Yulaf Yemeyi Tercih Etmeniz İçin Nedenler

Bugünkü yazımızda, yulaf ve yulafın sağlık açısından faydalarından söz edeceğiz. Yulaf çok yönlü bir gıda olduğundan, kolaylıkla beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Yulaf Yemeyi Tercih Etmeniz İçin Nedenler
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yulafın sağlığınıza pek çok faydası vardır. Bu da yulaf yemeyi oldukça önemli bir hale getiriyor. Esasında gün geçtikçe daha çok insan yulafın kutulanmış tahıllara kıyasla çok daha iyi ve çok daha ucuz bir alternatif olduğunun farkına varmaya başladı. Bundan dolayı, tahıl tüketimi de arttı. Tabii yulaf epey sağlıklı olduğu için de bu iyi haber. Ayrıca, bilgi güç demektir. Şunu belirtmeliyiz ki; çoğu insan beslenme düzenlerinin sağlıklarını ne kadar etkilediğinin farkında değil.

Yulafın en iyi yanlarından biri, ağır bir tadı olmaması itibarıyla her türlü yemeğe eklenebilen bir gıda olmasıdır. Yulaf sıklıkla kahvaltıda tüketilir. Tabii bununla birlikte yulaftan yararlanarak her zaman ara öğünlerde tüketebileceğiniz atıştırmalıklar da yapabilirsiniz.

Bugünkü yazımızda, yulafı günlük beslenme düzeninize dahil etmenin faydalarından bahsedeceğiz. Ayrıca, bunu yapmanız için bazı tavsiyelerde de bulunacağız.

Yulaf Yemenin Faydaları

Yulaf, çok yönlü ve sağlıklı bir gıdadır. Her türlü tarifte ana malzeme ya da diğer gıdalara eşlik edecek bir yan malzeme olarak tercih edilebilir. Yulaf yemeyi tercih etmeniz hem sağlığınızı iyi yönde etkileyecek hem de yemeklerinize farklı bir dokunuş katacak.

Yulaf, lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengin olması itibarıyla glukoz emilimini artırır ve doyurucu bir etki yaratır.

İçerdiği kompleks karbonhidratlar, basit karbonhidratlara kıyasla verdikleri enerji anlamında daha progresif ve uzun süreli etkiye sahip karbonhidratlardır. Bunun yanında, yulaf sağlıklı yağlar ve protein açısından da zengindir.

Yulafın yüksek miktarda lif barındıran içeriği (100 g yulafta 9 g lif bulunur.) geri kalan besin değerleriyle bir araya gelince, sindirim sistemindeki kabızlık, diyabet ve hatta obezite gibi sorunların da üstesinden gelinmesine yardımcı olur. Kolesterol için de oldukça faydalıdır.

Yulaf Yemeyi Tercih Etmenin 5 Faydası

Yulaf yemenin faydaları

1. Yulaf Yiyerek Kolesterolünüzü Kontrol Altına Alabilirsiniz

İçerdiği eta glukanın fiziksel ve kimyasal özelliklerinden ötürü, beslenme uzmanları yulafın kandaki kolesterol seviyesini düşürmekle birlikte, yemek sonrası plazma glukozu ve insülin cevabını da kontrol altına aldığını belirtir.

Pek çok çalışmanın neticesinde, düzenli olarak günde 3 g beta glukan tüketilmesinin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı keşfedilmiştir. Tabii bunu yaparken doymuş yağ ve kolesterol miktarı az olan gıdalar tüketmelisiniz.

2. Yulaf Antioksidan İçerir

Yulaf avenanthramides (antranilik asit amidler) denen polifenoller içerir. Bu antioksidanlar sayesinde, hücre oksidasyonu engellenmekle birlikte, tansiyonunuz düzene girer ve damarlarda oluşabilecek enflasmasyonun önüne geçebilirsiniz.

3. Yulaf Yemeyi Tercih Etmenin Sinir Sistemine ve Kemiklere Faydası Vardır

Kemik içi yapı
İçeriğindeki vitamin ve kalsiyum gibi mineraller sayesinde, yulaf yemeyi tercih etmenin kemik erimesi riskini azaltmak için epey faydası vardır.

Yulaftaki B vitamin kompleksi sayesinde, sinir sisteminin işleyişi düzgün bir şekilde gerçekleşir. 

İçerdiği kalsiyum sayesinde de kemiklerdeki demineralizasyonun önüne geçilir ve bundan dolayı kemik erimesi riski azalmış olur.

4. Hastalıkların Önlenmesine Yardımcı Olur

Tiroit bezlerini normal haline getiren iyot mineralini içerdiği için yulaf hipotiroidizmi önler. Ayrıca, balgam söktürücü ve mukolitik etkileri sayesinde öksürük ve bronşite de iyi gelir.

Hatta erken yaşta yulaf yemeye başlayan çocukların astım risklerinin azaldığını gösteren çalışmalar da bulunuyor.

5. Yulaf Yemeyi Tercih Etmenin Şeker Seviyesini Düzene Sokmaya Katkısı Vardır

Önceden de bahsettiğimiz gibi, yulaf beta glukan içerir ve bu suda çözünen bir maddedir. Bundan dolayı, sindirim esnasında jel haline gelerek sindirimi ve şekerin kana geçişini yavaşlatırlar. Bu sayede de yulaf, insülin cevabı iyileştirilerek kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Tip 2 diyabetli kişilerin beslenme düzeninde yulaf yemenin çok önemli bir yeri vardır.

Yulaf Yemenin Faydalarını Maksimuma Çıkarmak İçin En İyi Yöntemler

Masaya saçılmış yulaf
İster tatlı olsun ister baharatlı, yulaf her türlü tarifinize ekleyebileceğiniz gıdalardan biridir.

Yulaf yalnızca tatlılarda değil, aynı zamanda tuzlu tariflerinizde de kullanabileceğiniz çok yönlü bir tahıldır. Örneğin, hamburger köftesi ya da köfte yapmak için kıymaya karıştırabilirsiniz. Ekmek kırıntısı yerine yulaf tercih edebilir, iyice öğüterek kızarmış tavuk tariflerinizde de yulaftan yararlanabilirsiniz.

Yulaf yemenin en iyi yollarından bazıları şunlardır:

  • Yulaf genelde müsli gibi taze meyvelerle karıştırılarak tüketilir. Meyvelerdeki asit, mineral ve vitaminlerin emilimini olumlu yönde etkileyeceği için yulaftan daha iyi yararlanmamızı sağlar.
  • Ekmek ya da kurabiye tariflerinizde yulaftan yararlanabilir, hatta çikolata toplarınıza veya yulaflı bademli barlarınıza da ekleyebilirsiniz. Bu atıştırmalıklar marketlerden alacağınız atıştırmalıklara göre çok daha sağlıklıdır.

Bu tahılın, çölyak hastaları için sağlıklı olup olmadığı hala tartışma konusu. Fakat gluten intoleransı olan kişiler de çekinmeden bu tahılı beslenme düzenlerine dahil ederek tadını çıkarabilirler.

Evet, peki siz ne sıklıkla yulaf yiyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
  • Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.