Piyelonefrit: Semptomları ve Tedavisi

Bugün, üst idrar yollarını ve böbrekleri etkileyen ve akut ya da kronik olabilen bir hastalık olan piyelonefritin semptomları ve tedavisi hakkında konuşacağız.
Piyelonefrit: Semptomları ve Tedavisi
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Genel bir kural olarak, piyelonefrit terimi, üst idrar yolunu etkileyen bir bozukluktan bahsetmek için kullanılır. Yani enfeksiyon bu bölgede meydana gelir ve normalde pelvise ve renal parankime ulaşır. Bugün, piyelonefrit semptomları ve tedavisine bir göz atacağız.

Buna ek olarak, genellikle üretra ya da mesanede gelişmeye başlar ve daha sonra böbreklere kadar gider. Aynı zamanda, alt idrar yolundaki enfeksiyonlar genellikle bu sınıftaki rahatsızlıklardan daha sık görülür.

Birçok tıbbi problemde sürelerine göre bir sınıflandırma kriteri uygulayabiliriz. Piyelonefrit aniden ve daha kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Ancak enfeksiyon zaman içerisinde devam edebilir ve tedaviyi ve hastanın yaşam kalitesini zorlaştırır.

Durum ne olursa olsun, bu sorunun en karakteristik semptomlarını belirlemesi gereken kişi bir doktor olacaktır. Bu şekilde, profesyonel, hastanın durumunu ve bozukluğun kendisini kontrol ederek, her vaka için en uygun tedaviyi seçebilir.

Piyelonefrit Neden Dolayı Gerçekleşir?

Bu bir enfeksiyon olduğu için, patojenik mikroorganizmaların çoğalmasından kaynaklanır. Bu durumda, klinik vakaların çoğu bakteri kaynaklı bir enfeksiyon ile ilgilidir.

Öte yandan, belirli ilaç türlerine ya da daha seyrek görülen diğer türlere dirençli mikroorganizmaların varlığı da piyelonefrite neden olabilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri ve Teşhisi

En Sık Görülen Piyelonefrit Semptomları Nelerdir?

Normalde, bir hasta bir tür değişiklik ya da bir tıbbi sorun geliştirdiğinde belirli semptomlar yaşar. Bu işaretlerin analizi, bir uzman ekibinin bozukluğun nedenini doğru bir şekilde tanımlayabilmesi için onlara rehberlik edecektir. Tüm vakalarda, piyelonefritin en sık görülen semptomları arasında aşağıdakileri bulabiliriz:

  • Yoğunluğu değişebilen ateş
  • İçten gelen üşüme ya da vücudun farklı bölgelerinde görülen titreme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştahsızlık – kısa bir süre içinde istenmeyen bir kilo kaybına neden olabilecek seviyede bir iştah azalmasından bahsediyoruz
  • Baş ağrısı ya da şiddetli baş ağrısı
  • Bel bölgesinde, karın ve hatta kasık gibi diğer bölgelere kadar gidebilen şiddetli rahatsızlıklar
  • İdrar yaparken kaşıntı ve rahatsızlık – ayrıca hastalar normalden daha az miktarda idrarı dışarı atarlar; ayrıca idrara çıkmayı bitiremediklerini hissedebilirler ya da acil olarak tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirler.
  • İdrarın özelliklerinde değişiklikler – örneğin, kan ya da irin içermesi veya renk ya da koku bakımından farklı olması ve benzeri durumlar.

Piyelonefrit İçin Uygun Tedavi Nedir?

Karın ağrısı yaşayan bir kadın.

Günümüzde uzmanlar genellikle tetikleyiciyi belirlemek için bir dizi tıbbi test gerçekleştirir. Bunlar arasında, hastanın geliştirdiği semptomları gözden geçirmek de bulunur.

Durum ne olursa olsun, profesyoneller her hastaya ve klinik duruma göre en uygun olan tedaviyi planlayacaktır. Bu nedenle, piyelonefrit tedavisindeki kılavuzlar ya da öneriler arasında aşağıdakileri vurgulayabiliriz:

  • Antibiyotikler. Bunlar, bu değişikliklere neden olan bakterilere saldırır. En karmaşık vakalarda, iyileşeceğinden emin olunmasını sağlamak için hastanın hastaneye yatırılması gerekebilir. Bu, hastalık kötüleştiğinde ya da oral antibiyotikler uygun bir seçenek olmadığında gereklidir.
  • Dinlenme ya da yoğun fiziksel aktivitede geçici bir azalma.
  • İlgili semptomları çözmek amacıyla diğer ilaç türlerinin kullanılması. Yoğun ateş ve sık mide bulantısı söz konusu olduğunda durum budur.
  • Doğru miktarda sıvı içeren dengeli ve sağlıklı bir diyet ile beslenmek.

İyileşmeyi hızlandırmak için önerilen yönergelere ve tedavilere uymak önemlidir. Bu şekilde, ayrıca, hastaların olası komplikasyonlardan kaçınma şansı da daha yüksektir. Ancak bu her zaman mümkün değildir.

Her halükarda, konuyla ilgili bazı şüpheleri çözmüş olduğumuzu umuyoruz. Ancak, eğer herhangi bir semptom deneyimlerseniz ya da akut veya kronik piyelonefritten muzdarip olabileceğinizden şüphelenirseniz, kontrol için derhal doktora gitmeniz önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.