Hindi Eti ve Tavuk Eti: Farkları Nelerdir?

Size hindi eti ile tavuk eti arasındaki farkları ve her ikisi için de en uygun pişirme yöntemlerini göstereceğiz. Benzer olmasına rağmen, onları birbirinden ayıran küçük noktalar vardır.
Hindi Eti ve Tavuk Eti: Farkları Nelerdir?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hem hindi eti hem de tavuk eti diyete dahil edilebilecek iki sağlıklı besindir. Yaştan bağımsız olarak insanların sağlığını iyileştirmeleri nedeniyle tavsiye edilir.

İki besin beyaz et olarak kabul edilen et türüne dahil edilmiştir. Tüketimleri aşırı olduğunda kronik hastalık geliştirme riski daha yüksek olan kırmızı ete karşı beyaz et daha popüler bir besindir. Bunun yanında, endüstri tarafından işlenmiş, metabolizma üzerinde etkisi olan tehlikeli katkı maddeleri içerebileceğinden kaçınılmalıdır.

Tavuk eti

Bu gıda, protein içeriği ile dikkat çekmektedir. Doğru kas sağlığını sağlamak için gerekli olduğu kanıtlanan besinlerdir. Bu maddeler, tüm gerekli amino asitleri içerdikleri ve yeterli sindirilebilirlik seviyeleri sunmaları nedeniyle yüksek biyolojik değere sahip olmaları ile karakterize edilirler.

Bunun yanında, tavuk eti düşük yağ yüzdesine sahiptir. Doymuş lipid yağ taşıdıkları doğrudur ancak bunlar sağlık için bir risk oluşturmaz. Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada gösterildiği gibi, bilimin doymuş yağ asitlerinin tüketimine ilişkin konumu son yıllarda büyük ölçüde değişmiştir.

Diğer taraftan, bu gıdanın B vitamini içeriği ile öne çıktığını unutmamalıyız. Bu mikro besinler vücut için gereklidir ve enerji elde etmekle ilgili çok sayıda metabolik reaksiyona katılırlar. Örneğin, B12 vitamini anemiyi önlemeye yarayan temel bir maddedir.

tavuk
Tavuk, B vitamini ve protein içeren beyaz bir ettir.

Hindi eti

Hindi eti de bileşiminde biyolojik değeri yüksek proteinlere sahiptir. Besinlerin katkısı açısından iki gıda arasında neredeyse hiç fark yoktur. Belirtilebilecek tek şey, hayvanın tüketilen kısmına bağlı olarak bu proteinlerin sayısının daha fazla veya daha düşük olabileceğidir.

Ancak yağ içeriği açısından önemli farklılıklar vardır. Hindi etinin içinde doymuş tipte lipitler bulunmaz. Aslında, toplam yağ miktarı tavuğunkinden önemli ölçüde daha azdır. Kolesterol varlığı da önemli ölçüde daha azdır.

Tüm bunların sağlık üzerinde ciddi etkileri yoktur. Doymuş lipitler, trans yerine cis yağ oldukları sürece zararlı kabul edilmezler.

Son olarak, hindi etinin tavuktan daha yüksek miktarda kalsiyum içerdiğine dikkat edilmelidir: neredeyse üç katı. Kemik patolojilerini önlemek amacıyla diyet hazırlarken bu bilgi ilginçtir. Düzenli kalsiyum alımının, yaşlılıkta osteoporoz gelişme riskini azalttığına dair kanıtlar vardır.

Belki bu da ilginizi çekebilir: Detoks Diyeti İçin 5 Lezzetli Smoothie

Et hazırlığı önemlidir

Hindi eti veya tavuk eti pişirilirken belirli hususlar dikkate alınmalıdır. Birincisi tercih edilen seçeneklerin ızgara, fırın veya su ile pişirilmesidir. Bu sayede açığa çıkan yağ asitleri çeşitliliği sağlığı korumuş olur.

Bu yiyecekleri pane harcına bulamanın yanı sıra kızartmaktan da kaçınmalısınız. Bu gibi durumlarda, trans-tip lipitler ve akrilamid gibi insan sağlığına zararlı ve hatta toksik olan bileşikler üretilebilir. Her iki madde de organları, dokuları ve hücreleri etkileyen kronik enflamasyonu artırabilir.

Etli yemeklere sebzelerin de eşlik etmesi sağlık açısından faydalıdır. Bu şekilde yeterli miktarda mikro besin ve antioksidan katkısı sağlanır.

Yemeğin yanına karbonhidrat da dahil etmek istenirse, tercih edilen seçenekler yumrular, baklagiller veya esmer pirinçtir. Makarna ve ekmekten mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir, çünkü yüksek glisemik indeksleri genel olarak şekerlerin metabolizmasına zarar verebilir.

Hindi eti
Hindi eti yağ içeriği dışında besin içeriği bakımından tavuğa çok benzer.

Hindi eti ve tavuk eti: iki sağlıklı besin

Sağlıklı bir beslenme programına hem hindi eti hem de tavuk eti dahil edilebilir. Yüksek biyolojik değere sahip proteinlerin tercih edilen kaynaklarından biri olduğu varsayılarak, diyette düzenli olarak tüketilmelidirler. Ayrıca beyaz et tüketiminin kırmızı et tüketimini aşmasının iyi bir seçim olduğuna inanılır.

Her halükarda, her iki besinde de uygulanan pişirme yöntemleri, ikisi arasında besinlerin pişirmeleriyle elde edilen sonucu belirler. En iyisi onları ızgarada veya fırında hazırlamaktır ve pişirmek de mümkündür. Bu, yağ asitlerini sağlıklı tutar.

Diyetin temelinin çeşitlilik olduğunu unutmayınız, bu nedenle bu ürünleri yumurta, balık ve süt ürünleri gibi protein içeriği yüksek olan diğer besinlerle zenginleştirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • González, María Isabel Castro. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
  • Manuzza, Marcela Alejandra, et al. “Índice glucémico y carga glucémica: su valor en el tratamiento y la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles.” Diaeta 36.162 (2018): 29-38.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.