Gua Sha: Özellikleri ve Faydaları

Gua sha tekniğini hiç duydunuz mu? Ciltteki kırışıklıkları gidermek, birçok faydasından yalnızca biridir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Gua Sha: Özellikleri ve Faydaları

Tarafından yazılmıştır Rafael Victorino Muñoz

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gua sha, yaklaşık 2.000 yıllık geleneksel bir Çin tıp tekniğidir. Gua, “kazımak” anlamına gelir ve “sha”, “kum” anlamına gelir. Bu teknik “kerokan” olarak da bilinmektedir.

Bu uygulamada bir terapist cildi düz bir yeşim taşı ya da kuvars taşı ile ovalar. Günümüzde bu teknik, alternatif ya da doğal tedavilerin bir parçasıdır. Bunun amacı, bazı sağlık sorunlarının ele alınmasına katkıda bulunmaktır. Çünkü gua sha kasları gevşetmeye, ağrıyı hafifletmeye, doku drenajını desteklemeye ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur.

İnsanlar artık bu tekniği, kırışıklıkları görünür derecede azalttığı için yaşlanma karşıtı tedavilerin bir parçası olarak estetik amaçlı da kullanmaya başlamışlardır.

Gua sha tekniğinde kullanılan araçlar

Bu tekniğin ana aracı yeşim taşı ya da kuvars taşıdır ve bu taşlar genellikle kalp şeklindedir.

Vücudun farklı bölgeleri için taşların farklı şekilleri vardır. Örneğin bazıları balığa, bazıları kuş ayağına benzerken bazıları da dikdörtgen şeklindedir. Buna ek olarak yeşim taşından masaj silindirleri, yüz yağları ve nemlendirici kremler de kullanılmaktadır.

Gua sha tekniğinin faydaları

Bu tekniğin destekleyicileri, çeşitli durumları başarılı bir şekilde tedavi edebileceğini iddia etse de, bunlar bilimsel olarak tam olarak incelenmemiştir. Ayrıca iddia edilen tedaviler taşın türüne bağlıdır.

Örneğin yeşim taşı yatıştırıcı özelliklere sahipken kuvars taşı iltihabı azaltmaya, dolaşımı iyileştirmeye ve lenfatik süzülmeyi uyarmaya yardımcı olur.

Migren, arterit, boyun ve sırt ağrısı

Gua sha geleneksel olarak çeşitli iltihaplı hastalıkların yanı sıra kronik ağrının da semptomlarını tedavi etmek için kullanılır. Dahası, kimileri tarafından migreni ve kötü duruştan kaynaklanan boyun ve sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olduğunu iddia edilmektedir.

Gua sha tekniği ile yapılan masaj, kas gerginliğini azaltır. Bir araştırmaya göre bu masaj, ısıtma yastıkları gibi diğer tekniklere kıyasla kronik boyun ağrısı için daha etkili bir tedavidir.

Ayrıca, bir klinik çalışma, reçetesiz satılan ağrı kesicilere yanıt vermeyen hastaların bile migren tedavisinde etkin olduğunu garanti etmiştir.

Bir kadın gözlerini kapamış başını tutuyor.
Bu taş masajları, migrenle ilişkili ağrıyı azaltmada etkili olabilir.

Perimenopozal sendrom ve şişmiş göğüsler

Perimenopoz, kadınlar menopoz yaşına yaklaştıkça ortaya çıkan bir dizi semptomdan oluşan döneme denir. En yaygın işaretleri arasında şunlar yer alır:

  • Düzensiz uyku saatleri
  • Hiç ya da aşırı adet kanaması ve ağrılı adet
  • Kaygı
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Boğulma hissi ya da boğulma

Bir çalışma, gua sha’nın bazı kadınlarda perimenopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini, ayrıca göğüs şişmesini tedavi etmek için de kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.

Bu araştırma, doğumdan sonra gua sha masajı yaptıran kadınların meme büyümesi ile daha az karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir ve bu durum, emzirme sürecini büyük ölçüde iyileştirir.

Estetik amaçlar

Bu günlerde, gua sha ile ilgilenenlerin çoğu, estetik amaçlı uygulamalara odaklanmaktadır. İnsanlar, ciltteki kırışıklıkları ve ton farklılıklarını azalttığı için onu yaşlanma karşıtı bir tedavi olarak kullanırlar.

Bu tür amaçlar için, kişinin sırtına, kalçalarına, kollarına ve bacaklarına gua sha masajı yapılır. Bunun yanı sıra yüz masajı olarak da yapılır. Amaç, kan dolaşımını hızlandırmak ve kullanılan ürünlerin emilmesine yardımcı olmaktır.

Şu yazı ilginizi çekebilir: Nöropatik Ağrı: Yardımcı Doğal Terapiler

Kontrendikasyonlar (uygulanmaması gereken durumlar)

Gua sha doğal, invazif olmayan bir tedavidir ve bu sebeple güvenlidir. Ancak masaj taşı ile cildin ovulması ya da kazınması birkaç gün içinde kaybolacak morarmalara neden olabilir.

Yine de bazı kontrendikasyonlar vardır:

  • Özellikle masaj yapılacak bölgesinden yakın zamanda ameliyat olmuş kişiler için uygun değildir.
  • Bu tekniğin uygulanması bazı küçük kan damarlarını yaralayabileceğinden pıhtılaşma sorunları olanlar ya da antikoagülan tedavi görenler için uygun değildir.
  • Son olarak, darbe, kesik, yara, ödem veya kan pıhtısı gibi hasarlar ovalanmamalıdır.

Nasıl uygulanır?

Gua sha tekniği, bu teknikte deneyimli, uygun şekilde eğitilmiş bir kişi tarafından yapılmalıdır. Taş, vücuda ya da yüze masaj yapılırken yukarı doğru ve yalnızca tek yönde kaymalıdır. Hadi bazı uygulama örneklerine bakalım:

  • Boyun: Ense bölgesinden başlanarak, kalp şeklindeki tarafı kullanılarak ve tabana biraz daha fazla baskı uygulanarak yukarı ve içe doğru hareketler yapılır.
  • Yüz çevresi: Taşın aynı tarafı ile yüzün konturu takip edilerek çeneden kulağa doğru hareket edilir ve hareketin sonunda hafif baskı uygulanır.
  • Elmacık kemikleri: Burundan elmacık kemiklerine ve elmacık kemiklerinden kulaklara doğru birkaç hareket yapılır ve her hareketin sonunda hafif bir baskı uygulanır.
  • Nazolabial kıvrımlar: Burada dudak ucundan çeneye ve aynı şekilde kaş kenarına doğru çapraz hareketler yapılır.
  • Göz çevresi: Bunu yapmak için, bir terapist kaştan başlar ve taşın kalp şeklindeki tarafını kullanarak şakağa doğru bir çizgi yapar ve yukarı doğru hareketini sürdürür.
  • Alın ve kaşların arası: Terapist, taşın dışbükey tarafına kaşların arasından hafif bir baskı uygular ve saç çizgisine doğru yukarı hareket ettirir.
Bir kadının boynu çok kırışmış.
Gua sha’nın estetik amaçlı, yaşlanmayı geciktirici kullanımı günümüzde çok yaygındır.

Kanıtlanmış etkileri

Aleyhine konuşanları göre, Gua sha işleminin bilimsel bir temeli yoktur.  Fakat bir masajın kasları güçlendirdiği, damar oluşumunu artırdığı, ve bunun masajın ne ile yapıldığına bakılmaksızın gerçekleştiği hakkında hiç şüphe yoktur. Masaj yapmak için taşa gerek yoktur, dolayısıyla etkileri de taştan kaynaklanmaz.

Bununla birlikte, birkaç çalışma, gua sha’nın yalnızca bir haftalık kullanımdan sonra hastalarda boyun ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Başka bir çalışma, bu tekniğin hastaların hareketlilik ve esneklik kazanmalarına ve ağrı kesici ilaçlara olan gereksinimlerini azaltmalarına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Son olarak, Pekin Üniversitesi’nde yürütülen araştırma, PR8 ile enfekte olmuş farelerde bağışıklık tepkilerini etkinleştirmek ve iltihabı azaltmak için gua sha’yı kullanmıştır. Bu tekniğin, iltihaplı sızıntıyı engellediği görülmüştür. Ancak bu, yalnızca hayvanlar üzerinde yapılan kontrollü bir çalışmadır.

Gua Sha: Geceleri ve makyajsız cilde uygulanmalı

Yeşim taşı ya da kuvars taşı, terapist hareketleri düzgün bir şekilde yaptığı sürece cildin harekete geçmesi için cilt kıvrımlarına uyum sağlar.

Akılda tutulması gereken diğer öneriler, tüm makyajı çıkardıktan sonra temiz, nemli bir yüze ve gece yatmadan uygulamanın en iyisi olduğudur. Bu tekniği gece yatmadan uygulamak sadece yaşlanmayı engellemekle kalmaz aynı zamanda kasları da gevşetir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
  • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
  • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
  • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
  • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
  • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
  • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.