Karpal Tünel Sendromu mu Artrit mi?

Karpal tünel sendromu ve artrit sıklıkla birbirleriyle karıştırılır. Bununla birlikte, her iki koşul da nedenler ve klinik belirtiler açısından farklıdır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Karpal Tünel Sendromu mu Artrit mi?

Son Güncelleme: 16 Temmuz, 2021

Karpal tünel sendromu ve artrit, insanların karıştırdığı iki hastalıktır. Birincisi bilekte median sinirin sıkışması, ikincisi ise eklemlerde lokalize bir iltihaplanma ve ardından yaşanan şiddetli ağrı ve şişliktir.

Bu basit bir hatadır, sonuçta iki koşul arasında özellikle de tedavi söz konusu olduğunda kesinlikle benzerlikler vardır. Bu makalemizde her iki durumun da semptomlarını, nedenlerini ve olası tedavilerini açıklayacağız, bu yüzden okumaya devam edin.

Karpal tünel sendromu

Bu durumun semptomları, bilekten geçen median sinirin sıkışmasının sonucudur. Anatomik bir bakış açısından, bu sinir, duvarlarının kemikler ve bağlar tarafından oluşturulduğu ve “karpal tünel” olarak adlandırılan bir kanaldan geçer.

Aşağıda bahsedeceğimiz bazı koşulların etkisiyle tünel içindeki boş alan azalabilir ve median siniri etkileyebilir. Bu sinir, karıncalanma ve güçsüzlük gibi anormal duyumlara yol açan bir dizi sinir uyarısını tetikleyen hassas bir işleve sahiptir.

Genellikle elleriyle tekrarlayan hareketler yapan kişilerde görülür, bu nedenle tıp bunu bir meslek hastalığı olarak kabul eder. Yayınlanmış bazı araştırmalar, karpal tünel sendromu insidansını 100.000 işçi başına 4.2 vaka olarak belirledi.

bilgisayar kullanımı ve bilek ağrısı
Karpal tünel sendromu, el işi yapan kişilerde yaygın olduğu için bir meslek hastalığıdır.

Artrit

Adından da anlaşılacağı gibi, artrit eklemlerin inflamatuar bir sürecidir. Her biri kendi risk faktörleri ve tedavileri olan düzinelerce türü vardır.

Romatoid artrit en yaygın olanlardan biridir. Otoimmün özellikli kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bunun anlamı, vücudun eklem dokusunu “yabancı” olarak tanımlaması ve yavaş yavaş yok etmesidir. Bağışıklık sisteminin hücreleri ve proteinleri bu sürecin hayati bir parçasıdır.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülür ve ortalama tanı yaşı 40 yaş civarındadır. EPISER çalışması, yapılan birçok çalışmadan sıyrılıyor ve hastalığın prevalansının %0,5 olduğunu gösteriyor.

Karpal tünel sendromu ve artrit belirtileri

Özellikle eklem ağrısı ve şişlik varlığına bağlı olarak, bu iki hastalığın klinik belirtilerini açıkça ayırt edebiliriz.

Karpal tünel sendromunun belirtileri

Median sinir hassastır, bu nedenle sıkışmasından kaynaklanan semptomlar anormal duyumlara karşılık gelir. Bununla birlikte, ağrı, durumun yaygın bir parçası değildir.

Bu semptomları olan kişiler genellikle ilerleyici karıncalanma veya uyuşmadan şikayet ederler. Etkilenen bölge bilekten yüzük parmağına ve ardından başparmağa kadar uzanır.

Bu semptomlar, karakteristik zayıflık ile birlikte, çalışma ortamı dışındakiler de dahil olmak üzere günlük aktiviteleri gerçekleştirmede büyük zorluklara yol açabilir. Buna araba sürmek, yemek pişirmek, yıkanmak ve yazmak dahildir.

Artrit belirtileri

Bunlar büyük ölçüde artrit tipine bağlıdır, ancak genellikle aşağıdakileri kapsayan klasik inflamasyon belirtileridir:

  • Ağrı
  • Şişme
  • Kızarıklık
  • Artan yerel sıcaklık

Bazı artrit türleri, özellikle sabahın erken saatlerinde eklem tutukluğu ile ilişkilidir. Karpal tünel sendromu ile benzerlik, günlük aktiviteleri gerçekleştirme zorluğudur. Bu genellikle yoğun ağrıdan kaynaklanır.

Tedavi edilmeyen romatoid artritli hastaların durumu genellikle yaşam kalitelerini önemli ölçüde sınırlayan karmaşık eklem deformiteleri ile sonuçlanır. Parmakların sapması en yaygın olanıdır.

Karpal tünel sendromu ve artritin nedenleri

Artrit genellikle genetik ve çevresel faktörlerin bir sonucudur. Örneğin, ailesinde romatoid artrit öyküsü olan kişiler hastalığa daha yatkındır. Aynısı, sigara içme alışkanlığı olanlar veya çocuklukta enfeksiyon geçirenler için de geçerlidir.

Karpal tünel sendromunun pek çok ilişkili risk faktörü vardır ve bunların çoğu belirli çalışma ortamlarında şiddetlenir. Kadın olmak, şeker hastalığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip olmak, düzenli yazı yazmak ve bazı anatomik faktörler en alakalı olanlardır.

Artrit

Bunu bilmiyor olabilirsiniz ama artrit karpal tünel sendromuna neden olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu hastalığın komplikasyonlarından biri de inflamatuar reaksiyonlara bağlı eklem ve kemik deformiteleridir.

Bu karpal tünel çevresinde gerçekleştiğinde, daraltma ve median sinirini sıkıştırma olasılığını artırır. Sonuç olarak, her iki hastalığa da karşılık gelen semptomlar ortaya çıkacaktır.

Tedavileri nelerdir?

Her iki durumda da tıbbi tedavinin amacı semptomları ve buna bağlı inflamasyonu azaltmaktır. Bununla birlikte, altta yatan neden genellikle devam eder. Karpal tünel sendromu durumunda klinik tabloyu kesin olarak giderebilecek cerrahi müdahaleler vardır. Size aşağıda anlatacağız.

Karpal tünel sendromu

İlk başta, doktor hafif vakalarda semptomları azaltmak için temel önlemler önerebilir. Bu, soğuk kompreslerin uygulanmasını ve dinlenmeyi içerir.

Ancak, etkilenen eklemleri hareketsiz hale getirmek ve etkili olmadığında farmakolojik tedaviye başlamak gerekebilir. İkincisi, steroid olmayan antienflamatuar ilaçların (NSAID’ler) ve kortikosteroidlerin uygulanmasından oluşur.

Son olarak, sinir dekompresyonuna yönelik cerrahi seçenekler vardır. Bu genellikle bir el cerrahı tarafından yapılır ve işlem endoskopik olabilir ya da olmayabilir.

Artrit

Karpal tünel sendromunda kullanılan ilaçların bir kısmı artrit vakalarında da faydalı olabilir. Bu, ibuprofen gibi NSAID’ler ve kortikosteroidler için geçerlidir. Romatoid artritli kişiler, hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçların (DMARD’lar) kullanımından yararlanabilir.

DMARD’lar ayrıca diğer hastalıklarda, özellikle ankilozan spondilit ve sistemik lupus eritematozus’ta kullanılır. Metotreksat oldukça temsili bir örnektir.

ilaçlar
NSAID’ler hem karpal tünel sendromu hem de artrit tedavisinde kullanılır.

Aşağıdaki durumlarda bir doktora danışın

Yukarıda belirtilerden herhangi biri devam ederse, gecikmeden bir doktora danışın. Erken teşhis ve zamanında tedavi, tıbbi durumun yeterli şekilde çözülmesini sağlamak için temel direklerdir. Bu, elbette kalıcı komplikasyonların insidansını azaltır.

Karpal tünel sendromu ve artrit benzerdir ancak aynı değillerdir

Gördüğünüz gibi, her iki koşul da açıkça farklıdır. Kullanılan ilaçlar benzerdir, ancak yan etkileri zararlı olabileceğinden kendi kendinize ilaç almayın.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, sizi bir uzmana sevk edebilmeleri için aile doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez A. Nuevos criterios de clasificación de artritis reumatoide. Rheumatol Clin. 2011;6(S3):S33-S37.
  • López L. Síndrome del túnel del carpo. Orthotips 2014;10(1):34-45.
  • Lozano J. Artritis reumatoide (I). Etiopatogenia, sintomatología, diagnóstico y pronóstico. OFFARM 2001;20(8):94-101.
  • Portillo R, et al. Síndrome del túnel del carpo. Correlación clínica y neurofisiológica. An Fac Med Lima 2004;65(4):247-254.
  • Martín R, et al. Dolor articular agudo. Med Integral 2002;40(6):237-43.
  • Morales A. Artritis Reumatoide. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2013;LXX(607):523-528.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.