Yağlı Cilt Nasıl Tedavi Edilir?

Bu ev yapımı alternatiflerden herhangi birine başvurmadan önce bir dermatoloğa danışmak en iyisidir. Bu sayede yağlı cildiniz için en uygun tedaviyi bulabileceksiniz.
Yağlı Cilt Nasıl Tedavi Edilir?
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2022

Yağlı cilt çok yaygın bir sorundur. Ancak buna alışmamalıyız. İşte dermatolog tarafından sağlanan endikasyonlarla birlikte tedavi etmeye yardımcı olabilecek bazı doğal alternatifler.

Cilt kendini dış etkenlerden korumak için kullandığı daha doğal yağlar üretmeye başladığında yağlı cilde sahibiz deriz. Bu doğal yağa sebum denir ve yağ bezlerinin çalışmasının bir ürünüdür.

Vücudun ve cildin amacı nemi korumaktır. Ancak bu aşırı olduğunda sonuç yağlı ve çirkin görünümlü bir cilttir. Aslında akneye, sivilcelere veya istenmeyen parlamaya neden olabilir.

Yağlı cildin tedavisine nasıl yardımcı olabileceğinizi ve neden cildinizin böyle göründüğünü bu makalede öğrenin. Ciddi bir sorunsa veya tedavi etmek için herhangi bir yönteme (doğal veya başka türlü) başvurmadan önce bir dermatoloğa başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Neden yağlı bir cildim var?

Aşırı sebum üretimini etkileyen birkaç faktör vardır. Bunlar, stres, oral kontraseptif kullanımı, hamilelik veya diyetin yanı sıra genetik faktörlerin neden olduğu hormonal değişiklikleri içerir. Temizleme ve pul pul dökülme eksikliği de yağlı ciltler için tetikleyici olabilir.

çilli bir kadın yüzü
Yağlı cilt sivilcelere veya istenmeyen parlamaya neden olabilir.

Yağlı bir cilde sahip olmanın olumlu yanı, yaşlandıkça kırışıklık yaşama olasılığınızın kuru cilde sahip olanlara göre daha az olmasıdır. Bununla birlikte, bunun ötesinde, yağlı cildinizi mümkün olan en kısa sürede tedavi etmeye başlamanız önerilir.

Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Cildinize Bakım Yapacak 7 Aloe Vera İçeren Maske

Yağlı cildi tedavi etmek için doğal teknikler

Bu ev yapımı teknikler,  cildinizin daha güzel, genç ve bakımlı görünmesine yardımcı olacaktır. Bunları uygulamaya koymadan önce not alın ve bir dermatoloğa danışın!

Yağlı cildi tedavi etmek için cildinizi her gün temizleyin

Sebumu kontrol altında tutmak için günlük temizlik rutini izlemeyi unutmayın. Aslında, Amerikan Dermatoloji Akademisi aşağıdaki ipuçlarını sunar:

  • Fazla yağı arındırmak için cildi ılık suyla temizleyerek başlayın.
  • Dermisi yıkamak için nemlendirici ürünler kullanırken dikkatli olun ve özellikle göz çevresine çok fazla uygulamayın.
  • Günde iki kez (sabah ve akşam olabilir) ve yoğun terlemeden sonra yıkamayı sınırlamak en iyisidir.
makyajlı kadın kameraya bakıyor
Yağlı bir cilde sahipseniz, dermisi yıkamak için nemlendirici ürünler kullanırken dikkatli olmalısınız ve özellikle göz çevresine çok fazla uygulamamalısınız.

Bu yöntemlere ek olarak aşağıdakileri de ekleyebiliriz:

  • Cildi temiz, kuru bir havlu, bez veya mendil kullanarak ovalamadan hafifçe okşayarak kurulayın.
  • Ardından, sıkılaştırıcı bir losyon uygulayın (satın alacaksanız, komedojenik olmamalıdır).
  • Ayrıca adaçayı ( çalışmalara göre cilt hastalıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir bitki) infüzyonu yapabilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Her iki durumda da gözenekleri kapatmak ve daha az sebum üretmek için yumuşak dokunuşlarla uygulayın.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Cilt Kolajenini Yenileyebilen 10 Güzellik Bakımı

Yağlı cildi tedavi etmek için pul pul dökün

Yağlı cildi önlemenin bir diğer adımı da peeling yapmaktır. Cildi temiz tutmaya ve kirlerden arındırmaya, cildin görünümünü iyileştirmeye ve aşırı yağ üretimini önlemeye hizmet edecektir.

Bunun için bazı doğal seçenekler şunlardır:

  • Elma sirkesi, çeşitli cilt rahatsızlıkları için faydaları olan bir üründür. Hazırlanması için popüler bir tarif, çok hassas bir cildiniz varsa, suyla 50/50 karışım yapmaktır. Pamuklu bir ped ile uygulayın ve 10 dakika bekletin. Soğuk su ile çıkarın. Haftada 2 veya 3 kez uygulayın, ancak düzenli olarak kullanmadan önce dermatoloğunuza danışın.
yüzüne peeling yapılan kadın
Yağlı cildi tedavi etmenize yardımcı olabilecek doğal eksfolyantlar gibi bazı doğal ilaçlar vardır.
  • Badem unu. Popüler inanışa göre, bademleri ince bir şekilde öğütebilirsiniz. Bir yemek kaşığı bal (cilt problemleri için de faydalıdır) ekleyin ve uygulayın. Son olarak 10 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Bu, ölü cilt hücrelerini çıkarmak ve yağlı cildi dengelemek için kullanışlıdır. Konuyla ilgili çok fazla çalışma bulunmamakla birlikte, cildi gençleştirmek için badem yağının kullanılmasını öneren başka çalışmalar da bulunmaktadır.

Aloe vera tedavisi

Aloe veranın cilt sağlığı için harika bir bileşen olduğuna şüphe yok. Aslında, bunu doğrulayan birçok araştırma var. Bu, büzücü özelliklerinden dolayı faydalı bir bitkidir. Ayrıca yara iyileşmesini destekler ve cildin yenilenmesine yardımcı olur.

Teorik olarak aloe vera, yağlı dermis, yanıklar ve yara izleriyle mücadelede faydalı olabilir, bu nedenle evde bir aloe vera bitkisi bulundurmak çok iyi olabilir.

Geleneksel tekniklere göre kullanmak için bir sapı kesmeniz ve yatay olarak açmanız yeterlidir. Jeli çıkarın, doğrudan yüzünüze uygulayın ve soğuk suyla çıkarmadan önce kurumasını bekleyin. Bu tedaviyi haftada iki veya üç kez tekrarlayabilirsiniz. Ancak düzenli olarak kullanmadan önce bir uzmana danışmanız önerilir.

Sağlıklı diyetle beslenin

Yağlı bir ciltten kaçınmak için lif açısından zengin dengeli bir diyet izlemek de gereklidir. Aslında, tam tahılılar, baklagiller ve kuruyemişlerin yanı sıra daha fazla bitki bazlı gıda (meyve, sebze…) yemeyi öneren akademik yayınlar var. Sağladıkları vitamin ve mineraller dermisin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Ayrıca bol su için ve sızma zeytinyağı gibi kaliteli yağlar tüketin. Ayrıca yağlı, kızarmış yiyecekler, kırmızı et ve fast food yemeklerinden kaçınmak en iyisidir.

Yağlı cildi tedavi etmek için egzersiz yapın

Fiziksel aktivite, ciltte biriken ve yağlı cilde neden olan toksinleri serbest bırakmanıza yardımcı olabilir. DSÖ, haftada iki ila üç kez egzersiz yapılmasını önerir.

Yağlı cildi tedavi etmek için yüz maskeleri kullanın ve masaj yapın

Aşağıdakiler, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilecek popüler tekniklerdir. Maskelerin malzemeleri hazırdır ve masaj uygulamaları ayrıca kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.

Bu maskelerin hiçbiri bir profesyonel tarafından reçete edilen tedavinin yerini alamaz. Bunların popüler tariflere dayanan bileşenlerin kombinasyonları olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışmanın eksik olduğunu (aksinin belirtildiği durumlar hariç) unutmayın.

Yağlı ciltler için yulaf ezmesi maskesi

yulaf cilt için kullanımı
Yulaf ezmesi cildi pul pul dökmeye ve ölü cilt hücrelerini yok etmeye yardımcı olabilir.

İçindekiler

  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi (araştırmalara göre yulaf ezmesinin cilt sağlığına faydaları vardır)
  • ½ yemek kaşığı cadı fındığı suyu (bunun cilt için çocuklarda kanıtlanmış faydaları vardır)

Nasıl hazırlanır

  • Bu, cildi eksfoliye eden ve yumuşak ve pürüzsüz bırakan sıkılaştırıcı bir maskedir.
  • İlk olarak, bir macun elde etmek için malzemeleri karıştırın ve yüzün her yerine nazik daireler halinde uygulayın.
  • Daha sonra 15 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Her üç günde bir tekrarlayın.

Yağlı ciltler için yoğurt maskesi

Hamamelis cadı fındığı
Yoğurt ve cadı fındığı kombinasyonu da yağlı cildin tedavisine yardımcı olabilir.

İçindekiler

Nasıl hazırlanır

  • Yoğurt , evde sahip olduğunuz herhangi bir doğal yoğurt olabilir. Cadı fındığı ile karıştırdıktan sonra parmaklarınızla alın ve krem gibi tüm yüzünüze uygulayın.
  • On dakika sonra ılık su ile durulayın.

Yağlı ciltler için bal maskesi

bir kaseye dökülen bir kaşık bal

İçindekiler

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı bal

Nasıl hazırlanır

  • Sarısını beyazlardan ayırın ve sarısını balla karıştırın.
  • Fırça ile veya parmaklarınızla, daima dairesel hareketlerle uygulayınız.
  • Son olarak, ılık suyla çıkarmadan önce kurumasını bekleyin.

Yağlı ciltten kurtulmanıza nasıl yardımcı olabileceğinizi zaten not aldınız mı? Bu ipuçlarının ve tekniklerin tam da bunu yapmanıza yardımcı olacağından eminiz. Peki, bunları uygulamaya başlamak için neyi bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.