Salatalık ile Ödemle Mücadele Edin

Salatalık ile Ödemle Mücadele Edin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kanımızdaki sıvılar, kandan dokulara geçebilmektedir. Lenf bezi sistemi, vücudu kaplayan bir boru sistemidir ve bu borular, dokulardan sıvıları emerek, bu sıvıyı tekrar kan dolaşım sistemine aktarırlar. Ödem ve su toplama, lenf sistemi tarafından emilmeyen sıvılar yüzünden oluşan sorunlardır. Salatalık ise bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Su toplama ve ödem rahatsızlıkları iki ana kategoride genellenebilir. Bunlar, tüm vücutta iltihaplanma olduğunda çıkan ödemler ve vücudun sadece belli bölgelerinde görülen ödemlerdir. Peki salatalık, ödem ile nasıl savaşır?

Ödemin çok fazla nedeni vardır; sıcağa vücudun tepki vermesi, çok fazla tuz tüketmek ve özellikle adet dönemlerinde hormonlardaki değişimden kaynaklanan sebepler bunlardan bazılarıdır.

Bu problemleri yaşıyorsanız size önerimiz, kesinlikle doktorunuza danışmanız ve kendi kendinize ilaç kullanmamanızdır. Çünkü ödem; kalp, böbrek ve karaciğer ile ilgili çok ciddi hastalıkların göstergesi olabilir.

Ödemin Belirtileri

Ödemin belirtilerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Ödem olan bölgelerde şişme görülmesi.
  • Genelde bu bölgeler, ayaklar, bilekler ve ellerdir.
  • Ödemli bölgelerde acı görülebilir.
  • Eklem bölgelerinde tutulma olabilir.
  • Birkaç gün veya bir kaç haftada hızlı kilo almak.
  • Açıklanamayan kilo değişimi.
  • Ödemli bölgelere elinizle bastırdığınızda, elinizin yarattığı çukurun bir süre ciltte kalması.
  • Bazı aşırı durumlarda dokunulduğunda derinin kanaması.

Ödem Atmak için Salatalık

dilim salatalık

Bir salatalığın, kabuğu ile birlikte aşağı yukarı 45 kalori olduğunu düşünürsek, bir dilim salatalıklı bir bardak suyun, gazlı içecekler veya enerji içeceklerine iyi bir alternatif olduğu söylenebilir. Günlük tükettiğiniz gazlı içecekleri, salatalıklı su ile değiştirirseniz, günlük kalori alımınızdan en az 150 kalori azaltmış olursunuz.

Salatalık suya girer girmez, içindeki bazı besleyici maddeler suya karışmaya başlar. Salatalığın kalorisi düşüktür ve içerdiği su oranı çok yüksektir, ayrıca, vücutta su tutmayı engelleyici mineraller de içerir. Salatalığı, içtiğiniz suya tat vermek için kullanmak, vücuttaki ödemleri atmanıza yardımcı olacaktır.

Salatalıklı su ayrıca idrar söktürücüdür, ki su toplamanın, kilo almanın yaygın sebeplerinden biri olduğunu size hatırlatırız.  Salatalığın içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklı sisteminiz de güçlenecek, kalp rahatsızlığı riskiniz azalacak ve gözleriniz daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca, C vitamini, kırışıklıklara da iyi gelen bir vitamindir. Salatalıktaki K vitamini ise, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurken, kemikleri güçlü tutmaya yarar. Salatalığın içerdiği A vitamini, gözlerinizin iyi görebilmesi, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve hücre yenilenmesi için gereklidir.

Salatalıktaki potasyum, tansiyon ve kolesterolu azaltmaya yardımcı olurken demir, kan hücrelerine oksijen sağlar. Salatalığın içerdiği kalsiyum, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.

iki dilim salatalık

Yukarıda bahsettiğimiz tüm etkiler, suyunuza koyduğunuz salatalık miktarı ile değişecektir. Daha fazla salatalık kullanmak, alacağınız vitamin ve mineralleri çoğaltacaktır. Ödem ve su toplamaktan kurtulmak için, bir salatalığı bir litre suya koyup için. Gün boyunca iki litre su içmeye özen gösterin.

Salatalıklı su, toksinleri vücuttan atmakta da birebirdir. İçindeki lif sayesinde sindirime yardımcı olan salatalık, yemek yeme isteğinin de azalmasını sağlar. Yiyecekleri daha iyi sindirmek, kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

İlginizi çekebilir ...
Salatalık Suyu ve Faydaları: Keşfedin
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Salatalık Suyu ve Faydaları: Keşfedin

Salatalık suyu, sağlıklı, besleyici ve çok yönlü bir içecektir. Yüksek besin içeriği nedeniyle, birçok başka faydayı da bünyesinde barındırır.



  • Boron W.F., Boulpaep E.L. (2012.) Medical Physiology: A Cellular and Molecular Approach, 2e. Saunders/Elsevier, Philadelphia, PA.
  • Kumar; Abbas; Fausto (1999). Pathologic Basis of Disease (7th ed.). Elsevier Saunders. p. 122.
  • Palmer BF, Alpern RJ (1997). “Pathogenesis of edema formation in the nephrotic syndrome”. Kidney Int. Suppl. 59: S21–7.

Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.