Şankroid Semptomları ve Tedavisi

Şankroid bakterilerin yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Önlenmesi için ana yollar prezervatif kullanmak ve cinsel partnerlerinizin sayısını azaltmaktır.
Şankroid Semptomları ve Tedavisi
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Şankroid, Haemophilus ducreyi bakterisinin neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, Afrika ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yaygındır. Bununla birlikte, gelişmiş ülkelerde, şankroid teşhisi almış olan çok az insan vardır. Aynı şekilde, şankroid semptomlarının ve tedavisinin farkında olmak da önemlidir.

Amerika Birleşik Devletlerinde şankroid yaygın olmadığından, bu teşhisi alan çoğu insan, ikamet ettikleri yerden uzaktayken bu hastalığı kapmaktadır. Başka bir deyişle, enfeksiyonun daha yaygın olduğu bölgelerde.

Şankroid, cinsel organlarda yaralar ve ülserler oluşmasına neden olan bir hastalıktır. İki farklı şekilde yayılabilir:

  • Açık bir yara ile cilt teması yolu ile cinsel yolla bulaşma.
  • Kişinin bir şankroid ülserinden gelen irin benzeri sıvı ile temas etmesi ile gerçekleşen otoinokülasyon yoluyla cinsel olmayan bulaşma.

Sağlık uzmanlarına göre şankroid, yaralar ya da ülserler mevcut olduğunda yayılabilir. Bu, bir kişinin vücudunda şankroid ülserleri olduğu sürece kişinin hastalığı başkalarına bulaştırabileceği anlamına gelir.

Şankroid Belirtileri ve Semptomları

Genital ülserler hakkındaki bir soruya cevap veren bir kişi.
Şankroidin ana semptomu, genital bölgede ağrılı olabilen ve komplikasyonlara yol açabilen ülserlerin varlığıdır.

Haemophilus ducreyi bakterisinin inkübasyon süresi üç ila yedi gün arasındadır. Bundan sonra, hızla yüzeysel ülserlere dönüşen küçük, ağrılı papüller ortaya çıkmaya başlar.

Bu ülserler yumuşaktır ve sarı ya da gri renktedir. Düzensiz ve altı oyulmuş sınırları vardır, yani üzerlerinde doku bulunur ve eritemli bir kenar ile çevrelenmişlerdir. Bu ülserlerin boyutları değişme eğilimindedir ve sıklıkla tek bir lezyon oluşturmak için birbirleri ile kaynaşırlar. Bazı durumlarda bir fistül haline gelebilirler.

Bazen, daha derin şankroid lezyonları önemli dokuların tahrip olmasına neden olabilir. Aynı zamanda enfeksiyon, lenf düğümlerinin şişmesine ve boyutunun artmasına neden olur. Dahası, bir araya gelip buboes olarak bilinen apselere yol açabilirler.

Şankroidin vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini ve yeni lezyonlar oluşturabileceğini unutmamak önemlidir. Bu enfeksiyonun diğer semptomları şunları içerir:

  • Fimozis: Sünnet derisinin açıklığının, penisin başının sünnet derisinden çıkmasını kısmen ya da tamamen engelleyecek şekilde daralması.
  • Üretral stenoz: Bu, idrarı vücudun dışına taşıyan tüp – üretra – daraldığında ortaya çıkar.
  • Üretral fistüller.

Şankroid Tedavisi

Elinde bir antibiyotik tutan bir doktor.
Kökenlerinin bakteriyel olduğu göz önüne alındığında, doktorlar şankroidi tedavi etmek için antibiyotik yazacaktır.

Şankroid tedavisi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Bu enfeksiyondan şüphelenilen vakalarda (gözlemlenebilir semptomlara dayalı olarak) tedavi buna göre ve gecikmeden belirlenmelidir.

Bu enfeksiyon bakteriyel olduğundan, şankroid tedavisi antibiyotik verilmesinden oluşur. Doktorların en sık reçete ettiği antibiyotik, azitromisin (ağızdan 1 gram), seftriakson (kas içi yolla 250 mg) ve üç gün boyunca siprofloksasindir.

Cinsel partnerleri semptomların ortaya çıkmasından 10 gün önce tedavi etmek de temel bir önlemdir. Bu, partnerler tipik semptomlardan herhangi birini yaşamıyor olsa bile geçerlidir. Bu enfeksiyondan muzdarip olan kişilerin tedavi sırasında korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaları da çok önemlidir.

Hastalar önerilen tedaviyi takip ederse, semptomlar üç gün içinde iyileşmelidir. Tabii ki, tedavi daima bir doktor gözetiminde yapılmalı ve asla kendi kendine ilaç almak yolu ile yapılmamalıdır. Bazen, HIV’li hastalarda olduğu gibi, iyileşmenin gerçekleşmesi iki hafta sürebilir.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Dünya AIDS Günü Hakkında Her Şeyi Öğrenin

Şankroidin Önlenmesi

Elinde bir prezervatif tutan bir kişi.
Şankroidin yayılması söz konusu olduğunda en iyi korunma yolu, cinsel ilişki sırasında koruyucu bir bariyer kullanmaktır.

Şankroidli bir kişiyle korunmasız cinsel ilişkiye girmekten kaçınmanın bulaşmayı önlemenin en iyi yolu olduğunu söylemeye gerek yoktur. Dahası, cinsel partnerlerin sayısını sınırlamak enfeksiyon riskini de azaltır. Prezervatif kullanmak da kişinin şankroide neden olan bakterilere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.

Şankroidiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir doktora görünene kadar cinsel temastan kaçınmalısınız. Doktorunuz, enfeksiyonu doğrulamak ya da elemek için uygun bir teşhis koyacaktır.

Ayrıca, bu enfeksiyondan muzdarip olduğunuzu onlara bildirmek için cinsel partnerlerinizle de hemen iletişime geçmelisiniz. Böylelikle onlar da bir doktora görünebilir ve gerekirse tedavi görebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vázquez, K. M., Olivera, R. M. P., & Henningsen, T. U. (2014). Chancroide (enfermedad de Ducrey). Dermatologia Revista Mexicana.
  • Aznar, J., Blanco, M. A., Lepe, J. A., Otero-Guerra, L., & Vázquez, F. (2017). 24. Diagnóstico microbiológico de las infecciones de transmisión sexual y otras infecciones genitales. Procedimientos en microbiología clínica.
  • IMSS. (2009). Enfermedades de Transmisión Sexual en el Adolescente y Adulto que producen Úlceras Genitales: Herpes, Sífilis, Chancroide, Linfogranuloma venéreo y Granuloma inguinal. Guía de Práctica Clínica.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.