İsiliği Yatıştırmak İçin 5 Topikal Çözüm

Pek çok isilik türü vardır. Bazıları aniden gelişir, bazıları günden güne ortaya çıkar. Can sıkıcı ve kaşıntılı olabilirler. İşte onları yatıştırmak için yüzeysel olarak uygulayabileceğiniz bazı doğal çözümler. 
İsiliği Yatıştırmak İçin 5 Topikal Çözüm

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İsilik pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilir. Bir alerji veya cildi tahriş eden bir şey nedeniyle oluşabilir. Genellikle küçük kırmızı lekeler, tahriş ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Bazen acıyabilir, soyulabilir veya küçük şişlikler yapabilir. Bu yazıda isiliği yatıştırmak için neler yapabileceğinize bir göz atacağız.

İsiliğin tedavisi, isiliğin nedenine bağlıdır. Ancak losyon ve krem gibi sık sık kullanılan yüzeysel tedaviler vardır. Ayrıca isiliği yatıştırmak için yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler de mevcuttur.

İsiliği yatıştırmak için kullanılabilecek 5 farklı doğal çözümün neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

İsiliği Yatıştırmak İçin Deriye Uygulanan Çözümler

İsiliklerin çoğu orta şiddettedir ve birkaç gün içinde yok olurlar. Bazıları hemen ortaya çıkar, diğerleriyse bir süre içinde gelişirler. Her durumda rahatsız edici ve can sıkıcılardır çünkü genellikle kaşıntıya veya yanmaya yol açarlar. Durum tedavi edilmediğinde semptomlar da kötüleşebilirler.

Bir isiliğin tedavisi onun nedenine bağlıdır. Bu yüzden sizde neden isilik oluştuğunu tam olarak öğrenmek için bir doktora danışmanız en iyisidir.

Sebebi ne olursa olsun isiliğin semptomlarının yatışmasına yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler vardır.

1. İsiliği yatıştırmak için Hindistan cevizi yağı

hindistan cevizi yağı

Bu çözüm bir yandan isiliği yatıştırırken diğer yandan da cildi nemlendirir.

Organik Hindistan cevizi yağı, isiliği yatıştırmak için kullanabileceğiniz en iyi ev yapımı çözümlerden biridir. İçerisinde, cildin sağlığını iyileştiren yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bulunur. Ayrıca nemlendirici özelliği yoğundur ve alerjik reaksiyonları azaltır.

Nasıl kullanılır?

  • %100 saf organik Hindistan cevizi yağı kullanın.
  • Küçük bir miktar alın ve krem gibi doğrudan cildinize uygulayın.
  • Sonra isiliğin olduğu bölgeye ovalayarak sürün ki tamamen emilsin.
  • Durulamadan bırakın ve aynı işlemi ertesi gün tekrarlayın.

2. Karbonat

Karbonatta cildin pH seviyesini onarmaya yardımcı olan pek çok özellik vardır. Bu da onu isiliği ve alerjik reaksiyonları yatıştırmak için en iyi malzemelerden biri yapar. Ayrıca tahrişi ve yanmayı azaltan hafif anti-enflamatuvar etkisi de vardır.

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı karbonat (60 g)
  • 1/4 bardak damıtılmış su (62.5 ml)

Nasıl kullanılır?

  • Önce damıtılmış suyu ve karbonatı kullanarak macunu hazırlayın.
  • Daha sonra etki altındaki bölgeye uygulayın.
  • 10 dakika bekletin. Sonra ılık suyla durulayın.
  • Semptomlar ısrarla devam ederse, aynı işlemi tekrar edin.

3. Yulaf ezmesi

kase yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi kullanılarak, derinin üzerine uygulandığında isilik semptomlarını rahatlatan bir macun yapılabilir.

Yulaf ezmesi, çeşitli özellikleri sayesinde, hem terapatik hem de kozmetik olarak farklı amaçlarla kullanılabilir. Güçlü anti-oksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri vardır.

Bu da onu isilikleri ve diğer deri alerjilerini yatıştırmak için en iyi malzemelerden biri yapar. Hatta yanıklar ve diğer hasarlar için bile kullanılabilir.

Nasıl kullanılır?

  • Seçeneklerden biri bir küvetin içine bir bardak yulaf koymak ve içinde 30 dakika boyunca yıkanmaktır.
  • Ayrıca yulafı damıtılmış suyla karıştırabilir ve köpüklü bir macun yapabilirsiniz. Sonra macunu doğrudan isiliğin üzerine uygulayın ve 20 dakika bekletin.
  • 3 gün boyunca art arda veya isiliğin verdiği rahatsızlık yatışana kadar kullanın.

4. Papatya esansiyel yağı

Papatya esansiyel yağı ve hatta papatya çayı isilikler için yüzeysel bir tedavi olarak kullanılabilir. Herhangi bir tahrişi olabildiğince azaltan yatıştırıcı özellikleri vardır ve isiliği rahatlatır.

Nasıl kullanılır?

  • Küvet suyunuza birkaç damla papatya yağı ekleyin ve 20 dakika içinde banyo yapın.

Papatya bitkisini krem olarak kullanmayı tercih edecekseniz;

  • Bitkiden infüzyon yapın ve etki altındaki bölgeye uygulayın.
  • Durulamadan bekletin ve bu işlemi günde iki kez tekrarlayın.

5. Jojoba yağı

jojoba yağı isiliği yatıştırmak

Jojoba yağı, anti-enflamatuvar görevi görür ve isiliği rahatlatmak için iyidir.

Anti-enflamatuvar özellikleri olan bir başka yağ da jojoba yağıdır. Bu yağ cildi nemlendirir ve tahrişi azaltır. Ayrıca cildin diğer yüzeysel ilaçları da daha iyi özümsemesine yardımcı olur.

Nasıl kullanılır?

  • Az miktarda jojoba yağını alın ve etkilenen bölgeye ovalayarak sürün.
  • Bekletin, yıkamayın.
  • Gerekirse günde iki kez tekrar edin.

Sonuç

İsilikleri ve diğer cilt iritasyonlarını kontrol altında tutmak için pek çok farklı doğal ürünü kullanabilirsiniz. Ancak herhangi bir isiliğin nedeninin ne olduğunu belirlemesi için bir doktora görünmenin önemli olduğunu unutmayın.

Durum ne olursa olsun bu 5 çözüm isilik semptomlarının çoğunu yatıştırmaya yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
  • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
  • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.