Ramsay Hunt Sendromu Hakkında Hey Şey

Ramsay Hunt sendromu, fasiyal sinir felcinin (yüz felci) önde gelen nedenlerinden biridir. Ayrıca işitme kaybı veya baş dönmesi gibi başka semptomlara da neden olabilir. Bu yazımızda sizlere bu sendrom hakkında her şeyi anlatacağız.
Ramsay Hunt Sendromu Hakkında Hey Şey

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Ramsay Hunt sendromuna su çiçeğine neden olan aynı virüs neden olur. Bu virüs belirli sinirleri, özellikle de yüz sinirlerini etkileyebildiği için ortaya çıkan semptomlara ve belirtilere neden olur.

Yüz sinirleri, motor ve duyu liflerinden oluşur. Yüz sinirleri, yüzün farklı bölgelerini hareket ettirir ve böylece yemek yeme ve konuşma gibi farklı hareketler yapmanızı sağlar. Ramsay Hunt sendromu, etkilenen kulağın aynı tarafında yüz felci ve işitme kaybına neden olabilir.

Bu yazımızda sizlere bu sendromla ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Ramsay Hunt sendromu nedir?

Ramsay Hunt sendromu, varicella-zoster virüsünün (suçiçeği ve zona hastalığına neden olan bir herpes virüsü) neden olabileceği durumlardan biridir. Bu virüs, herpes virüs ailesine aittir.

Annals of Internal Medicine‘de yayınlanan bir makaleye göre, Ramsay Hunt sendromu yüz sinirlerinin felç olmasına neden oluyor. Ek olarak, genellikle kulak kepçesinde ve hatta ağız içinde ağrılı zona döküntülerine de neden olur.

Periferik fasiyal sinir felcinin ikinci en yaygın nedenidir. Aslında, tüm vakaların %7’sini oluşturmaktadır. Bunun nedeni, varicella-zoster virüsünün genel popülasyonda çok yaygın olmasıdır.

SEMERGEN Aile Hekimliği dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada ise, hastalığın birçok farklı şekilde tezahür edebileceği belirtiliyor. Bu nedenle tıp uzmanları, hastalığı ciddiyetine göre genellikle dört aşamada sınıflandırır. Tam form veya daha doğrusu uzmanların tanımladığı ilk form aşağıdakilere neden olur:

  • Halsizlik, yorgunluk ve ağrı.
  • Deri döküntüsü ve işitme bozukluğu.
  • Tat algısında değişiklikler veya tat kaybı.
  • Periferik yüz felci.

Ramsay Hunt sendromunun nedenleri

Ramsay Hunt sendromuna Varisella-zoster virüsü neden olur. Zaten suçiçeği geçirmiş kişilerde kendini gösterir. Bunun nedeni, bu virüsün vücutta uykuda veya gizli olarak kalabilmesidir. Spesifik olarak, sinir dokularına yerleşme eğilimindedir.

Virüs yeniden etkinleştiğinde semptomlara neden olur. New York Eyaleti Sağlık Bakanlığındaki bir makaleye göre, genellikle insandan insana, enfekte bir kişinin kabarcıklarına, tükürüğüne veya mukusuna doğrudan dokunarak bulaşır.

Ayrıca, öksürme ve hapşırma ile dışarı atılan damlacıklar aracılığıyla hava yoluyla da bulaşabilir. Aslında, insanlar bu virüsü kontamine eşyalardan da kapabilirler. Bir kişinin Ramsay Hunt sendromu geliştirmesi için bu virüsün ona bulaşmış olması gereklidir.

suçiçeği geçiren bebek
Suçiçeği, bu sendromun daha sonra, hatta bazen yıllar sonra ortaya çıkması için gerekli ön koşuldur.

Risk faktörleri

Suçiçeği olan herkes Ramsay Hunt sendromundan muzdarip olabilir. Suçiçeği bu hastalık için olmazsa olmaz bir koşuldur. Ancak, bu sendromun bulaşıcı olmadığını anlamak önemlidir.

Zona hastalığında olduğu gibi, ortaya çıktığında yayılabilen şey virüsün kendisidir. Suçiçeği geçirmemiş bir kişi, Ramsay Hunt sendromu olan bir kişiyle temasa geçerse, geliştirecekleri, döküntülü viral hastalığın tipik klinik tablosudur.

Unutulmamalıdır ki bu virüs için aşılar bulunmaktadır. Bu nedenle, aşılı bir kişi bu hastalığa yakalanmaz.

Yaş başka bir önemli faktördür. Çocuklar nadiren Ramsay Hunt sendromu geliştirir. Genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Ayrıca, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha sık görülür.

Neden olduğu semptomlar

İlk bölümde açıkladığımız gibi Ramsay Hunt sendromu farklı şekillerde kendini gösterebilir. Mayo Clinic uzmanlarının açıkladığı üzere, bu durumun iki ana semptomu yüz felci ve döküntüdür. Genellikle kulak çevresinde veya içinde görülür. Ayrıca sıvı dolu kabarcıklara neden olur.

Bazı durumlarda döküntü görünmez veya felçten sonra ortaya çıkar. Ayrıca kulak ağrısına, sürekli çınlamaya ve hatta işitme kaybına neden olur.

Yüz felci, hastanın etkilenen taraftaki gözünü kapatmakta zorlanmasına neden olur. Ağız ve gözler kuruyabilir. Bunun nedeni, fasiyal sinirin gözyaşı ve tükürük salgılamaktan sorumlu bezleri de hareket ettirmesidir.

Tadı alma yetisinde de değişikliklere neden olabilir. Hasta dilinin ön kısmı ile yemeklerin tadına bakma yeteneğini kaybeder.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Zona Hastalığı Belirtileri ve Teşhisi

Ramsay Hunt sendromunun komplikasyonları

Ramsay Hunt sendromu uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir. En şiddetlilerinden biri postherpetik nevraljidir. Kızarıklığın meydana geldiği bölgede kronik ağrı vardır.

Görünüşe göre virüs sinir liflerine zarar vermektedir. Benzer şekilde, yüz hassasiyeti ve işitme kalıcı olarak bozulabilir. Ancak, bu durumlar biraz daha az yaygındır.

Son olarak, gözü kapatamama nedeniyle gözde zedenelme oluşabilir. Parçacıklar veya ajanlar göze girer ve korneaya zarar vererek görüşü etkiler.

Ramsay Hunt sendromunun teşhisi

Bir doktor, hastanın semptomlarını ve tıbbi geçmişini değerlendirdikten sonra durumu teşhis edebilir. Periferik felcin ikinci en yaygın nedeni olduğu için tıp uzmanları bunu her zaman düşünmelidir.

Ayrıca Clinical Journal of Family Medicine’de yayınlanan bir çalışmanın da açıkladığı üzere, bir dizi test bu durumun teşhisine yardımcı olabilir. Bu testlerin ilki serolojidir. Bu test kanınızda varicella-zoster virüsüne karşı antikor olup olmadığını tespit eder.

Yardımcı olabilecek başka bir test, polimeraz zincir reaksiyonudur (PCR). Bazı durumlarda, teşhis belirsizse, bir tıp uzmanı diğer koşulları ekarte etmek için görüntüle isteyebilir. En çok kullanılan görüntüleme tekniği MR’dır.

mr görüntüsünü inceleyen doktor
Görüntülemeye, yalnızca doktorun beyin tümörü gibi diğer şüpheli durumları ekarte etmesi gerektiğinde ihtiyaç duyulur.

Mevcut tedaviler

Ramsay Hunt sendromunun tedavisi, olası komplikasyon ve rahatsızlık riskini azaltmayı amaçlar. Bu nedenle en sık kullanılan ilaçlar hastanın ağrısını gidermek için ağrı kesicilerdir. Ek olarak, hasta vertigodan muzdaripse, doktor anti-anksiyete ilaçları reçete edebilir.

Ayrıca, antiviraller virüsün daha fazla çoğalmasını engeller. Varicella-zoster virüsüne karşı en faydalı olanlar asiklovir ve valasiklovirdir. Hasta, doktorunun yönlendirmesi ile etkiyi artırmak için bunları kortikosteroidlerle alabilir.

Ramsay Hunt sendromu yalnızca suçiçeği (zoster virüsü, VZV) ile enfekte olmuş olanlarda görülür.

Hatırlamanız gereken şey, bu sendromun yalnızca varicella-zoster virüsü (VZV) ile enfekte olmuş kişileri etkilediğidir. Özellikle yaşlılarda genellikle enfeksiyondan yıllar sonra ortaya çıkar.

Fasiyal sinir felci ve veziküler bir döküntü ile karakterizedir.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz mutlaka doktorunuza danışın. Uygun tedavi, kronik ağrı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.