Pregoreksiya: Nedir ve Riskleri Nelerdir?

Pregoreksiya, düşük yapma, gebe suyunun erken gelmesi ve maternal komplikasyon riskini artırır. Hamilelikte kendini gösteren bu yeme bozukluğunun nedenlerini yazımızda anlatıyoruz.
Pregoreksiya: Nedir ve Riskleri Nelerdir?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Pregoreksiya, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir yeme bozukluğudur. Bu terim, İngilizce’de ‘hamilelik’ ve ‘anoreksi’ anlamına gelen pregnancy (hamilelik) kelimesinden gelmektedir. Gitgide daha sık görülmesine rağmen, henüz bu konuda yeterince araştırma yapılmamış ve hakkında gerektiği gibi bir tanımlama yapılmamıştır.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, doğurganlık çağındaki her 1000 kadından yaklaşık 294’ünün vücut kitle indeksi olması gerekenden daha düşük. Bu, kilo ve vücut imajıyla ilgili sürekli endişe nedeniyle hamilelik sırasında pregoreksiya riskinin bir göstergesi gibi görünmektedir.

Pregoreksiya nedir?

Pregoreksiya, daha önce de belirttiğimiz gibi yeme bozuklukları arasında yer almaktadır. Hamilelik sırasında ortaya çıkar ve bu aşamada oluşan kilo alma korkusundan kaynaklanmaktadır Bu kadınlar hamilelik sırasında kilolarını korumak veya kilo vermek isterler, bu nedenle bunu başarmak için bir dizi uygulama yaparlar.

Örneğin, aşırı fiziksel egzersiz yapmaları sık rastlanılan bir durumdur. Yiyecek alımlarını azaltırlar ve hatta yediklerini kusmaya çalışırlar. Takıntılı bir şekilde yedikleri kalorileri takip etme veya öğünleri atlama eğilimindedirler.

En yaygın olanı, bu davranışların ikinci trimesterden itibaren kendilerini daha açık bir şekilde göstermeye başlamasıdır. Bunun nedeni kısmen birçok kadının ilk üç aylık dönemde mide bulantısı ve kusma nedeniyle kilo vermesi ve bu durumun kendilerinde kafa karışıklığına yol açmasıdır.

Hamilelikte, beklenen şey annenin kilo almasıdır. Aslında ideal kilo alımının 12 kg kadar olduğu hesaplanmıştır. Bu durum aynı zamanda kadının hamilelikten önceki vücut kütlesine de bağlıdır. Sorun bu davranışın, pregoreksinin getirdiği davranışlar nedeniyle bebeği riske atmasıdır.

Hamilelik
Hamilelikte kilo alımı, belli aralıkta kaldığı sürece bir noktaya kadar beklenen ve sağlıklı bir durumdur.

Peki, bunun asıl nedeni nedir?

Sağlık ve Gelişimsel Bakım kitabına göre, pregoreksiya genellikle iştahsızlık hastalık öyküsü olan kadınlarda görülür. Bununla birlikte, bulimia gibi başka bir yeme bozukluğu türü olanlarda da sık rastlanan bir durum olduğu doğrudur.

Bu patoloji, herhangi bir öncül olmadan da ortaya çıkabilir. Jaén Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, pregoreksiya ile sıklıkla ilişkilendirilen başka faktörlerin de olduğu doğrulanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kendine olan özgüvenin düşük olması veya güvensizlik sorunları vardır: Aslında, anksiyete ve depresyon da pregoreksiya ile ilgilidir.
  • Hamileliğin istenmeyen olduğu ya da annelikle ilgili şüphelerin olduğu durumlar.
  • İlişki yaşadığı kişiyle arasında kötü bir ilişki olması, hatta diğer ebeveynin desteğini alamama.

Yine de bu hastalığın ortaya çıkmasındaki en açık nokta, güzelliğin sosyal düzen kriterlerinde yatmaktadır. Sosyal ağlar, dergiler, reklamlar insanlarda mükemmel fiziğe dair yanlış bir kanıya varmalarına neden olmaktadır. Pek çok insan güzelliğin ince bir vücutta olduğuna inanır.

Bu da toplumda kilo ve zayıflığa takıntılı insanlara rastlamayı giderek daha yaygın hale getirmektedir. Hatta durum öyle vahimdir ki, birçok kadın hamilelik sırasında bile bu estetik kalıbı algısını elde etmeye çalışır.

Pregoreksiya riskleri

Bebeğin gelişimi annenin sağlığına ve beslenme durumuna bağlıdır. Annenin beslenmesi ve kilosu yetersiz olduğunda, sadece annenin hayatı riske girmekle kalmaz, aynı zamanda bu durum fetüs üzerinde de çok olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Pregoreksiya anemiye neden olur, kadınlarda endometriyozis ve solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkisi vardır. Benzer şekilde, hamilelik başarılı bir şekilde sonlandırıldığında, doğum sonrası depresyon riski artar.

Gebeliğin kendisinde oluşan bu bozukluk, kendiliğinden düşüklere ve gebe suyunun erken gelme riskinde artışa neden olabilir. Hipoglisemiye, enfeksiyonlara ve hatta ölüme yakalanma olasılıkları daha yüksek olduğundan bundan zarar gören bebek olacaktır.

2014 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, pregoreksiyalı bazı anneler emzirmeyi bırakmak zorunda kaldı. Bunun nedeni, beslenme yetersizliği nedeniyle yeterince beslenmemiş olmalarıydı.

Bu sorun nasıl aşılır?

Bu bozukluğu çözmek için önemli olan asıl nokta, onu mümkün olan en kısa sürede tespit etmektir. Herhangi bir hamilelikte, annenin sıkı kontrolleri devam etmelidir ancak herhangi bir risk faktörü belirlendiği takdirde bu kontroller daha da fazla yapılmalıdır.

Kilit noktalardan biri, hamilelik sırasında kilonuzu takip etmektir. Ayrıca hamile anneye bu aşamada kilosunun artmasının normal olduğu bilgisi verilmelidir. En uygun değeri hesaplaması ve kilo alma korkusunun oluşmasını önlenmesi için ona yardım etmek gerekir.

Pregoreksiya semptomları tespit edilirse, kişiye özel psikolojik tedavi başlatılmalıdır. Jinekolog ayrıca bebeğin risk altında olmamasını da sağlayacaktır. Bununla birlikte, bu hastalık tedavisinde belirtilen herhangi bir ilaç türü yoktur. Aşırıya kaçan bazı durumlarda, gıda takviyeleri verilir.

Hamilelikte beslenme
Hamilelik sırasında doğru beslenmeye özen göstermek, annenin bakımının bir parçasıdır.

Psikolojik destek gereklidir

Pregoreksiya, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir yeme bozukluğudur. Annede kilo alma korkusu çok yoğundur, bu yüzden bebeğin gelişimini riske atan davranışlar sergiler. En kısa sürede gerekli tedaviyi uygulamak ve bu kadınlara kişiselleştirilmiş psikolojik tedaviler sunmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • The pregorexia – anorexia during the pregnancy | Mandera | Journal of Education, Health and Sport. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/6900
  • Amanda, M., Anna, P., Ewa Magdalena, S., Aleksander, C., Paulina, K., & Maciej, M. (2019). eISSN 2391-8306 The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Journal of Education, 9(5), 2391–8306. https://doi.org/10.5281/zenodo.2718477
  • Mathieu, J. (2009). What Is Pregorexia? Journal of the American Dietetic Association, 109(6), 976–979. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.04.021
  • Watson, H. J., Torgersen, L., Zerwas, S., Reichborn-Kjennerud, T., Knoph, C., Stoltenberg, C., … Bulik, C. M. (2014). Eating disorders, pregnancy, and the postpartum period: Findings from the Norwegian mother and child cohort study (MoBa). Norsk Epidemiologi, 24(1–2), 51–62. https://doi.org/10.5324/nje.v24i1-2.1758
  • Trabajos Academicos de la Universidad de Jaen: Influencia de los Trastornos de la Conducta Alimentaria durante el embarazo: una revisión de la literatura. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/6586
  • Mróz, Michalina Wiktoria, and Emilia Korek. “Review of non-specific eating disorders.” Neuropsychiatria i Neuropsychologia 15.1-2 (2020): 42.
  • Ramírez, Diana Leticia Cervantes, et al. “Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas.” Atención Familiar 26.2 (2019): 43-47.
  • Vila Candel, Rafael, et al. “¿ Cuál es el mejor indicador antropométrico para el control del embarazo.” Nutr Clín Diet Hosp 36.3 (2016): 87-96.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.