Genital Herpesin Erken Belirtileri

Genital herpes (uçuk) yıllarca kendini göstermeden vücutta kalabilir. Ancak herhangi bir semptomu olmasa da bulaşıcıdır.
Genital Herpesin Erken Belirtileri
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 14 Şubat, 2022

Genital herpesin ilk belirtileri genellikle fark edilmez. Bazen soğuk algınlığına benzerler. Çoğu durumda, genital herpes hastalığına yakalandıktan sonra bile uzun süre hiçbir semptom görülmez.

Genital herpes cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Her iki cinsiyeti de etkiler, ancak kadınlarda daha sık görülür. Cinsel olarak aktif her 6 kadından birinin genital herpes ile enfekte olabileceği tahmin edilmektedir.

İnsanların büyük çoğunluğu, genital herpesin erken belirtilerini henüz göstermeyen biriyle cinsel ilişkiye girdiklerinde enfekte olurlar. Herpes virüsü vücutta kendini göstermeden birkaç yıl yaşayabilir.

Genital herpes (uçuk) nedir

Genital herpes oldukça yaygın bir durumdur. Virüs bir kez yayıldığında, ömür boyu vücutta kalır. İki tür virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur : tip 1 (HSV-1) ve tip 2 (HSV-2).

Genel olarak konuşursak, HSV-1 oral uçuklara, HSV-2 ise genital uçuklara neden olur. Ancak bu mutlak değildir. Örneğin, bir kişi HSV-1 veya HSV-2’yi oral seks yoluyla alabilir.

genital herpes, genital uçuk

Herpes ten teması ile yayılır. Bu, yalnızca, enfekte olmuş birinin uçuğu olan bölgeyle doğrudan temas ederseniz oluşur. Bu genellikle öpüşme veya cinsel ilişki yoluyla olur.

Herpes tedavi edilemez. Bununla birlikte, zamanla ve iyi tıbbi bakımla, salgınlar daha az sıklıkta ve daha zararsız hale gelir. Zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar için işler daha karmaşık olabilir.

Genital herpesin erken belirtileri

Genital herpes salgın bir hastalıktır. Bu, semptomların şiddetlendiği bir nokta olduğu, ancak daha sonra her şeyin normale döndüğü anlamına gelir. Virüs vücutta sonsuza kadar kaldığı için bir süre sonra yeni bir salgın ortaya çıkar.

Kendini ilk defa genellikle virüs bulaştıktan iki ila üç hafta sonra ortaya çıkarır. Çok sayıda insan, fark edilmeden geçirilebilecek çok hafif semptomlara sahiptir.

Cinsel organlarınızda yaralar oluşabilir, ancak bunlar o kadar küçüktür ki kızarıklık veya kaşıntı ile karıştırılabilirler.

Çok sık olarak, genital herpesin ilk semptomları, enfeksiyon zamanından sonraki ilk 10 gün içinde ortaya çıkar. Bu ilk işaretler 10 gün daha sürer. Esas olarak genital bölgede yanma hissi içerirler.

Cinsel organlarda, bacaklarda veya kalçalarda yaygın ağrı da oluşabilir. Birçok insan ayrıca karında bir baskı hissi yaşar.

Genital herpesin tipik semptomları

İlk vaka genellikle en şiddetli olanıdır. Ancak, ilk yıl içerisinde dört ila beş kere tekrarlanması beklenebilir.

Genital herpesin ilk semptomları ortaya çıktıktan sonra, kaşıntı ve ağrıya neden olan ağrılı kabarcıkların ortaya çıkması beklenir. Bunlar vajina, vulva, serviks, penis, kalça, anüs veya iç uylukta oluşur.

Bu tür kabarcıklar patlar ve yaralar oluşturur. Bazı insanlar ayrıca daha az belirgin semptomlara sahiptir. Bunlar, grip olduğunuzda meydana gelen ateş, halsizlik, kas ağrısı ve şişmiş bezler gibi semptomplardır.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Genital Sivilceler: Özellikleri ve Nedenleri

Aktif kalan bir virüs

İlk vakayı takip eden birinci yıldan sonra salgınlar daha seyrekleşir. Genital herpes semptomları daha hafif ve baş etmesi daha kolay hale gelir.

Her salgından sonra virüsün etkisiz hale geldiği bilinmektedir. Seyahat eder ve omuriliğin ucuna yerleşir. Orada sinir hücrelerinde herhangi bir belirti oluşturmadan veya herhangi bir rahatsızlığa neden olmadan kalır.

Periyodik olarak aktif hale gelir ve enfeksiyonun ilk başladığı yere geri döner. İnsanlar, genital herpesin ilk semptomlarını, yani genital bölgelerde temel olarak ağrı veya kaşıntıyı tekrar yaşadıklarında yeni bir salgın yaşadıklarını bilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.