Orta Yaş Kriziyle Nasıl Başa Çıkılır?

Orta yaş krizi ilişkileri, hatta aileleri bozabilir veya depresyona neden olabilir. Öte yandan, kişiyi güçlendirebilirler de. Bu ikisi arasındaki fark, bu süreçle başa çıkarken nasıl bir yol izlediğinizle ilgilidir.
Orta Yaş Kriziyle Nasıl Başa Çıkılır?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Orta yaş krizi ile nasıl yüzleşebilirsiniz? Bu, bakış açısındaki bir değişimle bile olabilir.Orta yaş krizini anlamak, hayatınızın her aşamasında dolu dolu yaşamanızda ve zaman zaman karşımıza çıkan depresyon ve anksiyeteyi başınızdan atmak için size yardımcı olacaktır.

Orta Yaş Krizi Nedir?

40 yaş civarında kadınlar menopoza girerler ve fiziksel ve psikolojik değişimler yaşarlar. Bu süreç, hayatlarında ne yaşlı ne de genç oldukları ve yaşlanmaktan korktukları bir dönemdir.

Erkeklerde ise saçlar bu yaşlarda kırlaşmaya başlar ve bu durum anksiyeteye ve endişelere neden olur.İki cinsiyet için de, birden bire yapılacaklar listesi ortaya çıkar ve kişiler hayatta başardıkları ve yapmakta oldukları şeyleri gözden geçirirler.

Bu, yaşa ve biyolojik değişimlere bağlı olan evrimsel bir durumdur.Çevresel faktörlerin de bu sürece etkisi vardır. Aile baskısı ve sosyal baskı kişinin üstüne gelir ve kafasında kendine güvensizlik gibi şeylerin oluşmasına neden olabilir. Hayatın bu dönemi, arama ve kaybetme zamanına dönüşebilir.

Yansıtma Vakti

gülen kadın

Kişilik çatışmaları, aile, evlilik ve kariyer krizleri çok sık görülen durumlardır. Artık yansıtma yapma ve hayatın ritmine değişiklik getirebilecek kararlar verme vakti gelmiştir.

Hayattaki amaçlarına ulaşmış kişiler, orta yaş krizini daha rahat atlatır. Rutinin kölesi olmuş, kendine güveni olmayan veya belli amaçlar belirleyememiş kişiler bu dönemde depresyona girmeye daha meyillidir. Ayrıca çelişkili partnerleri olan kişilerin de depresyon riski daha yüksektir.

Radikal Değişimler

Günümüzde sosyal yaşamda birçok değişim kendini göstermektedir: sayısız insan modayı takip eder, spor salonuna gider… Bu tür, kolay etkilenen insanlar da orta yaş krizine gireceklerdir. Bu dönemde;

  • Erkekler saç ektirebilir veya peruk takmaya başlayabilir. Kadınlar ise saçını boyatabilir veya saç tarzını değiştirebilir.
  • Müziğe olan ilgi artabilir, popüler kulüplere gidilebilir, daha önce hiç ilgisi olmayan kişiler ekstrem sporlara merak sarabilir.
  • Son çıkan elektronik cihazlar alınabilir, uçuk giyim stilleri benimsenebilir.

Menapoza yaklaştıklarında kadınlar sıcak basmalarının yanı sıra saç ve deride kurulukla karşılaşabilirler. Ayrıca bundan sonra çocuk sahibi olamayacakları gerçeğiyle yüzleşebilirler ve bu cinsel arzuda bir düşüşe neden olabilir.

Bunların sonucu olarak, hayatlarının çeşitli yönlerine karşı isteksizlik hissedebilir, kötü hissedebilir ve yeni maceraların hayalini kurabilirler.

Erkeklerde ise bazen aileye karşı ilginin azaldığı görülür. Araba alabilirler, işlerinden istifa edebilirler ve kendilerini mutsuzluğa sürükleyebilirler. Hatta bazı erkekler geçici mutluluk anlarını alkol alarak bulmaya çalışabilir.

Bilgelik ve Pozitif Düşünme

orta yaş krizi

Menopoz, hayat hakkında bilgelikle düşündüğünüz, spontanelik ve pozitif düşüncenin hakim olduğu bir dönem de olabilir. Kısacası, kişiyi ileri taşımak için motive edecek bir plan arayışının dönemi olabilir.

Hayatın her döneminin kendine has bir gerçekliği vardır ve bu dönemleri dolu dolu ve neşeli olarak geçirebilirsiniz.

Gençliği idolleştiren bir toplumda gururla yaşlanmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu krizi, ruhlarını yenilemek ve hayatlarına yön vermek için bir fırsat olarak gören kişiler, bu krizi ideal şekilde atlatamaya adaydır.

Orta Yaş Krizi İle Nasıl Başa Çıkarsınız?

Her şeyden önce, büyük resme odaklanmalısınız. Gelecekten, yaşlanmaktan ve başarısızlıktan korkup korkmadığınızı anlamanız gerekir. Bu dönemde, başınıza gelenler için suçlayabileceğiniz kişiler veya hayatın istediğiniz gibi olmamasının nedenlerini arıyor olabilirsiniz.

Geleceğinizi, bazı cevapları kullanarak organize edebilirsiniz. Burada önemli olan, depresif bir ruh haliyle fevri kararlar vermekten kaçınmaktır.

Orta yaş krizi, tek başınıza başa çıkmak zorunda olduğunuz bir dönem değildir. Aileniz, partneriniz ve arkadaşlarınız, bu dönemi aynı ergenlikte olduğu gibi hayatın başka zor bir dönemi olarak atlatmanız için size yardımcı olabilirler.Ayrıca bu dönemde profesyonel yardım da alabilirsiniz.

Orta Yaş İçin Yeni Başlangıçlar

koşan kadın

Orta yaş krizini atlatmanın bir yolu da yeni amaçlar belirlemektir. Bu meydan okumalar ve amaçlar yakın gelecekte nerede olmak istediğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. 40’lı yaşlar hayatın sonu değildir; hatta çok daha mutlu yaşayabileceğiniz bir dönemin başlangıcıdır.

Orta yaş krizi ilişkileri, hatta aileleri bozabilir veya kişide depresyona neden olabilir. Öte yandan bu dönemde kişiyi güçlendirebilirler de. Bu iki sonucun arasındaki fark, bu süreçle başa çıkarken nasıl bir yol izlediğinize bağlıdır.

Pozitif Düşünce

Pozitif düşünmek, kırlaşan saçlarınıza veya vücudunuzdaki diğer değişimlere gülebilmek birer seçimdir.

Orta yaş kriziyle nasıl yüzleşeceğiniz, depresif ruh halindeyken fevri kararlar vermeye ne derece karşı koyabildiğinize ve bunları geri püskürtebilmenize bağlıdır.Bir yandan şu ana kadar başardığınız şeylerden keyif alırken bir yandan da yeni amaçlar belirleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.