"Ghosting"in Üstesinden Gelmenin Yolları
Sosyal ağlar, çevrimiçi ilişkiler kurmak için çok çeşitli olasılıklar yarattı, ancak sonuç olarak “ghosting” de daha yaygın hale geldi. Hiç sizin başınıza geldi mi?
Şu durumu hayal edin: İnternette yeni biriyle tanışıyorsunuz, sohbet harika geçiyor ve hatta birkaç randevuya çıkıyorsunuz. Her şey mükemmel gidiyor gibi görünüyor, ama sonra bu kişi aniden ortadan kayboluyor.
Mesajlarınızı okumuyorlar, aramalarınıza cevap vermiyorlar ve tüm profillerine erişiminizi engellediklerini fark ettiniz. Sonra onlardan bir daha haber alamazsınız. Kulübe hoş geldiniz, yeni arkadaşınız açıklama yapmadan veya tepki verme şansı vermeden iletişimi kesti.
Yani “ghosting” denen eyleme maruz kaldınız.
Ghosting’in sonuçları nelerdir?
İnternetin ortaya çıkışından bu yana kişilerarası etkileşimler farklılaşmıştır. Kesintili ilişkiler günümüzün gerçeğidir ve başkalarına karşı empati artık önemli ölçüde azalmıştır.
Eylemlerimizin başkalarının duyguları üzerinde yansımaları olduğu gerçeğini gözden kaçırdık ve duygusal sorumluluğu göz ardı ettik. Bununla birlikte, ghosting gibi davranışların son derece olumsuz sonuçları olabilir.
Bunun nedeni, bu eyleme maruz kalanın benlik saygısına büyük zarar gelmesi ve bu kişinin utanmış, aşağılanmış ve reddedilmiş hissetmesidir. Ayrıca, ilişkinin bitişinden yoksun bırakıldıkları için yas tutma süreci normalden daha uzun ve daha karmaşık olabilir. Bu, gelecekteki ilişkilerde güven sorunlarına yol açabilir.
Ayrıca, ghosting uygulayanlar için de sonuçlar olabilir. Temel olarak, bir bağ paylaştıkları kişiye zarar verdikleri için suçluluk ve pişmanlık duyguları yaşayabilirler. Ayrıca karmaşık sosyal durumlarla nasıl başa çıkacaklarını ve çözeceklerini bilemedikleri için utanç ve rahatsızlık hissedebilirler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bir Narsist İle Çıktığınızı Gösteren 10 İşaret
“Ghosting”in üstesinden gelmenin yolları
Ghosting, hepimizin başına gelebilir ve henüz karşılaşmadıysanız bile bir gün bununla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, üstesinden gelmek ve sonuçlarını önlemek için bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
Olanları kabul edin
Bir kişi ortadan kaybolduğunda genel bir ilk tepki, başına kötü bir şey geldiğini düşünmektir. Onlardan haber alamama nedeniniz budur, buna inanırsınız. Bu, onları aramaya ve hiç cevap alamasanız da ısrarla onlarla iletişim kurmaya çalışmanıza yol açar. Ayrıca özgüveninizi de zedeler.
Olanları kabullenmek, sizinle bir daha görüşmemeye karar verdiklerini varsaymak önemlidir. Ayrıca bunun acı verici bir durum olduğunu kabul etmek, yaşadığınız üzüntüyü, hayal kırıklığını veya öfkeyi tanımak da gereklidir.
Nedensel atıflara dikkat edin
Bir ghosting kurbanı, olanlar için genellikle kendini suçlar. Bu nedenle, bunu yanlış bir şey yaptığı için diğer kişinin teması kesmesi olarak yorumlayabilir. Belki de yeterince ilginç ya da çekici olmadığı için bunun başına geldiğini düşünür.
Diğer insanların eylemlerinin sizin için değil, onlar için kişisel olduğunu unutmayın. Bu durumda, muhtemelen atılganlık eksikliğini ve çatışmayla yüzleşme korkusunu yansıtıyorlardır.
Ayrıca, bu bir kez olduysa, gelecekteki ilişkilerde kural haline geleceğine inanmak gibi bir hata yapmak da mümkündür. Gördüğünüz gibi, bunun izole, tek seferlik bir olay olduğunu akılda tutmak, gelecekteki etkileşimleri güven içinde gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
Ghosting sonrasında hayatınıza devam edin
Bir ilişkinin kaybı, kısa ömürlü olsa ve sadece internette gerçekleşmiş olsa bile acı vericidir.
Bu yüzden yas tutmak için biraz zaman ayırmalısınız. Yeni bir ilişki arayışına geri dönmek yerine bir süre kendinize, ilgi alanlarınıza ve hedeflerinize odaklanın.
Her şeyden önce iç diyaloğunuza dikkat etmeye çalışın. Bunun nedeni, önemsediğiniz bir kişi aniden ortadan kaybolduğunda zihninizin cevaplanması gereken sorularla dolmasıdır. Bunu saplantı haline getirmek ve neden artık sizi aramadıklarını, bunun neden başınıza geldiğini, onları gücendirecek ne yaptığınızı merak etmek yaygındır…
Büyük olasılıkla, bu sorulara asla bir cevap bulamayacaksınız, ancak zihinsel sağlığınız, başkalarının amaçlarını anlamaya çalışmaktan daha önemlidir. Bu nedenle, bugününüze ve geleceğinize odaklanmaya çalışın ve geçmişi geride bırakın.
Ghosting hoş değildir
Kendinizi bir arkadaşlığı sona erdirmek için birine karşı ghosting eylemini gerçekleştirmeyi isteme durumunda bulursanız, eylemlerinizin sonuçlarını düşünün. Çatışmadan korkuyor olabilirsiniz ve sadece diğer kişinin sinirlenebileceği veya üzülebileceği rahatsız edici bir durumdan kaçınmaya çalışıyor olabilirsiniz. Ancak, bir açıklama yapmadan ortadan kaybolursanız, önemli duygusal hasara neden olabilirsiniz.
Aslında bu kararın bir sonucu olarak incinebilirsiniz. Bu nedenle empatik olmaya çalışın ve ilişkilerinizi kesin bir şekilde sonlandırın.
İlginizi çekebilir: Suistimal Eden Kişilerin 7 Manipüle Yöntemi
Ghosting, zihinsel sağlığınız için iyi değildir
İnternet üzerinden gerçekleşen yeni tür ilişkilere kapılmak kolaydır. Bununla birlikte, zihinsel alanınıza ve duygusal sağlığınıza (ve ayrıca başkalarının sağlığına) özen göstermek bir öncelik olmalıdır.
Bu nedenle kendiniz, korkularınız ve güvensizlikleriniz ve sosyal becerileriniz üzerinde çalışmalı ve değerlerinizi yeniden doğrulamalısınız. Bunu, ghosting yöntemine başvurmak zorunda kalmamak için yapın. Zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenmek sizi daha güçlü yapacaktır.
Unutmayın, en büyük güvenlik ağınız sizsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
- Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
- Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.