Makula Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Makula deliği semptomları, zamanla bulanık veya çarpık görmeyi içerir. Bu durum retinanın merkezindeki küçük bir delikten oluşur. Bu makalede ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği hakkında daha fazla bilgi edinin.
Makula Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 08 Eylül, 2021

Makula deliği, adından da anlaşılacağı gibi makulayı etkileyen bir göz rahatsızlığıdır. Bu, retinanın merkezi ve en önemli kısmıdır, çünkü okumanıza, araç sürmenize ve etrafınızdaki dünyayı ayrıntılı olarak görmenize olanak tanır. Bu nedenle, gözün bu kısmındaki bir yaralanma görme keskinliğinde azalmaya neden olur.

İspanya, Alicante’deki Bilimler Okulu, 60 yaşın üzerindeki hastalarda makula deliğinin çok daha yaygın olduğunu belirtmektedir. Ayrıca her 1000 kişiden 3’ünü etkilerler. Ayrıca, 3’e 1 oranında erkeklerden daha fazla kadını etkilediği için açık bir cinsiyet önyargısı vardır.

Makula deliği semptomları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Makula deliği nedir?

Navarra Kliniği Üniversitesine göre, makula deliği, gözün makula kısmında bulunan küçük dairesel bir açıklıktır. Makula, retinanın merkezi bölgesidir ve ışık uyaranlarını yakalayan ışığa duyarlı bir dokudur. Daha sonra beyne gönderilecek görüntüleri algılar.

Makula deliği normal bir yaralanma olsa da, hastalar yaşla birlikte gelen doğal makula dejenerasyonunu da yaşıyor olabilirler. Her iki koşulun da çok benzer semptomları vardır ve bunları makalenin ilerleyen kısımlarında tartışacağız.

İşte makula deliklerinin aşamaları:

  • Birinci derece: Fovea, makulanın merkezindeki çöküntüdür. Bu aşamada, retinanın foveal alanı ayrılacak, ancak tam bir retinal foramen oluşturmayacaktır. Bunu tedavi etmezseniz, bu koşulların yarısı ilerleme gösterir.
  • İkinci derece: Fovea bölgesinde küçük, tam bir retina deliği görünecektir. Tedavi olmadan, bu sorunların yaklaşık %70’i daha da kötüleşecektir.
  • Üçüncü derece: Deliğin boyutunda yaklaşık 400 veya daha fazla mikrona kadar bir artış görülür.
  • Dördüncü derece: Camsı cisim, gözlerimizin içindeki jelatindir. Bu aşamada, makula deliği arka vitreus dekolmanına neden olacaktır.

Gördüğünüz gibi, makula deliği semptomları, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişecektir. Deliğin boyutu ve retinanın neresinde olduğu hastanın görüşünün ne kadar bozulacağını belirleyecektir.

Onlara ne sebep olur?

Daha önce bahsedilen çalışmalara göre, deliğin nedenine bağlı olarak iki tip makula deliği vardır. Bunlar:

1. İdiyopatik makula deliği

Buna senil da denir, çünkü 50 ila 70 yaş arasındaki, normal kırma kusurları olan veya olmayan ve ilişkili sistemik koşulları olmayan hastaları etkiler. Camsı cisim düzensizleşir ve yaşla birlikte kasılmaya başlar. Sonuç olarak, bu değişiklik makula üzerinde bir delikle sonuçlanan çekişe neden olur.

Ulusal Göz Enstitüsü, idiyopatik bir makula deliği geliştiren hastaların %15’inin zamanla diğer gözde de gelişme riski altında olduğunu belirtmektedir.

2. İkincil makula deliği

Makula delikleri, örneğin, şiddetli miyopisi olan veya oküler yaralanması olan hastalarda olduğu gibi, önceki bir durumun ikincil bir sonucu olarak da görünebilir. Ek olarak, retina dekolmanı olan veya kistik makula ödemi gelişen kişilerde bu tür yaralanmaların gelişme riski daha fazladır.

Bununla birlikte, küt göz yaralanmalarının sadece %1 ila %9’u travmatik bir makula deliğine neden olur. Ayrıca gençlerde kendi kendilerine kapanabilirler.

Makula deliği belirtileri

Amerikan Retina Uzmanları Derneği (ASRS) bize en yaygın makula deliği semptomlarından bazılarını gösteriyor. Çoğu durumda (doğrudan bir darbeden kaynaklanmadıkça), yavaş yavaş ortaya çıkarlar. Sonuç olarak, hasta görüşünün giderek bulanıklaştığını fark edecektir.

Makula deliği olan kişiler görme yetilerindeki azaltmanın yanı sıra düz çizgilerin bükülmeye başladığını fark edebilir. Bozulmuş görme türlerine metamorfopsi denir. Ayrıca, görüş alanınızda skotomlar adı verilen koyu renkli alanların belirdiğini fark edebilirsiniz.

Makula deliği teşhisi

Makula deliği tespit etmenin ilk adımı, mümkün olan en kısa sürede bir göz doktoruna görünmektir. Etkilenen göze göz bebeğini genişletecek özel damlalar vereceklerdir. Ardından, gözünüzü inceleyebilirler. Bundan sonra optik koherens tomografi (OCT) yöntemlerini kullanacaklar.

OCT, optik koherens interferometrisine dayanır ve hastanın oküler fundus dokusunun tomografik görüntülerini almak için kullanılır. Ultrasona çok benzer. Aradaki fark, bu durumda, gözün iç kısımlarını haritalamak için ses dalgaları yerine ışık kullanılmasıdır.

Makula deliği tedavisi

Amerikan Oftalmoloji Akademisi (AAO) bize bir maküler deliğin genel tedavisini gösterir. Bununla birlikte, her hastanın bireysel tedavisi, büyük ölçüde yaralanmanın ilerlemesine ve gözdeki konumuna bağlı olacaktır.

Aşama 2 ila 4’te tedavi ameliyat gerektirir. Doktor, oküler makulanın dışarı çıkmasına neden olan camsı cismi çıkarmak için yapılan bir ameliyat olan vitrektomi yapacaktır. Ameliyat lokal ayaktan anestezi ve aşağıdaki aletleri gerektirir:

  • Retinayı aydınlatmak için fiber optik ışık
  • Göz içi basıncını korumak için bir irrigasyon kanülü.
  • Fazla camsı jeli kesen ve çıkaran bir alet.

Bu prosedür, bir dizi çok küçük, stratejik insizyon kullanılarak yapıldığı için çok minimal invazivdir. Fazla camsı cismi çıkardıktan sonra, cerrah, gözlere makulayı yerinde tutacak ve göz iyileşene kadar stabilize edecek bir tür gaz kabarcığı yerleştirecektir.

Riskler ve ameliyat sonrası bakım

Oküler Mikrocerrahi Enstitüsüne (IMO) göre, makula deliğinin zamanla yeniden açılma olasılığı %15’tir. Buna ek olarak, hastalar ameliyat olacaklarsa aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalıdır:

  • Ameliyattan sonra gözünüz ağrıyabilir. Bazı kısa süreli ilaçlar almanız gerekebilir.
  • Gaz kabarcığının yerinde kalması için yüzünüzü bir hafta veya daha uzun süre aynı pozisyonda tutmanız gerekir. Bu nedenle, normal rutininize devam edemezsiniz.
  • Gaz kabarcığı çözülene kadar uçaklara binemez veya dağlara tırmanamazsınız. Göz içi basıncını değiştiren herhangi bir aktivite operasyonun sonuçlarını riske atabilir.

Tüm bu düşüncelere ek olarak, iyileşmenin kademeli olduğunu ve makula deliğinin aniden kapanmayacağını unutmamalısınız.

Ayrıca hastanın geri geleceği görme yüzdesi deliğin boyutuna ve orada ne kadar kaldığına bağlıdır. Operasyonun görüşünüzü %100 düzeltmesi gerekmiyor.

Ciddi bir durum değildir, ancak iyileşme yavaştır

Gördüğünüz gibi makula delikleri ciddi bir klinik durum değildir. Ancak ameliyat sonrası iyileşme süreci oldukça yavaş ve hantaldır. Hastanın 7 günden fazla bir süre başını aynı pozisyonda tutması gerektiği basit gerçeği kendi içinde dikkat çekicidir.

Bu nedenle makula deliği ameliyatı olmadan önce aktivitelerinizi iyi planlamalı ve çevrenizdekilere haber vermelisiniz. Ancak, en önemli şey, kontrol ettirmeden önce gerekenden daha fazla zaman geçirmemenizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.