Etoricoxib Hakkında Bilmedikleriniz: Anti-enflamatuvar Bir İlaç

Etoricoxib, eklem ağrısını ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur; özellikle osteoartrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit ve gut hastalığı tedavisinde kullanılır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Etoricoxib Hakkında Bilmedikleriniz: Anti-enflamatuvar Bir İlaç
Franciele Rohor de Souza

Yazan ve doğrulayan Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Son Güncelleme: 15 Kasım, 2020

Etoricoxib, seçici COX-2 enzim inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Prostaglandinlerin uyarılmış sentezini inhibe eden NSAID grubuna aittir. Etoricoxib ilacının kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Prostaglandinlerin sentezi, analjezik ve anti-enflamatuvar etkilerden sorumlu olan COX-2’nin seçici inhibisyonu yoluyla gerçekleşir. Etoricoxib, oral yoldan almak için uygundur ve bu nedenle tablet formundadır.

Etoricoxib hakkında: Tedaviler

kapsül ve enjektör halinde ilaçlar
Etoricoxib, osteoartrit, gut ve romatoid artrit gibi durumların tedavisinde kullanılan anti-enflamatuvar bir ilaçtır.

Etoricoxib, eklem ağrısını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Osteoartrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit ve gut tedavisinde etkilidir. Bununla birlikte, etoricoxib diş ameliyatları sonrası orta şiddetteki ağrıların kısa süreli tedavisi için de kullanılmaktadır.

Aşağıda, tedavi sürecinde etoricoxib’in kullanıldığı farklı hastalıklara göz atabilirsiniz:

  • Osteoartrit, eklemleri etkileyen bir durumudur. Kemik uçlarını destekleyen kıkırdağın kademeli olarak parçalanmasına neden olur. Bu durum, iltihaplanma, ağrı, hassasiyet, dokuda sertlik ve sakatlıkla sonuçlanır.
  • Romatoid artrit, problemli eklemlerde ağrıya, sertliğe, şişmeye ve giderek ilerleyen hareket kaybına neden olur. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Ankilozan spondilit, omurga ve eklemlerde meydana gelen iltihaplı bir hastalıktır.
  • Gut, ani ve kendini tekrarlayan yanma durumudur. Eklemlerde ağrılı iltihap ve kızarıklık ile kendini gösterir. Eklemlerdeki mineral kristallerinin birikmesi gut hastalığına neden olur.

Etoricoxib nasıl kullanılmalı?

Öncelikle doktorunuzun size vereceği talimatlara tam olarak uymalısınız. Ağrıyı bir miktar azaltacak en düşük dozu kullanmak çok önemlidir. Etoricoxib, yiyeceklerle birlikte veya yiyeceksiz alınabilir; ancak yiyecek olmadan alındığında etkisini daha hızlı gösterir.

Özellikle uzun süreli tedavi ve yüksek dozlardan sonra kalp krizi ve felç riskini artırabileceğinden, etoricoxib’i gereğinden uzun süre kullanmamalısınız.

Bu ilaç için farklı dozlar mevcuttur ve hastalığa bağlı olarak kullanmanız gereken uygun doz farklılık gösterecektir. Aşağıdaki yönergeleri çok dikkatli bir şekilde izlemelisiniz:

  • Osteoartrit: Önerilen doz, günde bir kez 30 mg, gerekirse günde maksimum 60 mg’dır.
  • Romatoid artrit: Günde bir kez 60 mg önerilir, gerekirse maksimum 90 mg’a çıkarılabilir.
  • Ankilozan spondilit: Uygun doz günde bir kez 60 mg olup, maksimum 90 mg’a çıkar.
  • Damla halinde: Önerilen doz günde bir kez 120 mg’dır. Yalnızca akut ağrı döneminde ve maksimum 8 gün süreyle kullanılmalıdır.
  • Diş ameliyatı sonrası ağrı: Önerilen doz, maksimum 3 gün boyunca günde bir kez 90 mg’dır.

Önemli bir not: Bir dozu almayı unutursanız, o dozu ertesi gün her zamanki saatinde almanız gerekir. 

ilaç yazan doktor
Etoricoxib ilacının dozu hastalığa göre değişebilir. Bununla birlikte, yan etki riski nedeniyle mümkün olan en düşük dozu almak her zaman en iyi seçenektir.

Ne tür önlemler almanız gerekiyor?

65 yaşından büyük kişilerde önerilen dozları değiştirmek gerekmez Öte yandan, karaciğer problemleri olan kişilerde hastalığın ciddiyetini hesaba katmak önemlidir. Doktorunuz mevcut hastalıklarınıza göre size uygun bir doz belirleyecektir.

Hafif derecede karaciğer hastalığınız varsa, günde 60 mg’dan fazla almamalısınız. Bununla birlikte, orta derecede bir karaciğer hastalığına sahipseniz, günde 30 mg’dan fazla almamalısınız.

Etoricoxib: Olası yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi, bu ilacın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler gözlemlenebilir. Olası yan etkilerin sıklığı aşağıdaki gibidir:

  • Çok yaygın: Mide ağrısı
  • Yaygın: Sıvı tutulması, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, aritmi, kan basıncında artış, bağırsak ve mide rahatsızlıkları. Karaciğer problemleri, halsizlik ve ağız ülserleri de görülebilir.
  • Yaygın olmayan: İdrar enfeksiyonu, böbrek sorunları, gastroenterit, iştah artışı veya azalması, anksiyete, depresyon, uyuşukluk ve kalp problemleri yaygın olmayan yan etkilere dahildir ancak bu saydıklarımızdan farklı belirtiler de gözlemlenebilir.
  • Seyrek: Anjiyoödem (bir deri altı alerjik rahatsızlığı) ve anafilaktik reaksiyonlar görülebilir. Hepatit, ciltte ve gözlerde sararma (sarılık), kafa karışıklığı ve şiddetli cilt reaksiyonları da gözlemlenebilir.

Bununla birlikte, herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi görürseniz veya nefes darlığı, ayak bileklerinde ödem, sarılık veya şiddetli mide ağrısı gibi semptomlar yaşarsanız, bu ilacı almayı hemen bırakmalı ve acilen bir doktora görünmelisiniz.

Sonuç olarak

Uzmanlar etoricoxib’in osteoartrit, romatoid artrit ve akut gut gibi hastalıklarda semptomların giderilmesinde diğer NSAID’lerden daha etkili olmadığı sonucuna varmışlardır. Ayrıca bu ilaç hipertansiyon riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle etoricoxib hakkında aklınıza gelebilecek her türlü soru için doktorunuza veya eczacınıza danıştığınızdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
  • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
  • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
  • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.