Sesli Düşünmek Sizi Deli Yapmaz

Sesli düşünmeyi seviyor musunuz? Öyleyse yalnız değilsiniz ve aklınızı dav kaçırmadınız! Sesli düşünen insanlar, diğer insanlarla benzer konular üzerinde kararlar alırken daha başarılı olurlar.
Sesli Düşünmek Sizi Deli Yapmaz

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

“Bir bakalım… İşten sonra spor salonuna ve alışverişe gitmem gerekiyor… Nasıl zaman bulacağım? Aman, aynı zamanda akşam yemeğini 7’ye kadar yapmayı unutmamalıyım…” Bu size tanıdık geliyor mu? Korkmayın, sesli düşünmek delirdiğinizi göstermiyor!

Günün kahvesini alırken kendinizle sohbete dalmış olabilirsiniz. Sonra aniden iş arkadaşlarınızdan biri karşınıza çıkar, size garip bir şekilde bakmaya başlar ve bir şey söylemeden gülümser ya da komik bir yorum yapabilir.

Birçok insan kendileriyle konuşan insanlara güler. Bunun sadece garip insanların yaptığı nadir bir şey olduğunu ya da bunun bazı zihinsel problemlerden kaynaklandığını düşünürler. Ancak tarih, kendileriyle konuşan dahilerle doludur. Bu yüzden, sizce de sesli düşünmek ile ilgili yapılan bu yorumlar yanıltıcı değil mi?

Ayrıca, daha önce denediyseniz, sesli düşünerek daha iyi kararlar verebildiğinizi bilirsiniz. Peki düşünmek neden yeterli değildir? Neden duymaya da ihtiyacınız vardır? Belki de “dinlemek” anahtar kelimedir.

Yüksek sesle düşünen insanlar iç seslerini duyarlar

düşüncelerle çevrili kadın

Sizi endişelendiren bir şeyi gözden geçiriyorsanız veya ilginç bir olay yaşamışsanız konunun üstünden geçersiniz. Aniden zihniniz dış düşüncelerle dolar. Ailenizden, partnerinizden, arkadaşlarınızdan…

Herkesin söyleyeceği bir şeyleri vardır ve yargılama hakkınızı kaybettiğinizi hissedersiniz. Genellikle kendinize “Ne düşünüyorum?” diye sorarsınız. Böyle zamanlarda kendileriyle konuşan insanlar kendi içlerinde mükemmel çözümü bulurlar.

Bazen ne düşündüğünüzü kendinize anlatmanız gerekir. Aynı zamanda kendinize hangi fikirlerin sizi etkilemesi gerektiğini söylemelisiniz. Sesli düşünmek, ne istediğinizi bilmeni sağlar.

Ayrıca, daha iyi iletişim kurmanın yolunu bulmanıza da yardımcı olur. Diğer bir yandan, kendinizi savunmak için gerekli güvenliği sağlar. Başkaları ile görüşürken ve planınızı yaparken size kararlılık verir.

Bunun yanı sıra, sesli düşünmek hayal gücünüzü de canlandırır. En yaratıcı insanlar eserlerinin iç ve dış diyalogdan doğduğunu kabul eder. Bu konuşma yüksek sesle gerçekleştiğinde etkisi katlanarak artar. Bunun sebebi sözlere dökülmesidir.

Yani, bir soru ya da bir iddia ile başlayabilirsiniz. Ardından, sorgulamaya devam edin ve yanıtları bulma doğrultusunda ilerleyin. Sesli düşünmek insanların farklı çözümlere ulaşma şeklidir.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Bir Şeyi Çok Fazla Düşünmek Anksiyete Yaratır

Çalışmalar sesli düşünmek ile ilgili faydaları doğruluyor

beynin dışında düşünce balonları çizim

Uzmanlar Gary Lupyan ve Daniel Swingley, 20 katılımcının olduğu bir çalışma yaptı. Araştırmacılar katılımcıları bir süpermarkete götürerek, onlardan bir elma ve bir ekmek bulmalarını istedi.

Sonucunda, sesli düşünenlerin en iyi sonuçları aldıklarını gördüler. Bununla birlikte, sadece başlangıç noktası bilindiği zaman bu sonuçların doğru olduğu anlaşılmıştır.

Beyin sesli düşünme durumunda daha iyi çalışır. Bunun nedeni, birey kendiyle konuşurken beynin kavramları ilişkilendirebilme yeteneğinin çok daha iyi olmasıdır. Araştırmacılar aynı zamanda sesli düşünmenin konsantre olmak için etkili bir araç olduğunu da gördüler.

Sesli düşünürken doğal olarak kendinizi dinlersiniz. Kendinizi dinleyerek, etrafınızda dikkatinizi dağıtacak şeylerden kurtulursunuz. Bu nedenle, bu şekilde aldığınız kararlar daha çok başarı odaklı olacaktır.

Yani sesli düşünen insanlar herhangi bir zayıflık göstermezler. Bunun yerine, hem içlerinde hem de dışlarında bir keşif süreci yaşarlar. Bu süreçte çok iyi konsantre olurlar ve farkındalık düzeyleri maksimumdur. Bunu yaparak, verdikleri kararın kendi arzu ve beklentilerinden kaynaklanmadığından emin olurlar.

Resimler wikiHow.com adresinden alınmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nielsen, J. (2014). Thinking Aloud: The #1 Usability Tool. Nielsen Norman Group. https://doi.org/10.1046/j.1365-2966.2003.07032.x
  • Gary M Olson, Susan A Duffy, R. L. M. (2018). Thinking-Out-Loud as a Method for Studying 11 Real-Time Comprehension Processes. New methods in reading comprehension research.
  • Stroebe, W., & Hewstone, M. (2005). European Review of Social Psychology. European Review of Social Psychology. https://doi.org/10.1002/0470013478

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.