Myasthenia Gravis İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Myastenia gravis, başka etkilerinin yanında, genellikle hastaların yüz ifadelerini kaybetmelerine yol açar. Bu yazıda bu hastalıkla ilgili her şeyi öğrenebilirsiniz. 
Myasthenia Gravis İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Myasthenia gravis, en önemli özelliği istemli kasların zayıflaması bir oto-immün hastalıktır. Bu hastalık, bağışıklık sisteminin onların hareket etmelerini sağlayan kas reseptörlerine saldırmasına neden olur. Bu da sinirler ve kaslar arasındaki bağı böldüğü, böylece düzgün çalışmalarına izin vermediği anlamına gelir.

Myasthenia gravis terimi Latince’den gelir. “Şiddetli kas zayıflaması” demektir. 5000 kişide yaklaşık 1 kişiyi etkiler. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ancak en yaygın olduğu yaş kadınlarda 40’tan önce erkeklerde ise 50’den sonradır.

Hala tedavisi olmayan kompleks ve pasifleştirici bir hastalıktır. Ancak semptomları yatıştırmaya yardımcı olan belli tedaviler mevcuttur. Bu yazıda bu hastalıkla ilgili bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.

Myasthenia Gravis İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu hastalığı anlamak için öncelikle kasların nasıl çalıştığını anlamalıyız.

Kaslar sinirlerden kimyasal sinyaller alırlar. Normalde istemli bir hareket yaptığımızda, bu maddeler sinir uçlarının içine salgılanır, kas sinirlerinde görev yaparlar, istenen güç ve kesinlikle hareket oluşur.

sinir uçları

Ancak myasthenia gravis, bağışıklık sistemini bozar ve bu kas reseptörlerine saldırır. Bu, kimyasalların kasları aktifleştirmesine izin vermez. Böylece zayıflamaya ve yorgunluğa neden olur. Bu kas zayıflığı bir aktivite periyodundan sonra kötüleştir.

Myasthenia gravis genellikle yüz ifadelerini, çiğnemeyi veya yutmayı kontrol eden kasları etkiler. Solunum yollarındaki kasları bile etkileyebilir.

Semptomlar

Yukarıda belirttiğimiz gibi, kas zayıflaması, temel semptomdur. Bu zayıflık bir kas tekrar tekrar kullanıldıkça kötüleşir ve dinlenmeyle iyileşir. Maalesef semptomlar zamanla kötüleşir ve hastalık birkaç yıl sürdükten sonra çok şiddetli hale gelebilir.

Hastalık çeşitli kas gruplarını etkilese de en sık etkilenenler şunlardır:

  • Göz kasları. Myasthenia gravis hastalığından muzdarip olan pek çok kişide çift görme gibi görüş sorunları vardır. Ayrıca sarkık göz kapağı oluşumuna da yatkındırlar.
  • Hastaların pek çoğu konuşmakta zorluk çeker. Ayrıca genizden gelen yumuşak bir sesleri vardır.
  • Yutma süreci. Bu hastalık çiğneme ve yutma gibi basit hareketleri etkiler. Bu da herhangi bir şey yerken veya içerken boğulma riski olduğu anlamına gelir.
  • Yüz ifadeleri. Myasthenia gravis hastaları sıklıkla normal bir şekilde gülümseyemezler.
  • Üstelik zayıflık kollarda ve bacaklarda veya boyunda da kendini gösterebilir. Böyle bir durum olduğunda, hastanın yürüme becerisini değiştirebilir. Hasta başını doğal pozisyonunda tutmakta zorlanabilir. Bu nedenle başı sürekli iki yana düşmeye meyilli hale gelebilir.
boynunu tutan kadın

Myasthenia gravis tanısı

Myasthenia gravis tanısın konabilmesi için doktorun tüm semptomları ve hastanın medikal geçmişini bilmesi gerekir. Daha sonra eksiksiz bir fiziksel inceleme yapmalılar. Ayrıca tanının kesinleşmesi için çeşitli ek testlerin de yapılması gerekir.

Örneğin doktorlar büyük ihtimalle pek çok şeyin yanında, kas gücünü ve esnekliğini, refleksleri ve koordinasyonu kontrol etmek için bir nörolojik muayene yapacaklardır.

Tanı için kan testleri de çok faydalı bilgiler verir. Daha önce açıkladığımız gibi, bu, oto-immün bir hastalıktır. Bu nedenle genellikle hastanın kanında belli bazı antikorlar bulunur. Doktorlar ayrıca aşağıdakiler gibi bazı testlere de başvurabilirler:

  • Buz testi. Hastanın göz kapağında sarkıklık varsa faydalıdır. Doktor hastanın göz kapaklarının üzerine yaklaşık iki dakika boyunca buz torbası koyar ve sonra o bölgede bir hareket olup olmadığını analiz eder.
  • Tekrarlayan sinir uyarımı. Bu testte sinirlere, kasları uyarıp uyarmadıklarını anlamak için elektrik dürtüler yollanır.

Sonuç

Myasthenia gravis, en önemli özelliği kas zayıflığı olan kompleks bir hastalıktır. Vücutta göz, kol ve bacaklar ve solunum yolları kasları gibi farklı kısımları etkileyebilir.

Hastanın hayatını tehlikeye atabilecek ciddi bir hastalıktır. Ayrıca hala tedavisi yoktur. Bu nedenle herhangi bir semptom nedeniyle doktora gitmek çok önemlidir. Böylece semptomları kontrol altında tutabilmek için en uygun tedaviyi uygulayabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.