Sütyen Takmak Göğüs Kanserine Etki Eder mi?

Sütyen kullanmadığınız zaman, göğüslerin doğal hareketi lenfatik dolaşımı uyarır. Bu toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve tümör riskini azaltır.
Sütyen Takmak Göğüs Kanserine Etki Eder mi?

Son Güncelleme: 19 Şubat, 2019

Sütyen bugünlerde kadınlar için bir ihtiyaç haline geldi. Çünkü sütyen takmak göğüslerin sıkı görünmesini sağlar ve birçok kişinin moda tarzında önemli bir yere sahiptir. Ancak çalışmalar sütyenin göğüs sağlığına olumsuz etki ettiğini ve göğüs kanseri riski taşıdığını ortaya koyuyor.

Sütyen takmak bazı yönleriyle kadınların düşmanı olabilir. Yapılan çalışmalara göre, gün içinde saatlerce sütyen takmak göğüsteki lenfatik dolaşımı tıkar ve ısıyı artırır Bu durum göğüs hastalıkları riski taşır. Ancak burada bahsedilen sütyen, göğüs bölgesini sınırlayan ve baskı uygulayan sütyen tipidir.

Sütyen takmak ve lenfatik dolaşım

1930’lu yıllardan beri bilimsel çalışmalar, sütyen takmak ile kanser oluşumu arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Zamanla araştırma sonuçları gelişti ve son zamanlarda yapılan bir çalışma sütyenin lenf bezlerine ve geçiş yollarına baskı yaptığını ve bunun sonucunda doğal lenf bezlerinden toksinlerin atılmasını önlediğini ortaya koydu.

sütyen takan kadın

Bu da göğüslerde uzun vadede kist, fibröz yumruları ve bazı durumlarda kanserli tümör oluşumuna sebep olabilir. Yanlış sütyen kullanımı yüzünden göğüsler sıkışır ve kılcal damarlarla lenfatik kanallar baskı altında kalır; dolayısıyla da dolaşım engellenir.

Bunun yanı sıra, sütyen göğüsü örttüğü ve üzerine baskı uyguladığı için göğüs ısısını büyük ölçüde artırır. Bazı kanser öncesi veya kanserli göğüsler sağlık olanlara nazaran daha yüksek ısı değerleri gösterir.

Özgür göğüsler: Doğal masaj

Bir kadın sütyen kullanmadığı zaman göğüsler özgürdür ve doğal hareketleri masaj etkisi yaratarak lenf bezleri arasındaki dolaşımı besler. Bu da toksinlerin doğal olarak atılmasını sağlar, kist ve tümör riskini azaltır.

Bunun ötesinde, göğüslerini özgür bırakanların sütyen kullanan kişilere nazaran daha az rahatsızlık ve ağrı yaşadığı doğrudur. İki İngiliz göğüs hastalıkları uzmanının araştırmaları 3 ay boyunca sütyen kullanmayan kişilerin daha az ağrı yaşadığını ve bazılarının ağrıdan tamamen kurtulduğunu gösterdi.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Yanlış Sütyen Takmanın Riskleri

Günümüz kadınları için yanlış bir ihtiyaç

beyaz sütyen takmak

Tekstil endüstrisi her türlü sütyen üretimini başarıyla sürdürürken, kadınları sütyen giymediklerinde göğüslerinin sarkacağına inandırdı. Birçok kadın bu düşünceye dayanarak geceleri korkudan sütyenleriyle uyuyor.

Ancak Fransa, ABD, Japonya ve İngiltere’de 1978’den beri yapılan çalışmalar popüler inancın aksine sütyenin göğüs sarkmasına sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu hala tartışılan bir konu olduğu için özgür göğüsler ve göğüs sarkması hakkındaki efsaneler araştırma yetersizliğinden dolayı askıya alınmış durumdadır.

Japonya ve Fransa’da yapılan son çalışmalar, popüler inanışların aksine, sütyenin göğüsleri sıkı tutmadığını, kaldırmadığını ve cilde iyi gelmediğini ortaya koydu.

Bu nasıl açıklanabilir?

Bir kadın sürekli sütyen kullandığında, doğal göğüs desteği görevi gören cooper ligamenti ve cilt kasları işlevini yitirir ve zamanla göğüslerin sıkılığını kaybetmesine sebep olur.

Göğüsler çok ince ve güçlü bir zar tabakası ile kaplıdır; bu da işlevlerini yerine getirirken göğüsleri güçlendirir. Ayrıca göğüsler bir tür koruma ağı sağlayan ligamentler ile tutulur.

Özellikle bu yüzden, bazı kadınlar sütyen kullanmayı bıraktığı zaman istenmeyen bir gerginlik hissi yaşar. Bunun sebebi göğüslerin düşmesi veya sarkması değil, sıkılığı  yapılandırmaya ve geliştirmeye gösterdiği çabadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.