Karın Şişkinliği: Ne Zaman Endişelenmeli

Bazıları için bu bir estetik meselesidir diğerleri için yaşam kalitelerini etkiler. Karın şişkinliğinin nedenlerini ve ne zaman endişe edilmesi gerektiğini öğrenin.
Karın Şişkinliği: Ne Zaman Endişelenmeli

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Karın şişkinliği yaygın ratlanan bir rahatsızlıktır. Sonuçları genellikle ciddi değildir, ancak yaşam kalitesini oldukça önemli ölçüde etkiler. Aslında, bundan muzdarip olan kişilerin yarısından fazlası rutinlerini değiştirmek zorunda kalıyor.

Peki, karın şişkinliği ne zaman bir endişe olmalı? Karın şişkinliğinin ciddiyeti hakkında ne kadar acı çeken varsa o kadar çok yorum vardır. Bazıları için bu geçici ve önemsiz bir şey iken diğerleri için günlük bir komplikasyondur.

Rahatsızlığın önceki bilgisi

Karın şişliği, karın şişkinliği veya abdominal distensiyon sıklıkla birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Ancak, aynı şeyi ifade etmezler.

Tıp şişlik ve distensiyon arasında ayrım yapar. Şişlik, bir kişinin sahip olduğu duyumdur, öznel duygudur. Öte yandan distensiyon, fizik muayenede doğrulanabilen karın boyutunda bir artışın nesnel algısıdır.

Ayrıca, karış şişkinliğinin obezite veya göbekte yağ dokusu birikimi olmadığını da belirtmek isteriz. Karın şişkinliği hem kilolu hem de zayıf insanları etkiler.

Neurogastroenterology and Motility dergisi tarafından 2013 yılında yayınlanan verilere göre, araştırmacılar popülasyonun üçte birinin bu semptomu yaşamakta olduğunu veya geçmişte yaşadığını tahmin ediyor. Kadınlar erkeklerden daha çok etkilenmektedir.

Karın şişkinliğinin nedenleri

Dr. Edith Pérez de Arce’nin belirttiği gibi, karın şişkinliğinin belki de en sık nedeni aşırı yemektir. Büyük komplikasyonları olmayan iyi huylu ve geçici bir nedendir.

karın ağrısı yaşayan adam
İrritabl kolon, gaz birikimi ve gıda intoleransları karın şişkinliğin yaygın nedenleridir.

Bununla birlikte, başka nedenlere göre ciddiyeti değişmektedir:

  • Gaz: Bağırsak gazının dışarı atılmasında zorluk olmasından dolayı birikmesi nedeniyle.
  • İrritabl bağırsak sendromu: Bu sorundan muzdarip olanlar bağırsak sürecinin yavaşlamasından muzdariptir.
  • Karın boşluğunda sıvı: Bu ciddi bir nedendir ve derhal tedavi edilmelidir.
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında bağırsak geçiş süreci yavaşlayabilir ve gaz üretimi artabilir.
  • Premenstrüel sendrom: Bazı kadınların adet görmeden önce yaşadığı bir dizi semptomu içerir. Bunlar arasında karın şişkinliği de vardır. Ciddi bir klinik durum olmasa da oldukça rahatsız edicidir.
  • Laktoz intoleransı: Bağırsak laktozu düzgün bir şekilde sindiremediğinden, sindirim sisteminde fermantasyon artar.

Ne zaman endişelinmeli?

Karın şişkinliği neredeyse her zaman iyi huylu bir süreçtir. Birkaç saat sürer ve kişinin özel bir şey yapmasına gerek kalmadan geçer. Ancak, daha ciddi bir süreci gizleyen durumlar da olabilir.

Endişe nedenlerinden birisi şişkinliğin devam etmesidir. İyi huylu vakalarda rahatsızlık 24 saatten fazla sürmemelidir. Hayatı tehdit eden durumlarda, süre ve şiddeti artar. Ayrıca, kronik durumlarda (dispepsi gibi), Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río tarafından 2014 yılında yayınlanan bir makale, 12 haftanın sınırlayıcı bir süre olarak görüldüğünü açıklamaktadır.

karnı tutan eller
Çoğu durumda, karın şişkinliği iyi huylu nedenlere bağlıdır. Ancak, herhangi bir komplikasyonu uyarabilecek semptomların farkında olmalısınız.

Bu 12 hafta, çölyak hastalığı veya malabsorpsiyon sendromları gibi durumlar için de geçerlidir. Tabii ki, bu koşullara ishal ve büyük sindirim değişiklikleri eşlik eder. Gastroenterit de şişkinlik ile birlikte ortaya çıkan semptomlara sahiptir. Bu durumlarda ishal, kusma ve hatta ateş olabilir.

Doktorların siroz (karaciğer skarının geç evresi), neoplazmalar (dokuda anormal kitle veya tümör), pıhtı ve trombüs gibi sorunları ekarte etmesi gerektiğinden, yoğun ağrı varsa endişelenmelisiniz. Bu anlamda risk faktörlerinin geçmişi ve varlığı tanı arayışında profesyonellere rehberlik edebilir.

Karın şişkinliği nasıl azaltılır

Karın şişkinliğinin ana nedeni aşırı, bol veya yetersiz beslenme olduğundan, bunu azaltmak için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bunlar arasında Amerikan Gastroenteroloji Koleji aşağıdakileri tavsiye eder:

  • Lif tüketimini artırmak: meyve ve sebzeler, lif bileşenleri nedeniyle bağırsak geçişini iyileştirir. Karın şişkinliğinin nedeni kabızlık olduğu durumlarda tüketimin artırılması önerilir.
  • Fiziksel aktivite: spor ve egzersiz, sindirim sisteminin işleyişini iyileştirir ve gazın giderilmesine yardımcı olur.
  • Hidrasyon: Vücudun her gün ihtiyaç duyduğu miktarda su tüketmek, bağırsak mukoza zarlarını nemli tutar. Meşrubat yerine su içmek de önemlidir.
  • Sakız çiğnemekten kaçının: Aşırı çiğneme sindirim sisteminde gaza neden olabilir.
  • Yavaş yiyin: Hızlı yenen büyük öğünler sindirim sisteminin hareketini de değiştirir. Doktorlar yavaş yememizi ve her lokmada zaman ayırmamızı tavsiye ediyor.

Şişkinliği takip etmek için düzenli olarak doktorunuzu ziyaret edin

Karın şişişkinliğinin özellikleri hakkında sorularınız varsa bir uzmana sormanız önemlidir. Bu bağlamda, bunun olağan veya normal bir şey olduğunu varsaymanızı önermiyoruz.

Semptomun beklenenden daha uzun sürmesi veya diğer belirtilerin eşlik etmesi nedeniyle şüpheleriniz varsa, doktorunuzdan randevu alın. Bu arada rahatsızlık hissini hafifletmek için önerdiğimiz önlemleri uygulayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Azpiroz F . Intestinal gas . In: Feldman M , Friedman LS , Brand LJ (eds). Pathophysiology, Diagnosis, Management , 10th edn. Elsevier : Philadelphia, USA , 2015 , pp 242 – 50-
  • Sebastián Domingo, Juan J. Los nuevos criterios de Roma (IV) de los trastornos funcionales digestivos en la práctica clínica. No. ART-2017-98994. 2017.
  • Longstreth GF , Th ompson WG , Chey WD et al. Functional bowel disorders . Gastroenterology 2006 ; 130 : 1480 – 91.
  • Tomé, A. Pardillos, and J. Alcedo González. “Protocolo diagnóstico del meteorismo abdominal.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.4 (2016): 203-206.
  • Dr. Larry Szarka & Dr. Michael Levitt. Eructos, distensión abdominal y flatulencia. American College of Gastroenterology 6400 Goldsboro Rd, Bethesda, MD 20817.
  • Morera Negre, Marta María, & Rodríguez López, Medardo. (2014). Dispepsia funcional: caracterización clínico epidemiológica y endoscópica. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río18(5), 733-742. Recuperado en 12 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942014000500003&lng=es&tlng=pt.
  • Edith Pérez de Arce O (2017). Functional abdominal bloating/ distension. A practical approach. Gastroenterol latinoam 2017; Vol 28, Supl Nº 1: S 35- S 39. https://gastrolat.org/DOI/PDF/10.0716/gastrolat2017s100007.pdf.
  • Seo AY, Kim N, , Oh DH.  Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment.  J Neurogastroenterol Motil 2013;19:433-453.  https://doi.org/10.5056/jnm.2013.19.4.433

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.