Kolitle Başedebilmek için Öneriler

Kolitle Başedebilmek için Öneriler
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Kalın bağırsak iltihabı, kolonların veya kalın bağırsağın iltihaplanması sonucu oluşur. Kolitle mücadele etmenin birçok acı verici belirtisi olabilir. Bazı durumlarda kalın bağırsağı rahatlatmak veya tedavi etmek için ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Doğal ilaçlar da iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Şimdi de kalın bağırsak iltihaplanmalarının çeşitleri, en yaygın belirtileri ve iltihaplanmanın çeşidi ne olursa olsun ağrılarınızı azaltacak ev yapımı ilaçlar hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Koliti ne tetikler ve belirtileri nelerdir?

Temel olarak iki çeşit kalın bağırsak iltihaplanması türü vardır: ilerlemiş ve kronik. İlerlemiş olan daha çok bakteri ve virüs yoluyla oluşurken, kronik kalın bağırsak iltihaplanması ise çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar (stres, huzursuz bağırsak sendromu, otoimün hastalıklar vb.).

Aşağıdaki belirtilerin birini veya daha fazlasını kendinizde görüyorsanız muhtemelen kalın bağırsak iltihaplanmasının bir çeşidinden muzdaripsiniz demektir. İşte o belirtiler:

  • İlerlemiş veya kronik karın ağrıları, veya dalga dalga gelen ağrılar
  • Bağırsaklarda meydana gelen kramplar
  • İshal
  • Flatülans
  • Rektal idrar zorluğu (sürekli olarak bağırsakları harekete geçirme hissi)
  • Dışkıda görülen sümüksü tabaka veya kan
  • Ateş
  • Baş dönmesi veya kusma

Kolitle ilgili bu belirtileri görüyorsanız doğru teşhis için bir doktora başvurmalısınız. Doğal ilaçlar kalın bağırsak tedavisinde işe yarasa da, doktorunuz gerekli görürse bir çeşit ilaç tedavisine de başlayabilir.

Kolitle mücadele için sıvıya dayalı beslenme şekli

Kalın bağırsak iltihaplanması kendisini sıvı ishal olarak dışarıya vuruyorsa özellikle katı gıdalardan kaçınmalısınız. Vücudunuz için yeterli mineral desteğini de sağladığınızdan emin olarak 3-4 gün boyunca sadece sıvı gıdalar tüketmelisiniz. İshalinize çare olacak bazı ev yapımı ilaçlar:

  • Pirinç suyu: Büyük annelerimizin ev yapımı ilaçlarından bir tanesidir. Pirinç suyunu hazırlamak için 1 fincan pirinci 6 fincan suyun içinde pirinçler yumuşayana kadar kaynatın. Suyunu süzerek ılık veya soğuk içebilirsiniz.
papatya çiçeği
  • Papatya Çayı: Papatyanın iltihaplanma karşıtı bir etkisi vardır ve bu da onu kalın bağırsak iltihaplanmasına karşı mükemmel bir ilaç yapar. Geniş bir kapta papatyaları suyla kaynatın. Soğuduktan sonra bardakta servis edebilirsiniz. Tatlandırmak için şeker yerine bal veya şeker otunu tercih edin.
  • Lahana suyu: Birkaç lahana yaprağını suda 10 dakika kadar kaynatın. Soğumasını bekledikten sonra için.

Tatsız yemekler

Belirtileriniz azalmaya başladığında katı gıdaları da yemek listenize yavaş yavaş alabilirsiniz. Pirinç, pişmiş mısır unu, yağsız et, yoğurt ve az yağlı peyniri bu listeye dahil edebilirsiniz. Bağırsaklarınızın nasıl tepki verdiğini görmek adına az miktarda eklemeler yapın.

Diğer alternatifler arasında elma kompostosu ve pişmiş havuç sayılabilir. Bağırsaklarda oluşturduğu alkalin etkisi sayesinde bu gıdalar kalın bağırsak iltihaplanması için doğal ilaç görevi görürler.

Şekerlerden kaçının

Bağırsaklarınız iltihap kaptığında görevlerini tam olarak yerine getiremezler. Bu sebeple iltihaplanmayı tetiklemeyen yumuşak gıdaların yemek listenizde yer alması oldukça önemlidir. İltihaplanma belirtileri gösteriyorsanız işlenmiş şeker (kek, çikolata, şeker) ve beyaz ekmekten kaçınmanız sizin yararınıza olacaktır.

Bununla birlikte mevsimsel gıdalar, alkol, kahve ve gazlı içeceklerden kaçınmalısınız. Stres, sinir ve huzursuz bağırsak sendromundan kaynaklanan iltihaplanmalar için de size rahatlatıcı egzersizler tavsiye ediyoruz.

Yoga ve meditasyon size bu konuda yardımcı olabilecek aktiviteler arasındadır. Son olarak, hastalık belirtileri hala devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.