Şiddetli Yemek Yeme Arzusunu Yenmek İçin 6 Tavsiye
Aniden bastıran şiddetli yemek yeme arzusu, herhangi bir kilo verme planına sadık kalmaya çalışan bireylerin karşısına çıkan en büyük engellerden biridir.
Diyetiniz ve fiziksel aktivitelerinizi etkileyen başka faktörler de vardır, unutmayın. Bununla birlikte, sürekli yemek yeme arzusu, birçok kişinin istenen sonucu elde edememesinin altında yatan neden olabilir.
Sorun, bu tarz krizleri kontrol altına almak isteyen bireylerin, kötü beslenme tercihleri yapıyor olmasının altına yatar. Böylelikle, olması gerekenden daha fazla kalori tüketmeye başlarlar.
Sonuç olarak, metabolizmaları yavaşlar. Bu konu hakkında başka şeyler yapıyor olsalar bile, vücutları yağ yakma yeteneklerini kaybeder.
İyi haber ise, iştahınızı doğal olarak kontrol edebileceğiniz gerçeğidir. Tek yapmanız gereken, bazı gıda türlerinin daha uzun süre tok hissetmenize neden olacağını aklınızda bulundurmaktır.
Bu yazıda sizinle, yardımcı olması için, uygulaması kolay 6 tavsiyeyi paylaşmak istiyoruz.
1. Daha fazla sıvı tüketin
Diyetiniz dahilinde tükettiğiniz sağlıklı sıvılar, vücudunuzu nemli tutar. Bu durum, diğer faktörlerin yanı sıra, toksinlerin vücudunuzdan uygun bir şekilde atılması için gereklidir.
Bu tür içecekler, şekerle dolu meşrubatların yerini almalıdır. Buna karşılık, sağlıklı sıvılar, daha az kaloriye sahiptir ve vücudunuzu tok ve enerji dolu tutmaya yardımcı olurlar.
Öneriler
- Güne, limonlu sıcak su ya da çay içerek başlayın.
- Günde 6 ila 8 bardak su içtiğinizden emin olun.
- Meşrubat ya da diğer şekerli içeceklerin yerine doğal meyve suları ve smoothielerden için.
2. Beslenme planınıza daha fazla lif kaynağı ekleyin
Lif bakımından zengin besinler, yemek yeme arzularını kontrol altına almaya çalışan bireyler için mükemmel seçeneklerdir.
Lif, her yemekten sonra tokluk hissinin artmasına yardımcı olur. Ayrıca kolesterol ve sindirim problemlerinin kontrol altına alınmasına da destek olur.
Öneriler
- Daha fazla tam tahıl, sebze ve kuru yemiş yiyin.
- Her ne kadar pişmiş gıdalar daha fazla doyurucu gelse de, salata, smoothie ve çiğ meyve ve sebze içeren diğer tarifleri de tüketmeyi göz ardı etmemelisiniz.
3. Bir egzersiz rutinine başlayın
Egzersiz yapıyorsanız daha iyi beslenmeniz gerekir. Bununla birlikte, egzersiz yaparak, sürekli olan yemek yeme isteğinizi azaltmak adına büyük yardım alabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Bunun nedeni, egzersiz yapmanın, endorfin hormonlarının salınmasına yardımcı olmasıdır. Bunlar, iştahınızı kontrol eden hormonlardır. Aynı zamanda, stres ve refahınızı tehlikeye atan diğer duygularınızın da denetlenmesine yardımcı olurlar.
Öneriler
- Her gün, egzersiz yapmak için en az 30 dakikanızı ayırın.
- Egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, kendinizi bu konuda yavaş yavaş motive etmeye başlayın.
- Kardiyovasküler egzersizleri kuvvet antrenmanları ile kombine etmeye çalışın.
4. Günde beş öğün yemek
Sağlıklı bir diyeti takip etmek, aç kalmak ya da öğün atlamak anlamına gelmez.
Aslında, amacınızdan uzaklaşmanıza engel olması ve sürekli olan yemek yeme isteğinizi bastırması için yapılacak en iyi şey, günde beş ya da altı öğün yemek yemektir.
Öneriler
- Üç büyük öğün yemek yerine, onları dağıtın; böylece, gün içerisinde beş ya da altı ufak porsiyon halinde yemek yemiş olursunuz.
- Kalorileri düşük sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
- Herhangi bir öğünü atlamaktan kaçının. Bu, günün ilerleyen saatlerinde daha şiddetli bir açlığa neden olabilir.
5. Kompleks karbonhidratlar tüketin
Bazı insanlar, kompleks karbonhidratlardan tamamıyla uzak durmaları gerektiği konusunda yanlış bir fikre sahiptirler. Bu tarz bir davranışın diyetleri kapsamında pozitif bir sonuç vereceğine inanırlar.
Gerçek şu ki, asıl iyi olmayan şey rafine karbonhidratlar yemektir. Ancak, kompleks karbonhidrat kaynağı olan gıdaları tüketmek hala çok önemlidir.
Bu yiyeceklerin glisemik indeksi çok daha düşüktür. Sonuç olarak, kan şekeri seviyelerinizin artmasına neden olmazlar.
Bunun yerine, iyi bir enerji seviyesinin korunmasına yardımcı olurlar. Ayrıca, daha uzun bir süre tok hissetmenizi sağlarlar.
Öneriler
- Tam tahıllar, tam tahıllı makarnalar, baklagil ve patates yiyin.
- Rafine edilmiş unlar ve tahıllardan (fırın ürünleri, tatlılar, sağlıksız tahıllar, şekerleme vb.) uzak durun.
6. Diyetinize omega 3 ekleyin
Omega 3 yağ asitlerini içeren yiyecekler, şiddetli yemek yeme isteği yaşayan bireylere ilginç faydalar sağlar.
Bu tip sağlıklı yağ kaynakları kalp sağlığınızı iyileştirir, iltihaplanmaları kontrol altın alır ve metabolizmaya ait reaksiyonlarda rol oynar.
Onların emilimi, serotonin üretimini artırmaya yardımcı olur. Bu, yemek yeme arzusunu yavaşlatmaya yardımcı olan bir nörotransmiterdir.
Ayrıca, omega 3 içeren gıdalar, B-kompleks vitaminlerine de sahiptir. Bu vitaminler, sinir sisteminizi yönetmek için gereklidir.
Öneriler
- Haftada 2 ya da 3 porsiyon yağlı balık yiyin.
- Yemek yeme isteği duyduğunuz zaman kuru yemiş ya da tohum yiyerek bu isteği kontrol altına alın.
- Bu besin ögesini brokoli, zeytinyağı ve lahana ailesinde bulabilirsiniz.
- Bununla birlikte, ek takviye olarak da alabilirsiniz.
Doymak bilmez iştahınız kilo vermenize engel mi oluyor? Tüm iradenizi kullanın ve yemek yeme arzunuzu hızlı bir şekilde kontrol altına almak için bu tavsiyeleri göz önünde bulundurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sharma, S., Fernandes, M. F., & Fulton, S. (2013). Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. International Journal of Obesity, 37(9), 1183–1191. https://doi.org/10.1038/ijo.2012.197
-
Ross, B. M., Seguin, J., & Sieswerda, L. E. (2007). Omega-3 fatty acids as treatments for mental illness: which disorder and which fatty acid?. Lipids in health and disease, 6(1), 1-19.
- ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. (2012). Retrieved 4 August 2020, from https://salud.nih.gov/articulo/esta-contando-los-carbohidratos/
-
van de Wouw, M., Boehme, M., Lyte, J. M., Wiley, N., Strain, C., O’Sullivan, O., … & Cryan, J. F. (2018). Short‐chain fatty acids: microbial metabolites that alleviate stress‐induced brain–gut axis alterations. The Journal of physiology, 596(20), 4923-4944.
-
Salmon, P. (2001). Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory. Clinical psychology review, 21(1), 33-61.