Menopoz Başlangıcını Hızlandıran 6 Faktör

Kontrol edemediğiniz belirli kalıtımsal boyutları olsa da, menopozun erken başlamasına etki edebilen dış faktörler vardır ve bu nedenle bunlar göz önüne alınmalıdır.
Menopoz Başlangıcını Hızlandıran 6 Faktör

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Menopozun gerçekleşeceği yaş, doğumunuz ile beraber önceden belirlenmiştir ve bunu geciktirmek imkansızdır. Bununla birlikte, menopoz başlangıcını hızlandıran faktörler bulunmaktadır.

Genetik kodunuzu değiştirmek elinizde olmayan bir durum olsa da kendinizi koruyabilir ve belirli kötü alışkanlıklardan kaçınabilirsiniz. Diğer bir yandan, kendinizi, hayatınızdaki bu yeni aşamayı sağlıklı ve huzurlu yaşamak için hazırlayabilirsiniz.

Menopoz Başlangıcını Hızlandıran 6 Faktör

Küresel olarak, menopoza ortalama giriş yaşı 50-51 arasındadır. Sadece her 100 kadından bir tanesi 40’lı yaşlarda menopoza girer.

Bu durum, kötü yaşam tarzı alışkanlıklarınız varsa ve menopoz başlangıcını hızlandıran bazı unsurları uyguluyorsanız gerçekleşebilir.

Yapmamanız gereken ve sizi daimi olarak etkileyecek şeylerin ne olduklarını bilmek istiyor musunuz? Onları keşfetmek için okumaya devam edin.

1. Kromozom bozuklukları

Turner sendromu ve kırılgan X kromozomu sendromu gibi cinsiyet kromozomu X’e bağlı genetik bozukluklar, menopoz başlangıcını hızlandırabilir.

Bu durumlar, doğuştan yumurtalık bozuklukları olan kadınlarda görülebilir. Bu insanların daha az sağlıklı folikülleri vardır ve bir çoğunda atrofi hastalığı bulunmaktadır.

Genetik nedenler, genellikle kadınlar çok genç yaştayken, çoğu kez ergenliğe girmeden çok önce teşhis edilir.

Bazı durumlarda ise, kadınlar normal olarak gelişimlerini sürdürür ve aybaşı dönemlerine zamanında girerler, ancak menopoz evresine zamanından önce girerler.

Bu nedenlerden dolayı jinekoloğunuza muayeneye gitmeli ve önerdikleri testleri kabul etmelisiniz.

2. Işın tedavisi ve kemoterapi menopoz başlangıcını hızlandırabilir

sıcak basması

Bu iki tedavi yöntemi hücrelerin büyümelerini engellemek için tasarlanmıştır. Sadece kötü niyetli hücrelere değil, sağlıklı olanlara da saldırırlar.

Bu nedenle, kanser tedavileri diğer yan etkilerinin yanı sıra yumurtalık fonksiyonlarının erken kaybına yol açabilir.

Diğer yandan, hangi yaşta olursanız olun menopoz, bazı ilaçlar tarafından tetiklenebilir. Şiddetli endometriozis hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaç buna örnek olarak gösterilebilir.

Unutmayın ki, eğer sorularınız varsa ya da menopozun herhangi bir belirtisini yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Kullandığınız ilaçları onlara sorun ve bütün yan etkilerini öğrenin.

3. Rahim ve yumurtalıkların ameliyatla alınması

Her iki yumurtalığın ameliyatla alınması, sizi derhal menopoza sokar. Ameliyattan sonra kadınsal döngüler durur ve hormon seviyeleri hızla düşüşe geçer.

Genellikle, sıcak basması ve cinsel istek kaybı gibi menopozun şiddetli semptomlarını tecrübe edersiniz.

Bazı kadınlar rahim alma ameliyatı olurlar ancak yumurtalıklarını tutarlar.

Bu hastalar, menopoza derhal girmezler çünkü yumurtalıkları hormon üretmeye devam eder. Rahminizin artık olmamasından dolayı fark edeceğiniz şey, artık aybaşı geçirmeyeceğiniz ve hamile kalamayacak olmanızdır.

4. Uyuşturucular ve toksinler

sigara, uyuşturucu ve alkol

Menopoz başlangıcını hızlandıran en genel neden vücuda alınan uyuşturucular ve toksinlerdir. Böcek ilacı, alkol ve tütün ürünleri ile temas halinde olmak yumurtalığın zarar görmesine neden olur.

Bu alışkanlıklara sahip kadınların erken menopoza girme riskleri yüksektir. Ortalama olarak, bu kadınların sigara ve alkol kullanmayan kadınlara göre menopoza girme yaşı 2 yıl daha erkendir.

Bu nedenden dolayı sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini azaltmak oldukça önemlidir. Fiziksel egzersiz yapmak da yumurtalıklardaki hormon seviyesini düzenlemesinden dolayı önemlidir.

Doğum kontrol haplarının menopoza erken girmekle bir ilişkisi olmadığını belirtmekte yarar vardır.

5. Sara Hastalığı

Sara hastası olan kadınlar, cinsel dürtü azlığı ve doğurganlıkla ilgili problemler yaşayabilirler.

Bu rahatsızlık, östrojen ve progesteron hormonlarının dengesinde sürekli değişiklik oluşturur, ve böylece sara hastaları menopoz evresine daha erken girerler. Bu durum, geçirilen nöbetlerin beynin hormon üretimini dengeleyen kısımları üzerindeki etkisinden kaynaklıyor olabilir.

Östrojen bu nöbetleri tetikleyici rol oynarken, progesteron sizi bu nöbetlerden korumaya çalışır.

Bu nedenlerden dolayı yapılan mantıklı açıklama ise, progesterona nazaran östrojen seviyesindeki artışların, ataklar gerçekleştiğinde oluşmasıdır.

6. Otoimmün hastalıklar

Bağışıklık sistemi hastalıklarının meydana gelmesi ve gelişmesi, vücudun kendi doku ve yumurtalıklarına ve östrojen reseptörlerine saldıran antikor üretmesi durumudur. Bütün bunlar, yumurtalıkların dejenerasyonunu ve menopoz başlangıcını hızlandıran sebeplerdir.

Tiroit hastalıkları ve diyabet, erken menopoza giren insanların  20%’sinde mevcut olan hastalıklardır. Eğer bu hastalıkların birisi sizde varsa, tedavi rejiminize harfiyen uymanız oldukça önemlidir.

Ayrıca endokrin sistemi bağışıklığı rahatsızlıkları da bu durumla ilgilidir. Bunlar; akderi (vitiligo), kansızlık, deri veremi, Sjogren sendromu ve kronik hepatit gibi hastalıklardır. Yumurtalıklara saldıran pelvik enfeksiyonlar da neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Diyabetten Koruyan 7 Besin

Kendinizi menopoza hazırlamak

salata yiyen kadın

Menopoz sizin üreme hayatınızın sonunu işaret eder ve bazı ender durumlarda 20 yaşındaki insanların bile menopoza girdiği gözlenmiştir. Menopoza giriş hızını arttıran 6 faktörden hali hazırda bahsetmiş bulunuyoruz.

Bunlardan bazıları kontrol edilebilir ya da engellenebilir ancak diğerleri öylece başınıza gelebilir. Bizim önerimiz ise sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeniz ve sağlığınıza ilgilenmenizdir.

Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın ve onları daha iyi hale getirmeye çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gold E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-40.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285482/

  • Ceylan, B., & Özerdoğan, N. (2015). Factors affecting age of onset of menopause and determination of quality of life in menopause. Turkish journal of obstetrics and gynecology, 12(1), 43-49.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558404/
  • Jehan S, et al. (2017). Sleep, melatonin, and the menopausal transition: What are the links? DOI:
    10.5935/1984-0063.20170003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.