker alımınızı günde 25 gramın altında tutmalısınız.

8. Pazarı büyüyor

Günümüzde sağlıklı ve çevre dostu gıdaya olan ilgi önemli ölçüde artmaktadır. Özellikle daha az işlenmiş, yerel, üretimi daha düşük ekolojik etkiye sahip olan ürünler satın almak için daha fazla zaman ve çaba harcayan genç insanlar arasında.

Bu aynı zamanda, aralarında esmer şeker de bulunan rafine edilmemiş şeker kamışı şekerlerinin tüketiminde bir artış anlamına gelir. Hindistan, Kolombiya ve Pakistan bugün bu ürünlerin ana üreticileridir.

Esmer şeker doğaldır, ancak aynı zamanda bir katkı maddesidir

Beyaz şekerin aksine esmer şeker rafine edilmez. Üretim süreci doğal olarak pekmezi korur. Bu nedenle bazı mineraller ve bitki besinleri içerir ve karakteristik bir tadı ve dokusu vardır.

Rafine şekerden daha iyi bir seçim olsa da, aşırı kullanmamalısınız, çünkü sonuçta, sağlık sorunlarına neden olabilecek ilave bir şekerdir. Günlük önerileri bilmeniz ve bunları diyetinize uygulamanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
  • EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
  • FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
  • Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.