Kuşkonmaz Yedikten Sonra Neden İdrarınız Kokar?

Hiç kuşkonmaz yedikten sonra idrarınızın koktuğunu fark ettiniz mi? Bu yazıyla bu durumun nedenini keşfedin! 
Kuşkonmaz Yedikten Sonra Neden İdrarınız Kokar?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bazı yiyecekler idrarın kokusunu değiştirir. Kuşkonmaz da bunlardan biridir. Bu da onu yedikten sonra idrarınız kokacak demektir.

Bu durumun kaynağı asparagusik asit isimli maddedir. Onun metabolizasyonu, metanetiol isimli atık bir ürünün üretilmesine yol açar. İşte bu atık ürün nedeniyle idrarınız kokar.

Ayrıca asparagusik asitin metabolizasyonu, karakteristik kokuya yol açan dimetil sülfüt ve sülfür bileşenleri gibi başka maddelerin üremesine yol açar. Ancak bu süreç herkeste gerçekleşmez. Aslında bunu belirleyen DNA’daki belli bir genin varlığıdır.

Herkes bu kokuyu algılayamaz

Tıpkı kuşkonmaz yedikten sonra bir genin bu bileşenlerin üretimini belirlemesi gibi, herkes idrarındaki kokuyu algılayamaz. Hatta yalnızca nüfusun yüzde 40’ı bu kokuya karşı duyarlıdır.

Kokunun algılanması genetikle ve her bir bireyin DNA tipiyle de ilişkilidir. Ancak idrarın kokması gerçeğini değiştirmenin bir yolu, kuşkonmaz yedikten sonra daha fazla su içmek ve idrar söktürücü yiyecekler yemektir. Böylece idrar daha az yoğun olacak ve daha az kokacaktır.

Ayrıca bu kokuyu tanımlayamayan insanların büyük bir bölümünün kadın olduğunu da not edelim. Kadınlar genellikle kokuları tanımada daha iyidirler. Ancak bu bir istisnadır.

Bunun bir başka nedeni de kadınların idrarlarını yaptıkları pozisyonun kokuyu algılamalarını zorlaştırması olabilir. Ancak daha iyi sonuçlara ulaşmak için bu fenomenin ve genomun öneminin üzerinde çalışmaya devam etmek gereklidir.

bir demet kuşkonmaz idrarınız koku

Kuşkonmazdan sonra idrarınız koktuğunda tüketebileceğiniz doğal idrar söktürücüler

Bazı yiyecekler idrar üretimini artırır ve idrara çıkmayı stimule ederler. Bunun iyi örneklerinden ikisi çay ve ananastır. Bu yiyecekler sıvı toplanmasıyla savaşmaya yardımcı olurlar ve yoğunluğunu düşürerek idrarın kokusunu azaltma becerileri vardır.

Ayrıca idrar üretimini artırdıkları için vücudun arınmasına yardım eder ve böylece vücudu atık ürünlerden temizlemiş olurlar.

Ancak dehidrasyonu önlemek için doğru bir şekilde su tüketildiğinden emin olmak da önemlidir. Genellikle günde 2 litre (8 bardak) su hidrasyonu düzgün bir şekilde sağlamak için yeter de artar. Ancak daha sıcak ve nemli iklimlerde daha fazla su içmeniz gerekebilir.

Aynı şey terleme yoluyla çok fazla su kaybeden sporcular için de geçerlidir. Doğru su alımı, doğal idrar söktürücü yiyeceklerle birlikte böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kuşkonmazın diğer özellikleri

Kuşkonmaz potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca C ve B vitamini de bol miktarda içerir. Üstelik lif kaynağıdır. Bu da düşük olmasının yanında doyurucu bir yiyecek olduğu anlamına gelir.

Bu sebzenin çok yönlü olduğunu da not etmeliyiz. Yani onu farklı tarifleri yaparken kullanabilirsiniz. Buharda pişirebilir veya sotesini yapabilirsiniz. Benzer şekilde kremalı kuşkonmaz çorbası yapabilirsiniz. Bir başka harika fikir de bu sebzeyi kullanarak kiş yapmaktır. Ayrıca raf ömrü de uzundur.

kremalı kuşkonmaz çorbası

Sonuç

Kuşkonmazda vücutta metabolize olan bir madde vardır. Bu madde sülfüroz atık maddelerin oraya çıkmasına yol açar. Bu nedenle kuşkonmaz yedikten sonra idrarınız kokar.

Ancak herkes bu kokuyu algılayamaz.

Ne olursa olsun kuşkonmaz beslenme programınıza dahil edebileceğiniz çok ilginç bir sebzedir. Lif açısından zengindir ve kalori miktarı yüksek değildir. Bu da onu her tür beslenme programı için ideal bir sebze haline getirir. Ayrıca bu sebze çok yönlüdür. Yani onu kullanarak pek çok farklı tarif hazırlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramamoorthy A., Sadler BM., Van Hasselt JGC., Elassaiss-Schaap J., Kasichayanula S., Edwards AY., Van der Graaf PH., Zhang L., Wagner JA., Crowdsourced asparagus urinary odor population kinetics. CPT Pharmacometrics Syst Pharmacol, 2018. 7 (1): 34-41.
  • Mitchell SC., Waring RH., Land D., Thorpe WV., Odorous urine following asparagus ingestión in man. Experientia, 1987. 43 (4): 382-3.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.