Montessori'ye Göre Çocuklarda Emici Zihin Nedir?

Maria Montessori, çocuğun hayatındaki herhangi bir zamandan daha fazlasını öğrenebildiği bir aşama olan emici zihin kavramını önerdi. Özellikleri nelerdir? Bu konu hakkında her şeyi buradan öğrenin!
Montessori'ye Göre Çocuklarda Emici Zihin Nedir?
Elena Sanz

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Elena Sanz.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 26 Mart, 2023

Emici zihin, ünlü pedagog Maria Montessori tarafından önerilen bir kavramdır. 0-6 yaş arası çocukların çok kolay öğrendiğini ifade eder.

Zihinleri her şeyi emen bir sünger gibidir.

Montessori, yaşamın bu ilk aşamasında çocukların çok fazla çaba harcamadan çok fazla öğrenme geliştirdiğine dikkat çekti. Konuşmayı, yürümeyi, ilişki kurmayı, dünyayı adlandırmayı öğrenirler.

6 yaşına kadar meydana gelen gelişim şaşırtıcıdır. Çocuğun tamamen dönüştüğü ve sözlü ve sözsüz dil gibi çeşitli karmaşık becerileri kazandığı bir aşamadır. Bu, emici zihin sayesinde mümkün olur.

Çocuğun zihni nasıldır?

Maria Montessori, oldukça etkili ve prestijli bir öğrenme yöntemi geliştiren bir İtalyan pedagogdu. Fransız doktorlar Jean Itard ve Edouard Sèguin ile İsviçreli bir pedagog olan Pestalozzi’nin katkılarına dayanıyordu.

Gözlem, Montessori’nin çocuğa doğal bir merak ve muazzam bir sürpriz kapasitesi bahşedildiğini göstermesine izin verdi. Hemen hemen her uyarıcının hemen dikkatini çektiği söylenebilir.

Montessori’ye göre bunun nedeni, yetişkinlerin aksine, çocukların çevreleri tarafından kendilerine sunulan tüm bilgileri doğal ve istemsiz bir şekilde özümsemeleridir. Bu nedenle, bu onların kendi hızlarında ve ilgi alanlarına göre yeni deneyimler yaşamaları için ideal bir aşamadır.

çimlerde toplarla oynayan emekleyen bebek
Çocuklar küçükken tüm uyaranlara açıktır ve bu nedenle büyük bir özümseme kapasitesine sahiptirler.

Emici zihin nedir?

Emici zihin, çocuğun çevresinden kendiliğinden bilgi toplama kapasitesine sahip olduğu bir durumdur. Daha sonra bu bilgiyi işler ve onu zihnine ve hayatına entegre eder.

Bu zihinsel durum 0 ile 6 yaşları arasında ortaya çıkar.

Montessori’ye göre emici zihin doğada ilk 3 yıl bilinçsiz, sonraki 3 yıl bilinçlidir. Çocuğun “bilinçsiz bir yaratıcı” olmaktan “bilinçli bir işçi” olmaya gittiğine dikkat çeker.

Emici bir zihinden bahsediyoruz çünkü gerçekte bebek her şeyi emen bir sünger gibidir. Bu ruh halinin başlıca özellikleri şunlardır:

  • Yaratıcı doğaya öncelik verilir.
  • Bu, insan türünde doğal bir durumdur.
  • Geçicidir. Sadece 0 ile 6 yaş arasındadır.
  • Bilgi hızla ve zahmetsizce emilir.
  • Bilginin emilimi gelişigüzel ve sınırsızdır.

Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: İki Dil Bilen Çocuklar Yetiştirmenin Faydaları

Emici zihin nasıl gelişir?

Emici zihin, herhangi bir irade müdahalesi olmadan doğaldır. Çocuk sadece hayatta olduğu için bilgiyi özümser. Çevresindeki her şeyi kendi ihtiyaçlarına göre yapar.

Ancak Montessori, emici zihnin farklı boyutları kapsadığını gözlemledi. Çocuğun dikkatini farklı zamanlarda belirli uyaranlara odaklamasına neden olan bir dizi yatkınlık vardır. Her birinde, gelişimi için neyin gerekli olduğuna odaklanır.

Bu şekilde Montessori’nin hassas dönemler olarak adlandırdığı geçiş ve eşzamanlı aşamalar yapılandırılır. Her birinin süresi ve yoğunluğu değişir. Genellikle örtüşürler.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Bunu da okumak isteyebilirsiniz: Beyin ve Zihin Arasındaki Fark

Hassas dönemler

Hassas dönemler, küçüklerin gelişimlerine göre ihtiyaç ve ilgilerinin değiştiği aşamalardır. Bir bütün olarak, emici zihnin evrimsel çizgisini oluştururlar:

  • Sıralama: 0 ila 6 yaş arası. Çevrelerindeki her şeyi sınıflandırmaya ve kategorilere ayırmaya ilgi vardır. Bu, düzenin olduğu ortamlarda tercih edilir.
  • Hareket: 0 ila 5-6 yıl arası. İlgi, bir yerden başka bir yere taşınmaya odaklanır. Çocuk yürümeyi öğrendiğinde yoğunlaşır.
  • Dil: 0 ila 7 yıl. Doğrudan öğretim olmadan kelime edinirler.
  • Duyumlar: 0 ila 6 yaş arası. Duyuların gelişimini ifade eder. İşitme ve görme başlangıçtan itibaren aktiftir. Zamanla dokunma, tat ve koku daha keskin hale gelir.
  • Küçük nesneler: 0 ila 6-7 yıl. İlgi, küçük nesnelere ve ayrıntılara gösterilen özene odaklanır.
  • Sosyal yaşam: 0 ila 6 yıl. Akranlarla ilişki kurma ve bir arada yaşama kalıpları edinme ihtiyacıyla ilgilidir.
yattığı yerden oyun oynayan bebek
Doğal bir süreç olmasına rağmen, farklı unsurlar, emici zihnin uyarılmasını desteklemeye hizmet eder.

Eğitimin etkileri

Emici zihnin doğal bir şekilde çalışması, yetişkinlerin bu aşamada hiçbir rol oynamadığı anlamına gelmez. Aksine, çocukların öğrenme ve gelişim süreçlerinde ilerlemeleri için onların rolü esastır.

İdeal olan, onların kendi ritimlerine ve ihtiyaçlarına göre yeni deneyimler yaşamalarına izin vermek ve onları teşvik etmektir. Zamanla, dünyaya ve kendilerine ilişkin algılarını şekillendirecek olan şey budur.

Montessori, eğitim yöntemlerinin sadece entelektüel gelişime odaklanmaması gerektiğine, her hassas döneme göre öğrenmeyi de desteklemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuğun kendiliğinden ilgisi dikkate alınmalıdır.

Emilen zihnin aşaması hayatta benzersizdir. Bir yetişkinin, çocuğun hayatının ilk anlarında öğrendiği her şeyi öğrenmesinin yaklaşık 60 yıl alacağı tahmin edilmektedir.

6 yaşından sonra, emici zihin kaybolur. Onun yerine aynı öğrenme kapasitesine sahip olmayan muhakeme yapan zihin vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Santerini, M. (2013). Grandes de la educación: María Montessori. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (349).
  • Carbajo, M. E., & Mur, B. (2016). Una respuesta a la curiosidad natural. Cuadernos de pedagogía.
  • María, M. (1986). La mente absorbente del niño. México DF Editorial Diana,(Original italiano 1952).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.