İshal Olma Durumunda Yoğurt Tüketmek: Uygun Mudur?

Yoğurt, probiyotik olma özelliği ve içerdiği vitamin ve minerallerle öne çıkar. Süt ürünü olmasına rağmen ishal durumunda faydalı gibi görünüyor. Bunun nedenini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin! 
İshal Olma Durumunda Yoğurt Tüketmek: Uygun Mudur?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok insan, özellikle sık sık sindirim sorunu yaşayanlar ishal olunduğunda yoğurt tüketmek iyi bir fikir mi değil mi, bunu merak ediyor. İshal, genellikle bağırsak mikrobiyotasının değiştiğini gösteren bir işarettir. Aynı zamanda stresle veya belirli bir enfeksiyon ile ilişkilidir.

Ne olursa olsun, beslenme programı, bu sorunla başa çıkmada önemli bir rol oynar. Hatta bazen ilaçlarla tamamlamak gerekli olsa da başka komplikasyonların ortaya çıkmasının bile önüne geçebilir.

Yoğurt tüketimiyle ilgili olarak pek çok kanıt, ilave şeker içermediği sürece yoğurdun faydalı bir gıda olduğunu gösterir.

Dürüstçe söylemek gerekirse, yoğurt, mide ve bağırsak kanalındaki bakteri dengesini destekleyen besleyici ve probiyotik bir gıdadır. Peki, bu konuyla ilgili bilmemiz gereken başka neler var? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Yoğurt bir probiyotik kaynağıdır

Yoğurdun temel özelliklerinden biri önemli bir bakteri içeriğine sahip olmasıdır (daha spesifik olmak gerekirse lactobacillus). Bu mikroorganizmalar sindirim sistemine yerleşme becerisine sahiptirler. Bu, metabolik hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

‘Besinler’ (Nutrients) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak probiyotik bakteriler tüketmek, bazı kardiyovasküler hastalık türlerinin yanı sıra tip 2 diyabetin insidansını da azaltmaya yardımcı olur.

Bağırsak için faydalı bakterileri sürekli alabilmek için birkaç yöntem vardır. Bunlardan birincisi elbette probiyotik takviyesidir. Bu gibi durumlarda, en iyisi, bakteri içeriği bol olan ve bu bakterilerin bağırsakta yerleşmeleri gereken alanlara ulaştıklarını garanti edebilecek single strain ürünü seçmektir.

Ayrıca, yoğurt ve kefir gibi fermente ürünleri düzenli olarak tüketerek, bu mikroorganizmaları, sindirim sistemiyle tanıştırmak da mümkündür.

iki bardak yoğurt

İshal olma durumunda yoğurt tüketmek

Daha önce de belirttiğimiz gibi ishal, birden fazla nedeni olabilen bir gastrointestinal bozukluktur. Çoğu, bağırsak mikroflorasındaki dengesizlikle ilişkilidir. Bu nedenle faydalı  bakterilerin düzenli olarak alınması bu süreci düzeltmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca, çocuklarda yapılan bir çalışmada probiyotik tüketiminin, antibiyotik alımı nedeniyle oluşan ishali önleme ve iyileştirme kapasitesine sahip olduğu gösterilmiştir. Bu araştırmada, bahsedilen sonuçları takviye kullanılmıştır. Ancak bağırsak patolojilerinin ortaya çıkmasını önlemek için düzenli olarak yoğurt vermek de mümkündür.

Genel olarak, bir sağlık profesyonelinin, antibiyotik tedavisi gören bir hastaya yoğurt tüketmesini tavsiye etmesi oldukça yaygındır.

Bu tavsiyenin net bir amacı vardır: İlaçların neden olabileceği aşınma ve yıpranmaya karşı mikrobiyotanın korunma gücünü artırmak. Bu duruma karşı herhangi bir savunma yoksa, disbiyozla ilişkili süreçlerin ve mide ve bağırsak bozukluklarının ortaya çıkışıyla ilgili riskte bir artış olabilir.

Yoğurt tüketmek stresle ilişkili ishali azaltır

İster inanın ister inanmayın, stres, bir kişide ishali veya diğer bağırsak bozukluklarının ortaya çıkışını indükleme kapasitesine sahiptir. ‘The Chinese Medical Journal’da yayınlanan bir makalede, merkezi sinir sistemiyle mide ve bağırsak sistemi arasında ne kadar yakın bir ilişki olduğu açıklanıyor.

Bu nedenle, iki sistemden birinde oluşan bir değişiklik diğerini doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle herhangi bir stres veya duygusal rahatsızlık süreci, ishalle karşılaşma riskini çok yükseltme kapasitesine sahiptir.

Ayrıca duygusal bozuklukların ortaya çıkışını azaltmak için, bağırsak florasına iyi bakılması ve yaşam tarzının iyileştirilmesi tavsiye edilir. Probiyotikle zenginleştirilmiş yoğurt tüketmek de ruh hali değişimlerine karşı koruyabilir.

Kefir tüketmek veya probiyotik takviyesi gerçekten çok işe yarar. Ancak ikisi arasında büyük bir fark vardır: Lezzet. Dokusu ve asidik tadı nedeniyle çoğu kişi kefiri sevmez ancak yoğurt genellikle oldukça tatlıdır.

Elbette etiketlerine bakmak ve bileşimine şeker eklememiş bir ürün seçmek önemlidir. Aksi takdirde düşük kaliteli yoğurt tüketiyor olursunuz. Bu da metabolik sağlığı ve kan şekeri düzeyini olumsuz yönde etkileyebilir.

mide ishal kadın

İshal olma durumunda yoğurt tüketmek tamamen uygundur

İshal olma durumunda yoğurt tüketmek bu sürecin belirtilerini iyileştirebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Yine de bir şeyi açıklığa kavuşturmalıyız. Bu yiyeceği günlük beslenme programınıza dahil etmeye başlamak için ishal olmanıza gerek yoktur.

Nitekim yoğurt, hemen hemen her yemek planında tavsiye edilir. Bunun nedeni, probiyotikler, sağlıklı yağlar ve protein içermesidir. Bunun yanında kalsiyum ve sağlığı destekleyen başka temel mineraller sağlar.

Ancak yüksek kaliteli bir ürün olup olmadığını belirlemek için ürünün etiketini kontrol etmeyi unutmamanız hayati önem taşır. Piyasadaki tüm sütlü tatlılar, yoğurt konseptine uymaz. Bazılarında çok fazla şeker bulunur ve besinsel değerleri ya sıfırdır ya da çok azdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.