Lotus Doğum: Özellikleri, Riskleri ve Faydaları

Bazı aileler, lotus doğumunun doğumun kutsallığına saygı duyduğunu düşünmektedir. Ancak, büyük bir risk alıyor olabilirler. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Lotus Doğum: Özellikleri, Riskleri ve Faydaları
María Irene Benavides Guillém

Yazan ve doğrulayan doktor María Irene Benavides Guillém.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Birçok kadın, modern doğumun artık duygusal ve ruhsal olarak önemli olmadığını düşünüyor, bu nedenle giderek daha fazla sayıda kadın, lotus doğum gibi başka seçenekler arıyor. Bununla birlikte, doğumu son derece tıbbileştirilmiş, metodik ve kontrollü bir hastane prosedürüne dönüştüren şeyin, annelerin ve bebeklerin mortalitesini (ölüm) ve morbiditesini (hastalık) azaltma arzusu olduğunu hatırlamak önemlidir.

Anne ve bebeklerin yeterli bakımı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir önceliğidir. Kanıta dayalı sağlık müdahalelerinin uygulanması, küresel anne ölümü riskini yaklaşık 73 kadında bir ölümden 180’de bire düşürdü.

Bu nedenle, çocuklarını dünyaya nasıl getirmek istediklerine karar verirken ebeveynlerin iyi bilgilendirilmesi gerekir. Buna lotus doğumu gibi kanıta dayalı olmayan uygulamalar da dahildir.

Lotus doğum nedir?

Bu tür doğum, bebek doğduktan sonra göbek kordonunun bozulmadan bırakılmasına odaklanır. Bebek kendi kendine ayrılana kadar göbek kordonuna ve plasentaya bağlı kalır. Kopma genellikle doğumdan sonraki üçüncü ve onuncu gün arasında gerçekleşir.

Plasenta kalan kanı çıkarmak için yıkanmayı gerektirir ve insanlar genellikle bunu bebek bezi gibi emici bir malzemeye sarar. Son olarak, katılan kişi, nemini düzenlemek ve hoş olmayan kokuları önlemek için tuz ve aromatik bitkilerle ovalar.

Bu uygulamanın kökeni

Lotus doğumu, adını 1974’te yeni doğan şempanzelerin plasentadan doğal olarak ayrıldığını gözlemleyen Clair Lotus Day’den alır. Bu durum, doğum sırasında bununla nasıl başa çıktığımızla ilgili soruları gündeme getirdi.

Göbek kordonu ve plasentanın amacı

Hamilelik plasenta olmadan gerçekleşemez, çünkü plasenta bir bariyer görevi görür ve annenin bağışıklık sisteminin bebeğe yabancı bir cisimmiş gibi saldırmasını engeller.

Bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu oksijen ve tüm besinler anneden plasenta ve göbek kordonu yoluyla bebeğe aktarılır. Ayrıca, bebekler ancak doğduklarında kendi ciğerleri aracılığıyla kana oksijen alabilirler.

plasentada bir bebek
Plasenta bebeği anne karnındayken besler.

Lotus doğum ile ilişkilendirilen faydalar

Lotus doğumunun beklenen ilk faydası, plasentadan kan geçişinde herhangi bir kesinti olmayacağı için çocuğun anemi geliştirmesini engellemektir. Göbek bağı hala bağlı olduğu için enfeksiyon riski olmadığına dair bir varsayım da bulunmaktadır.

Bunları destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt olmadığı için bunların yalnızca hipotezler olduğu konusunda net olmalıyız.

Neden bazı aileler lotus doğumunu seçiyor?

Ancak anne ve babaların lotus doğumunu seçmelerinin temel nedeni yukarıdakilerin hiçbiri değildir. Bunu, doğum anına manevi bir anlam katmaya çalışan bir alternatif olarak gördükleri için yaparlar.

Lotus doğumu açısından plasenta kutsal bir organ, yaşamın, doğurganlığın ve anne ile çocuk arasında kopmaz bir bağın sembolüdür. Bu uygulama, annenin ve yeni doğan bebeğinin doğum koşullarını seçme hakkını savunur.

Lotus doğumunun bebek üzerindeki etkisi

Lotus doğumu açısından, göbek bağı ve plasenta yenidoğanla bir bütün oluşturur ve yenidoğan hangi noktada ayrılmaya hazır olduğuna karar verir.

Bazı kişiler, plasenta ve göbek kordonunu korumanın, bebeği annesinden ve hamilelik sırasında onları koruyan organdan ani ayrılma travmasına maruz bırakmayı önlediğine inanmaktadır. Benzer şekilde, ebeveynler bebekleriyle daha fazla zaman geçirdiklerini, çünkü onları plasentaya bağlıyken hareket ettirmenin zor olduğunu söylüyor.

Lotus doğum ve riskleri

Bu noktada, eğer bu kadar iyiyse, lotus doğumunun neden kural olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Yukarıda belirtildiği gibi, güvenli ve yararlı bir uygulama olarak lehine hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Aslında, lotus doğumu risklidir ve çoğu profesyonel bunu önermez. Lehinde somut bir kanıt olmadığı sürece ve yeni doğanlar için tehlike oluşturduğuna dair raporlar olduğu sürece, bunu önermek ne etik ne de mümkün değildir.

Kordonu kesmeyerek bebeğe enfeksiyon bulaşma riskinin olmayacağı beklentisinin aksine, çürüyen plasenta aslında bir bakteri kaynağı olabilir. Omfalit (göbek enfeksiyonu) ve sepsis (kanın enfeksiyonu) vakaları bildirilmiştir.

Ek olarak, plasentadan kontrolsüz ve kalıcı bir kan akışı sarılığa (gözlerin ve cildin sararması), polisitemiye (kan viskozitesinin artmasına neden olan çok fazla kırmızı kan hücresi) ve tromboza yol açabilir.

Lotus doğumuyla ilgili öneriler

Çocuğunuzun hangi koşullarda doğması gerektiğine karar verirken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Kendinizi güvenilir kaynaklar aracılığıyla bilgilendirin ve güvendiğiniz bir doktora şüphelerinizi ve endişelerinizi danışın.
  • Doğum yöntemi (vajinal veya sezaryen), sağlık geçmişinize, hamileliğin gelişimine ve bebeğin sağlığına bağlı olacaktır. Gebelik dönemi kontrolleri ve gerekli testler yapıldığında karar vermek daha kolay olacaktır.
  • Sizinki düşük riskli bir hamilelik değilse bebeği evde doğurmayın. Bu, annenin veya çocuğunun risk altında olduğuna dair bir kanıt olmadığı sürece geçerlidir.
  • Bir sağlık merkezine kolay erişim çok önemlidir. Sağlık ağının işleyişi tüm ülkelerde aynı değildir. Bu nedenle, düşük riskli gebeliklerin %40’a varan kısmı doğum sırasında komplikeleşebilr.
  • Doktorlar doğum için hazırlanmayı şiddetle tavsiye eder ve buna doğum planı ve doğum öncesi kurslar da dahildir.

Doğum sancıları ve doğumun aktif yönetimi

Doğum sonu kanama, anne ölümlerinin en sık nedeni olmaya devam etmektedir. Doğum sancılarının veya doğumun üçüncü aşamasının aktif yönetimi, bu komplikasyonu önlemek için hayati bir müdahaledir.

Aktif yönetim üç davranışa atıfta bulunur:

Gecikmeli kordon sıkıştırma

DSÖ ayrıca göbek kordonunun gecikmeli klemplenmesini önermektedir. Bu, göbek kordonunu hemen bağlamamak veya kesmemek ve bunun için bebeğin doğumundan sonra en az bir dakika beklenmesi anlamına gelmektedir.

Bunun istisnası gecikmiş kordon klemplenmesi anemi ve onları etkileyebilecek diğer ciddi hastalıkları önlediği için sadece solunum desteğine ihtiyaç duyan yenidoğanlardır.

Saygılı doğum bakımı

Uluslararası kuruluşların hamilelik ve doğum bakımına ilişkin tavsiyeleri, anneye onurlu ve saygılı davranmayı amaçlar. Ayrıca annenin mahremiyetini, saygınlığını ve bütünlüğünü korurlar.

Amaç sadece anne hastalıklarını ve ölümlerini önlemek değil, aynı zamanda kadınları güçlendirmek ve haklarını korumaktır. Bu süreç gebe kalmadan önce başlar ve bebek doğduktan sonra da devam eder.

İnsanlaşmış doğum

Doğumdan sonra emzirmeyi kolaylaştırmak için ilk bir saat ten tene temas çok önemlidir. Esas olarak anne iyi olduğunda ve bebek komplikasyonsuz doğduğunda,

Katılan hemşire, yenidoğanı annesinin karnına yerleştirir, kurutur ve solunumunu değerlendirir. Bu arada, kordonu sıkıştırmadan önce birkaç dakika beklerler. Daha sonra bebeği bir başlık ve kuru bir battaniye ile örterler.

Diğer rutin bakımları atlamazlar, sadece bebeğin annesiyle yakın temasının ilk saati boyunca ertelerler.

hastanede doğum yapan kadın
Doğum eyleminin tıbbileştirilmesi, annelerin ve bebeklerinin ölüm riskini azalttı. Uluslararası kuruluşlar sürecin insancıllaştırılmasını tavsiye ediyor.

Lotus doğumu iyi bir fikir değil

Lotus doğumunu destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, bunu yaşayan ebeveynlerin lotus doğunu tekrarlamak istedikleri olumlu bir deneyim olarak gördükleri göz ardı edilemez.

Bunun nedeni, kısmen insani duygularımız, inançlarımız, düşüncelerimiz, duygularımız ve maneviyatımızın hayatımızın önemli bir parçası olmasıdır. Tıp bilgisi ise genellikle biyolojik ve fiziksel olana odaklanır ve diğer ihtiyaçları ihmal eder.

Yine de tıbbi bakımın soğuk, insanlıktan çıkmış veya travmatik doğumla eşanlamlı olması gerekmez. Anne, baba ve çocuğun sağlık açısından risk oluşturmayan bütünsel ihtiyaçlarını uzlaştırmanın yolları vardır.

Ebeveynler, doğuma hazırlıklarının bir parçası olarak sunulan bakımın özelliklerini araştırmalı ve doğrulamalıdır. Lotus doğum tavsiye edilmez, ancak birçok sağlık merkezi çok nazik, insani ve manevi alternatifler uygular.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Steer-Massaro C. Neonatal Omphalitis After Lotus Birth. J Midwifery Womens Health. 2020;65(2):271-275.
  • Gönenç İM, Aker MN, Ay E. Qualitative Study on the Experience of Lotus Birth. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2019;48(6):645-653.
  • Hart Hayes E. Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices: What Does the Evidence Tell Us? J Perinat Neonatal Nurs. 2019;33(2):99-102.
  • Bonsignore A, Buffelli F, Ciliberti R, Ventura F, Molinelli A, Fulcheri E. Medico-legal considerations on “Lotus Birth” in the Italian legislative framework. Ital J Pediatr. 2019;45(1):39.
  • Ittleman BR, German KR, Scott E, Walker V, Flaherman VJ, Szabo J et al. Umbilical Cord Nonseverance and Adverse Neonatal Outcomes. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(2):238-240.
  • Ahmad N, Nor SFS, Daud F. Understanding Myths in Pregnancy and Childbirth and the Potential Adverse Consequences: A Systematic Review. Malays J Med Sci. 2019;26(4):17-27.
  • Monroe KK, Rubin A, Mychaliska KP, Skoczylas M, Burrows HL. Lotus Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(1):88-94.
  • Ittleman BR, Szabo JS. Staphylococcus lugdunensis sepsis and endocarditis in a newborn following lotus birth. Cardiol Young. 2018;28(11):1367-1369.
  • Zinsser LA. Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping. Women Birth. 2018;31(2):e73-e76.
  • Tricarico A, Bianco V, Di Biase AR, Iughetti L, Ferrari F, Berardi A. Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis. Pediatr Neonatol. 2017;58(3):281-282.
  • Rodríguez A. Una tendencia en la asistencia al nacimiento: El parto lotus. [tesis]. Universidad de Jaén; 2017.
  • Vidhya, Kalaimathy A. Lotus Birth -A Ritual or Scientific. Asian J. Nursing Edu. and Research. 2011;1(3): 92.93.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.