Yazın Yaraların Bakımı Nasıl Yapılır

Yaralar, özellikle de iyileşme sürecini tamamlamamışsa özel bakıma ihtiyaç duyar. Bu yazımızda, yazın yaraların bakımı nasıl yapılır sizinle paylaşacağız.
Yazın Yaraların Bakımı Nasıl Yapılır

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2020

Yazın yaraların bakımı önemlidir çünkü güneş ışınlarına maruz kalmaya çok müsait olurlar. Bazı tedaviler uygulayarak yara izlerini azaltsak da güneşten gelen ışınların oluşturabileceği komplikasyonlardan kaçınmaya dikkat edilmelidir.

Cildiniz darbe aldığında yüzeyde oluşan aşınmalar yaralara sebep olur. Yaralar kalıcı olmasa da izlerinin yok olması bazen yıllar alır. Bu yazımızda, yaz aylarında yaralarınızın olumsuz etkilenmemesi için aklınızda bulundurmanız gereken bazı tavsiyelerden bahsedeceğiz.

Yaralar nasıl oluşur

İlk önce yaraların nasıl oluştuğunu açıklamamız gerekir. Ciltteki yaralanmalar yaranın ciddiyetine göre değişkenlik gösteren bir iyileşme sürecine girer.

Yaralanmadan iyileşmeye kadar olan süreçte birkaç evre gözlenir. Spanish Society of Wounds (İspanyol Yaralar Topluluğu) dergisinde bunlar şu şekilde detaylandırılıyor:

  • Pıhtılaşma. Bu evre yaranın ilk oluştuğu evredir. Yaranız kanamaya başlar, vücut da kanamayı durdurmak için açık kanalı kapatır. Kan pıhtısı kuruduğu zaman bir kabuk oluşturur.
  • Enflamasyon evresi. Bu kabuk oluştuktan sonra bağışıklık sistemi olası enfeksiyonlara karşı gardını alır ve yarayı korur. Kan damarları genişleyerek yaranın nemli kalması için sıvı ve oksijen akışını sağlar. Bu yüzden, bu evrede yaranın olduğu bölgede kızarıklık ve iltihap olur.
  • Proliferatif evre. Zarar gören doku kendini onarmaya başladığı için yara küçülür. Vücudumuz yaralanmadan 15 gün sonra kolajen üretmeye başlar.
  • Yeniden yapılanma evresi. Dermis onarıldıktan sonra bu evre gelir. Yaranın büyüklüğüne göre iki seneye kadar sürebilir.
omzunda yara izi olan kadın
Yaralanmanın sonrasında cilt, iyileşme sürecinde birtakım evrelerden geçer.

Yazın yaraların bakımı nasıl yapılır

Yarası için, özellikle de yara tazeyse ve yaz aylarındaysa dermatolog ile görüşmeye giden birçok kişi vardır. Eğer yara beyaz renkteyse (bir buçuk yıldan fazla olmuştur) artık özel bir bakım gerekmiyor demektir. Değilse, bahsedeceğimiz tavsiyeleri uygulamanız iyi olur.

Yaralar için güneş kremi sürmek

2016’da Seminars in Plastic Surgery (Plastik Cerrahi Seminerleri) tarafından yayınlanan güncellemede, yeni oluşan yaraların (18 aydan daha kısa süreli olan) UV ışınlarından gelebilecek zararlara karşı son derece savunmasız olduğu detaylarıyla anlatılıyor. UV ışınları özellikle hiperpigmentasyona ve kolajen matrisinde yapısal değişimlere sebep oluyor.

Uzmanlar, yarayı bandaj ya da sargı bezi ile kapatarak güneşe maruz kalmasını önlememiz gerektiğini söylüyor. Ayrıca, en az 50 SPF korumalı bir güneş kremi sürerek yarayı 12-18 ay kadar korumak gerektiğini de ekliyor.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Yara İzi Görüntüsünü Azaltacak Doğal Kremler

Silikon jel kağıtları ile orta derecede baskı uygulayarak yaraya bakım yapın

Silikon jel kağıtları yeni oluşan yaralar için ilk aşamada tedavi amaçlı kullanılabilir. Aesthetic Plastic Surgery‘nin (Estetik Plastik Cerrahi) yayınladığı bir araştırmaya göre, silikon kağıtları yeni oluşan yaralar üzerinde ince ve esnek bir tabaka oluşturuyor.

Bu koruyucu örtü görevi gören kağıtları gündüz ve gece, günde en az 18 saat olmak üzere 3 ay boyunca kullanmalısınız.

Bölgeyi nemlendirin

Cildinizin kendini yeniden yapılandırması için yeterince esnek olmasını sağlamak adına cildinizi nemli tutmalısınız. Zor iyileşen yaraları iyileştirmeye yardımcı ve aynı zamanda cildi nemlendirerek yumuşatan özel ürünler de vardır.

Bunun yanı sıra, yaranın iyileşmesine yardımcı olan A ve E vitaminli nemlendirici kremler ya da hyalüronik asit içeren losyonlar da kullanabilirsiniz. Bir başka seçenek olarak kullanabileceğiniz vazelin de nemlendirici gücüyle yaranın bakımını yapar.

yazın yaraların bakımı için krem süren kadın
Nemlendirici ürünler sürmek cildin kendini onarmasında önemli rol oynar.

Yaraya her gün masaj yapın

Yaranın düzgün bir şekilde iyileşmesi için masaj yapmak da iyi bir seçenektir. İlk iyileşme sürecini geçirdikten sonra yani 2-3 hafta sonrasında yaranıza masaj yapabilirsiniz.

Advances in Wound Care (Yara Bakımındaki Gelişmeler) dergisinde, yaraları düzleştirmek ve yumuşatmak için masajın ne kadar yararlı olduğu anlatılıyor. Masaj yaparak, sert yapıdaki fazladan kolajeni azaltır, böylece yaralara esneklik kazandırır ve yumuşatırsınız.

Faydalarını görmek için yaraya günde iki kez on dakika boyunca, en az 6 ay masaj yapmanız gerekiyor.

Yazın yaraların bakımı önem kazanır

Yaranız tazeyse ve iyileşme sürecini tamamlamamışsa güneşe maruz kalması oldukça zararlı olabilir. Bu yüzden, yaz aylarında yaralarınızın UV ışınlarına doğrudan maruz kalmasını önlemeniz iyi olur.

Silikon jel kağıtları ve nemlendiricilerin yanı sıra her gün güneş kremi kullanırsanız güneşin zararlı etkilerini hafifletebilirsiniz. Uzmanlar ek olarak koruyucu giysiler giymeyi de öneriyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Al-Shaqsi S, Al-Bulushi T. Cutaneous Scar Prevention and Management: Overview of current therapies. Sultan Qaboos Univ Med J. 2016;16(1):e3-e8. doi:10.18295/squmj.2016.16.01.002
  • Commander SJ, Chamata E, Cox J, Dickey RM, Lee EI. Update on Postsurgical Scar Management. Semin Plast Surg. 2016;30(3):122-128. doi:10.1055/s-0036-1584824
  • Tziotzios C, Profyris C, Sterling J. Cutaneous scarring: Pathophysiology, molecular mechanisms, and scar reduction therapeutics Part II. Strategies to reduce scar formation after dermatologic procedures. J Am Acad Dermatol. 2012;66(1):13-26. doi:10.1016/j.jaad.2011.08.035
  • Gold MH, McGuire M, Mustoe TA, et al. Updated international clinical recommendations on scar management: part 2–algorithms for scar prevention and treatment. Dermatol Surg. 2014;40(8):825-831. doi:10.1111/dsu.0000000000000050
  • Mustoe TA. Evolution of silicone therapy and mechanism of action in scar management. Aesthetic Plast Surg. 2008;32(1):82-92. doi:10.1007/s00266-007-9030-9
  • https://heridasycicatrizacion.es/images/site/archivo/2014/Revista_SEHER_17_diciembre.pdf
  • Klotz T, Munn Z, Aromataris E, Greenwood J. The effect of moisturizers or creams on scars: a systematic review protocol. JBI Database System Rev Implement Rep. 2017;15(1):15-19. doi:10.11124/JBISRIR-2016-002975
  • Jourdan M, Madfes DC, Lima E, Tian Y, Seité S. Manejo del cuidado de la piel para procedimientos médicos y estéticos para prevenir la cicatrización. Clin Cosmet Investig Dermatol . 2019; 12: 799-804. Publicado el 25 de octubre de 2019 doi: 10.2147 / CCID.S218134
  • Block L, Gosain A, King TW. Emerging Therapies for Scar Prevention. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):607-614. doi:10.1089/wound.2015.0646

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.