Paget Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Paget hastalığı kemiklerin yoğunluklarını değiştirerek özellik ve fonksiyonlarını etkileyen bir tür kemik hastalığıdır. Bundan dolayı kemik yapıları; kıvam, yoğunluk ve hatta boyut olarak farklılık gösterebilir. Bu hastalığa osteitis deformans adı da verilir.
Son dönemlerde araştırmacılar hastalığın omurga, kafatası, pelvis, uyluk kemiği gibi bazı kemikleri daha çok etkilediğini ortaya çıkardı.
Kemik Doku Nasıl Çalışır?
Kemik dokuda osteoklastlar ve osteoblastlar adı verilen karakteristik hücreler bulunur. Osteoklastlar eski kemik dokuların yıkımından sorumlu iken, osteoblastlar da aynı bölgelerin yeniden oluşturulmasından sorumludur. Bu iki hücrenin koordineli çalışması sayesinde kemiklerimiz sürekli yenilenir.
Fakat Paget hastalığı olan bireylerde bu iki hücre neredeyse hiperaktif bir hızla çalışırlar. Bu da kemiklerin belirli bölgelerinin anormal bir şekilde büyümesine ve daha kırılgan olmasına neden olur.
Paget Hastalığı Belirtileri
Vakaların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Fakat kişiler bu hastalığa işaret eden bazı durumlar yaşayabilirler. En yaygın belirtiler şu şekildedir:
- Dinlenirken ya da hareket ederken de devam eden sürekli yoğun bir kemik ağrısı.
- Eklemlerde kireçlenmeye yol açan rahatsızlık. Bu durum kalça, diz ya da omuzlarda daha sık görülür.
- İşitme kaybı ile birlikte baş ağrısı görülebilir.
- Omurga eğriliği ya da omurgada uyuşma.
- Pagetik kafatası: bu kemiklerin genişlemesi.
- Fibröz displazi ya da kılıç kını kaval kemiği gibi diğer kemik bozuklukları meydana gelmesi.
- Hasar görmüş kemik etrafında ısı artışı.
- Kırığa yatkınlık.
Bunu da okuyun: Zayıf Kemik ve Eklemler İçin Beslenme Önerileri
Paget Hastalığı Nedenleri
Bilim insanları bu hastalığın nedenini henüz keşfedemediler. Fakat araştırmalara göre, kızamık gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanması mümkün. Ayrıca ailedeki hastalıklar gibi genetik etmenler, belirli kimyasallara maruz kalmak gibi dışsal etmenler de hastalığın nedenleri bağlamında inceleniyor.
Teşhis
Hastalığın belirlenmesi için sağlık uzmanları bazı testler gerçekleştirmekle birlikte, belirli semptomların görüldüğü diğer hastalıkların ihtimalini eleme yoluna giderler. Bu bağlamda:
- Hastanın hastalık geçmişi ve hayat düzeni ile birlikte herhangi bir belirtinin görülüp görülmediğini ölçmek için fiziksel testler uygularlar.
- Radyograflar kemiklerdeki oluşum ve tahribat görülen bölgeleri incelerler.
- Bilgisayarlı tomografi çekilir.
- Kemik sintigrafisi çekilir.
- Kemik biyopsisi yapılır.
- Kan ve idrar testi gibi diğer rutin testler gerçekleştirilir.
Paget Hastalığının Tedavisi
Hastalık genel olarak herhangi bir belirti göstermediği için kişinin belirli bir tedaviye ihtiyacı olmaz. Fakat ciddi vakalarda sağlık uzmanları bazı terapi önerilerinde bulunabilirler:
- Bisfosfonat ve kalsitonin içeren ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, iltihabı azaltmak için anti-enflamatuvar ilaçlar kullanılabilir, ağrı ya da rahatsızlığı dindirmek için de ağrı kesici ilaçlar verilebilir.
- Kırık, şiddetli ağrı ya da şiddetli kemik bozukluklarında ameliyat gerekebilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kemiklerinizi Güçlendirmek İçin 8 Doğal Yöntem
Hastalığı Önlemek
Bu hastalığın oluşturduğu riskleri etkili bir biçimde azaltabilecek önlemler henüz keşfedilmiş değil. Fakat kaliteli bir yaşam sürdürmek adına sağlığınıza dikkat etmeniz oldukça önemli.
Bunun için de fiziksel aktivitede bulunmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ayrıca, alkol, sigara ya da uyuşturucu gibi zehirli maddelerin kullanımından da kaçınılması önemle belirtiliyor.
Son olarak, Paget hastalığının kişinin kemik metabolizmasında değişimlere neden olan genetik değişkenlerden kaynaklı olduğunu unutmayın. Bundan dolayı, ailenizde böyle bir vaka varsa bildirmeniz ve tıbbi geçmişinizi araştırarak bu hastalıktan etkilenen akrabalarınızı belirlemenin yanı sıra, ne kadar etkilendiklerini ve bu hastalığın onları ne kadar kısıtladığını da öğrenmeniz gerekiyor.
İlginizi çekebilir ...