Yumurtalıkta Görülen Dev Müsinöz Kistadenom Nedir?

Yumurtalıkta ortaya çıkan dev müsinöz kistadenomun genellikle karın perimetresinde artış dışında semptomu yoktur. Çoğu durumda hamilelik ile karıştırılır. 
Yumurtalıkta Görülen Dev Müsinöz Kistadenom Nedir?

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2021

Yumurtalıkta görülen dev müsinöz kistadenom, çoğu zaman iyi huylu bir tümördür ve genellikle yetişkin orta yaşlı kadınlarda görülür. Genç kızlarda veya ergenlerde çok nadir olarak rastlanır.

Dev müsinöz kistadenomlar, yumurtalık tümörlerinin yaklaşık %15 – %25’i’ni oluştururlar. Bu tümörün temel özelliği çok büyük bir boyuta ulaşabilmesidir. Bu da ona neden ‘dev’ dendiğini açıklıyor.

Uzmanlar, bu tümörlerin yaklaşık %85’inin iyi huylu olduğunu tahmin ediyorlar. %6’sının sınırda veya biraz kötü olma potansiyeli barındırdığı, %9’unun invaziv tümör olduğu düşünülüyor. Diğer sınıflandırmalarda %75’inin iyi huylu, kalan %25’inin ise kötü huylu olduğu tahmin ediliyor.

Genellikle, yumurtalıkta görülen iyi huylu dev müsinöz kistadenom türü, 20 – 50 yaşları arasında gelişiyor. Kötü huylu tümörler ise genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Bu tümörler, boyutları yüzünden genellikle hamilelikle karıştırılıyorlar.

Yumurtalıkta görülen dev müsinöz kistadenom nedir?

Yumurtalıkta görülen dev müsinöz kistadenom, neoplastik lezyon olarak tanımlanır. Yani yakın dokuları istila eden bir dokunun gelişigüzel şekilde hücresel olarak çoğalmasıdır. Bu durumda, yumurtalıktaki epitel hücrelerden türetilir.

Yumurtalığı kaplayan tabakanın hücrelerinin epitelinin -yani yumurtalığın mezotelyumunun- metaplazisinden veya dönüşümünden kaynaklanır. Karakteristik özelliklerinden dolayı, büyük bir boyuta ulaşma potansiyeline sahiptirler.

Yumurtalıktaki bazı dev müsinöz kistadenomlar, bağırsak tipinin epitel dokusunu içerirler. Bunların kötü huylu olma ihtimali daha yüksektir ve sonunda yumurtalık kanserine dönüşebilirler. Şu anda her 70 kadından 1’inde bu kanser türü görülmektedir.

Dev müsinöz kistadenom: Başlıca özellikleri

yumurtalık karın kadın

Birkaç bezin ve kistin varlığı, yumurtalıkta görülen dev müsinöz kistadenomu karakterize eder. Bunlar 10 – 15 cm arasında bir çapa sahiptirler ve bol miktarda müsin içeren epitel hücreleri ile kaplıdırlar. Bu madde, mukoza ve tükürük salgılarının ana bileşenidir.

Bu tip tümörlerin en belirgin özelliği, çok büyük boyutlara ulaşabilme potansiyelleridir. 1982’de tıbbi kayıtlar, son 50 yılda görülen en büyük dev müsinöz kistadenomu kayıtlara geçirdi. Bu tümör, 87,7 kg ağırlığındaydı. Normalde 12 kilogramdan daha ağır olan müsinöz kistadenomlar dev olarak sınıflandırılırlar.

Bu yumurtalık tümörü türü, dairesel bir şekle, mavi renge ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bazen yarı saydam bir görünümleri ve iç bölmeleri olur. Bu bölmeler, kıvamlı ve şeffaf bir sıvıdan oluşurlar.

Ancak yumurtalığın tümör üretme ihtimalinin asla yok olmadığını unutmayın. Bu nedenle, bir kadın herhangi bir yaşta bunlarla karşılaşabilir. Yumurtalık tümörleri, kadınlarda en sık görülen neoplazmalardan biridir ve erken evrelerde tespit edilemediği için tehlikelidirler.

Klinik göstergeler

En sık görülen klinik gösterge, karın çevresindeki artıştır. Buna, dokunulduğunda hissedilebilen karın içi kitle eşlik eder. Fiziksel muayene sırasında bile nadiren ağrı veya başka belirtiler görülür.

Bazı durumlarda, tümörün aşırı büyümesi torsiyona, kanamaya veya yırtılmaya yol açar. Bu, karında distansiyon ile hipgoastrda baskı yapan ağrı ve diğer mide-bağırsak ve idrar semptomları ile sonuçlanır.

Tanıyı doğrulamak ve tümörün kötü huylu mu yoksa iyi huylu mu olduğunu belirlemek için görüntüleme testleri gerekir. Genellikle, uzmanlar, karın ultrasonu çekerler ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gerçekleştirirler. Ultrasonlar, bu tanıda genellikle önemli ölçüde güvenilirdirler.

Doktorlar, kötü huylu bir kist olduğundan şüphelendiklerinde ancak bunu görüntüleme çalışmaları ile doğrulayamadıklarında, keşif amaçlı laparotomi yapmaları gerekecektir. Tümör semptomatik ise uzmanlar onu mümkün olan en kısa sürede değerlendirmelidirler.

Daha fazla faydalı bilgi

Klinik bilgiler, yumurtalık tümörlerinin görülme sıklığının 35 ve 65 yaş arası kadınlar arasında çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bu aralık, üreme işlevinin birden fazla değişikliğe uğradığı bir aşama olan klimakterik döneme rastlar.

Bazı tümörler, hormonal olarak aktif olsalar da, çoğunluğu, büyük bir boyuta ulaşana kadar sadece hafif semptomlar üretirler. İyi huylu olanlar özellikle asemptomatik olma eğilimindedirler ve genellikle kazara fark edilen bir bulgu olarak ortaya çıkarlar.

Yaşlı kadınlarda, yumurtalıkta görülen dev müsinöz kistadenomu için en iyi tedavi, çift yönlü salpingooferektomi (yumurtalığın ve fallop tüpünün çıkarılması) ve ardından histerektomidir. Hasta genç bir kadınsa, tedavide doğurganlık korunur. Genel olarak ameliyat sonrası prognoz çok olumludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sánchez Portela, C. A., García Valladares, A., & Sánchez Portela, C. J. (2012). Quiste gigante de ovario y mioma uterino. Presentación de un caso. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 16(5), 188-196.
  • Jorge Aragón Palmero, F., Galbán González, J. A., Carvajal Ortiz, J. A., & Del Caso, P. (2010). Cistoadenoma seroso gigante de ovario. Reporte de un caso. Giant ovarian serous cystadenoma. A case report. MEDICIEGO.
  • Forteza Sáez, M., Pérez Trejo, M., García Socarrás, D., & Amanda Almeida Arias, D. (2017). Cistoadenoma mucinoso gigante de ovario de bajo grado de malignidad Giant mucinous ovarian cystadenoma of low malignancy. In Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.